Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


A KORHELY LEVESEK 12.

2020.05.20

LEVESEK LEXIKONJA

SZEBENI MAZSOLÁS (KORHELY) LEVES
Régi falusi szász lakodalmak második napjának ebédje volt.
Erősen fűszerezett volta miatt szász korhely levesnek is nevezhető.
Savanykás ízét citromlével adhatjuk meg. Hozzávalók:
1 tyúk, 3 murok, 2 petrezselyemgyökér, 1 közepes zeller, 10 dkg mazsola, 10 dkg apró szőlő, 1 pohár tejföl, 15 dkg egres, kevés citromhéj, fahéj, 4 db szegfűszeg, 5 dkg vaj, 2 ek liszt, só

Elkészítése:

A tyúkot a leveszöldséggel 3 liter enyhén sós vízben puhára főzzük és leszűrjük.
A mazsolát és az apró szőlőt kevés levesben puhára főzzük.
Egy másik fazékban az egrest, citromhéjat és a többi fűszert kevés vízben addig főzzük, amíg az egres megsárgul, majd szitán áttörjük.
A vajból és lisztből világos rántást készítünk, s ezzel a levest berántjuk.
A főtt mazsolát és az áttört, fűszeres egrest hozzáadjuk a léhez, és párszor fellobbantjuk.
Tejfölt adunk hozzá, és a feldarabolt hússal forrón tálaljuk.

TISZACSEGEI KORHELY HALÁSZLÉ
Hozzávalók 4 személyre:
50 dkg halaprólék, 40 dkg harcsafilé, 10 dkg bőrös szalonna, 5 db paradicsom, 3 db zöldpaprika, 1 db erős zöldpaprika, 1 gerezd fokhagyma, 1 fej vöröshagyma, 2 dkg kalocsai őrölt pirospaprika, 2 dl tejföl, 1 ek liszt, 2 db citrom, só, bors

Elkészítése:
A halaprólékot jól átmossuk, a hagymát, a paprikákat, a paradicsomot és a fokhagymát feldaraboljuk.
A szalonnát bőrével együtt összekockázzuk és lepirítjuk, majd hozzáadjuk a halaprólékot és a zöldségeket.
Meghintjük őrölt pirospaprikával, sóval, borssal beízesítjük.
Felöntjük 1,5 l vízzel, és lassú tűzön 2 órán keresztül főzzük, majd szitán keresztül leszűrjük.
A halászlébe beletesszük a kockára vágott harcsafilét, citrom levével ízesítjük és 10 perc alatt puhára főzzük, azután a liszttel simára kevert tejföllel behabarjuk.
Citrommal, tejföllel díszítve forrón tálaljuk

TÚRÓS KORHELYLEVES
Hozzávalók:
40 dkg savanyú káposzta, 20 dkg füstölt sertéshús, 1,5 dl zsírszegény tejföl, 4 dkg liszt, 20 dkg túró, só ízlés szerint, fűszerpaprika ízlés szerint

Elkészítése:
A savanyú káposztát és a füstölt húst kuktában feltesszük főni, fűszerpaprikával, szükség szerint sóval ízesítjük.
Ha puha, a húst kivesszük, és apró kockákra vágjuk.
A lisztből és a tejből habarást készítünk, melybe belekeverjük az áttört túrót is.
Ezzel sűrítjük, és a füstölt hússal gazdagítva tálaljuk az egytálételként is fogyasztható levest.

FOLYTATÁSA KÖVETKEZIK
Forrás:
LEVESEK LEXIKONJA - A KORHELYLEVESEK
Szerző:
 
Szerkesztette és Illusztrálta
 
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.