Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


A KORHELYLEVESEK 10.

2019.03.27

LEVESEK LEXIKONJA

MATYÓFÖLDI KORHELY KÁPOSZTALEVES
Elkészítése:
Kevés zsírral és liszttel piros rántást készítünk, teszünk bele paprikát és apróra vágott vöröshagymát. Felöntjük savanyú-káposztalével és hagyjuk forrni. Savanyú káposztát és egy szál karikára vágott füstölt kolbászt adunk bele és sóval, borssal fűszerezzük. Tálalás előtt pár kanál tejfölt keverünk hozzá.

ÖRMÉNY SAVANYÚ-KÁPOSZTALEVES
Hozzávalók:
1 murok, 1 fehérrépa, 3-4 gomba, 1 kiskanál zsír, fél hagyma, káposztalé, ízlés szerint, 25 dkg laskatészta, 3 szál petrezselyemzöldje, só, bors

Elkészítése:
Tegyük fel lobbanó, enyhén sózott 1 liter vízbe főni a murok- és fehérrépaszeleteket, majd kis idő múlva adjuk hozzá a megtisztított gombát is.
A zsírban pirítsuk üvegesre az apróra vágott hagymát és adjuk hozzá a leveshez.
Mikor a zöldségek majdnem készek, de még nem puhák, adjunk hozzá annyi káposztalevet, hogy kellemes savanyúvá tegye. Szűrjük le levesünket és takarítsuk meg a zöldségeket. A levesben főzzük ki a laskatésztát. Mikor kész, tegyük vissza a zöldségeket, s lobbantsuk meg. Tálalás előtt szórjuk meg finomra vágott petrezselyemzölddel, ízesítsük meg borssal, s ha kell, sóval is.
Helyenként savanyú káposztát, ecetben elrakott szeletelt pirospaprikát is adnak hozzá.

Alkalmanként az örményekkel együtt élő székelyek hívták ezt egyszerű korhelylevesnek is, de a többnyire józan életet élő örmények nemigen hajlottak emez elnevezés felé.

PIKÁNS PALÓC KORHELYLEVES
Hozzávalók:
40 dkg savanyú káposzta, 2 pár debreceni kolbász, fél füstölt sertéscsülök, 10 dkg vöröshagyma, 3 gerezd fokhagyma, 2 dl tejföl, 1 evőkanál liszt, 2 evőkanál fűszerpaprika, fél csokor kapor, köménymag, só

Elkészítése:
A savanyú káposztát hideg vízben jól átmossuk, majd kb. 1 liter vízben feltesszük főni. Hozzáadjuk a debreceni kolbászt, a füstölt csülköt, és a kockákra vágott kolozsvári szalonnát. Kevés sóval ízesítve puhára főzzük. Zsemleszínű rántást készítünk, melyhez hozzáadjuk a finomra vágott vöröshagymát, köménymagot, az áttört fokhagymát, fűszerpaprikát, majd besűrítjük a levest. Lassú tűzön kiforraljuk. Tálalásnál a debrecenit felkarikázzuk, a csülköt kockákra vágjuk és rámerjük a forró levest. Tejföllel dúsítjuk, vágott friss kaporral hintjük meg. Elkészítési idő: 60 perc

SAVANYÚ KORHELY KÁPOSZTALEVES (TIRPÁK)
Hozzávalók:
1 kg savanyú káposzta, 30 dkg gersli, 1/2 kg füstölt sertéstarja, személyenként 2 burgonya, tokaszalonna 3-4 dl tejfel, liszt

Elkészítése:
A burgonya kivételével a hozzávalókat feltesszük főni. Ha minden megfőtt, akkor egy vékony sárga rántást készítünk, behabarjuk, és héjában főtt burgonyát tálalunk hozzá, amit megtisztítva, összetördelve beleteszünk a levesbe, és úgy fogyasszuk.

SZÁSZ KORHELYLEVES
Hozzávalók:
1 tyúk, 3 répa, 2 gyökér, 1 közepes zeller, 1010 dkg mazsola és apró szemű szőlő, 2 dl tejföl, 15 dkg egres, citromhéj, szegfűszeg, fahéj, só, 2 ek liszt, kevés vaj

Elkészítése:
A feldarabolt tyúkot és a hasábokra vágott zöldségeket 3 liter enyhén sós vízben puhára főzöm. Kevés levesben a mazsolát és a szőlőt szintén puhára főzöm. Kevés vízben az egrest, a citromhéjjal, a fahéjjal és a szegfűszeggel megpárolom. Szitán áttöröm az egrest. Világos rántással berántom a levest, hozzáadom a mazsolás szőlőt és az egrest, és kiforralom. Tejfölözöm és kész.

SZEBENI KORHELYLEVES
Hozzávalók:
60 dkg tyúkhús (melle, combja), 15 dkg sárgarépa, 10 dkg fehérrépa, 5 dkg mazsola, 10 dkg szőlő, 15 dkg egres, 5 dkg vaj, 4 dkg liszt, 2 dl tejföl, citromhéj, fahéj, só

Elkészítése:
A tyúkot kb. 1.5 liter hideg vízbe feltesszük főni. Amikor felforrt, a tetejére feljövő habot eltávolítjuk, majd bezöldségeljük, és megsózzuk. A mazsolát és az apró szemű fehér szőlőt egy kevés tyúklevesben külön megfőzzük. Egy másik kisebb edénykébe tesszük az egrest, citromhéjjal és fahéjjal fűszerezzük. Amikor az egres teljesen puhára főtt, áttörjük. A levesből a megfőtt tyúkot kivesszük, és húsát apróbb darabokra vágjuk. Vajból és lisztből világos rántást készítünk, ezzel a levest besűrítjük. Hozzáadjuk a mazsolát és a szőlőt, majd a fűszeres, áttört egrest. A levest felforraljuk és beletesszük a főtt szárnyas-húst és a tejfölt.

FOLYTATÁSA KÖVETKEZIK
Forrás:
LEVESEK LEXIKONJA - A KORHELYLEVESEK
Szerző:
 
Szerkesztette és Illusztrálta
 
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.