Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


A KORHELYLEVESEK 11

2019.08.16

LEVESEK LEXIKONJA

SZEBENI MAZSOLÁS (KORHELY) LEVES
Hozzávalók:
1 tyúk, 3 murok, 2 petrezselyemgyökér, 1 közepes zeller, 10 dkg mazsola, 10 dkg apró szőlő, 1 pohár tejföl, 15 dkg egres, kevés citromhéj, fahéj, 4 db szegfűszeg, 5 dkg vaj, 2 ek liszt, só

Régi falusi szász lakodalmak második napjának ebédje volt. Erősen fűszerezett volta miatt szász korhelylevesnek is nevezhető. Savanykás ízét citromlével adhatjuk meg.

Elkészítése:
A tyúkot a leveszöldséggel 3 liter enyhén sós vízben puhára főzzük és leszűrjük. A mazsolát és az apró szőlőt kevés levesben puhára főzzük.
Egy másik fazékban az egrest, citromhéjat és a többi fűszert kevés vízben addig főzzük, amíg az egres megsárgul, majd szitán áttörjük.
A vajból és lisztből világos rántást készítünk, s ezzel a levest berántjuk.
A főtt mazsolát és az áttört, fűszeres egrest hozzáadjuk a léhez, és párszor fellobbantjuk.
Tejfölt adunk hozzá, és a feldarabolt hússal forrón tálaljuk.

TISZACSEGEI KORHELY HALÁSZLÉ
Hozzávalók 4 személyre:
50 dkg halaprólék, 40 dkg harcsafilé, 10 dkg bőrös szalonna, 5 db paradicsom, 3 db zöldpaprika, 1 db erős zöldpaprika, 1 gerezd fokhagyma, 1 fej vöröshagyma, 2 dkg kalocsai őrölt pirospaprika, 2 dl tejföl, 1 ek liszt, 2 db citrom, só, bors

Elkészítése:
A halaprólékot jól átmossuk, a hagymát, a paprikákat, a paradicsomot és a fokhagymát feldaraboljuk.
A szalonnát bőrével együtt összekockázzuk és lepirítjuk, majd hozzáadjuk a halaprólékot és a zöldségeket.
Meghintjük őrölt pirospaprikával, sóval, borssal beízesítjük.
Felöntjük 1,5 l vízzel, és lassú tűzön 2 órán keresztül főzzük, majd szitán keresztül leszűrjük. A halászlébe beletesszük a kockára vágott harcsafilét, citrom levével ízesítjük és 10 perc alatt puhára főzzük, azután a liszttel simára kevert tejföllel behabarjuk.
Citrommal, tejföllel díszítve forrón tálaljuk

TÚRÓS KORHELYLEVES
Hozzávalók:
40 dkg savanyú káposzta, 20 dkg füstölt sertéshús, 1,5 dl zsírszegény tejföl, 4 dkg liszt, 20 dkg túró, só ízlés szerint, fűszerpaprika ízlés szerint

Elkészítése:
A savanyú káposztát és a füstölt húst kuktában feltesszük főni, fűszerpaprikával, szükség szerint sóval ízesítjük. Ha puha, a húst kivesszük, és apró kockákra vágjuk. A lisztből és a tejből habarást készítünk, melybe belekeverjük az áttört túrót is.
Ezzel sűrítjük, és a füstölt hússal gazdagítva tálaljuk az egytálételként is fogyasztható levest.

ÚJÉVI KORHELYLEVES
Hozzávalók:
vöröshagyma, káposzta levél és lé, füstölt hús, vagy füstölt kocka, kolbászt, tejföl, liszt, pirospaprika, bors

Elkészítése:
Hagymás, paprikás rántás készítünk, melyet füstölt hús levével (vagy füstölt leveskockából készült levessel) felöntünk és hozzá öntjük a káposzta savanyú levét. Belefőzünk kolbászkarikákat és apóra vágott savanyú káposzta leveleket.
Borssal ízesítjük, tejfölt és friss kenyeret kínálhatunk hozzá.

ZEMPLÉNI KORHELY KÁPOSZTALEVES
Elkészítése:
Fél kiló savanyú káposztát kicsavarunk. Zsírból és lisztből sötét rántást készítünk, és apróra vágott hagymát teszünk bele. Erre tesszük a káposztát, darabokra vágott füstölt kolbászt és füstölt húst. A szükséges víz fele mennyiségét ráöntjük és felforraljuk.
Ekkor beleöntjük a káposztalét, és pirospaprikával ízesítjük.
Sózni csak óvatosan szabad.

Forrás:
LEVESEK LEXIKONJA - A KORHELYLEVESEK
Szerző:
 
Szerkesztette és Illusztrálta
 
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.