Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


LEVESEK LEXIKONJA - A KORHELYLEVESEK 1

2016.12.11

LEVESEK LEXIKONJA

korhely - ‘részeges’. <>br> A német Chorherr (‘kanonok’) átvétele: a szóvég r đ l đ ly alakulása elhasonulás, majd palatalizáció eredménye (mint borbély, erkély szavainkban). A német szó a Chor (‘a főoltár előtti tér’) és Herr (‘úr’) elemekből áll, és a reformáció idején már a németben kialakult ‘bujálkodó’ jelentése.

Mivel a korhelyt, mint jelzőt pejoratív értelme, a nem pozitív tulajdonságokat bíró személyre akasztják, mindenképpen szólni kell egy-két gondolatban, hogy a leves, melyet korhelynek neveznek egyáltalán nem hordozza magában azokat a tulajdonságokat, melyeket magára a személyre vonatkoztatnak.
Sőt, a korhelylevesek fogyasztása kimondottan ajánlott egy-egy átmulatott éjszaka hajnalán, amikor a szárazság, az émelygés járja át a delikvens gyomrát.
Ilyentájt, amikor nagyobb ünnepek ideje eljön, különösen figyelemre méltó e levesek gyógyhatása a háborgó gyomor lecsillapítására.

- Korhely levest kérek - szól oda az önkiszolgálóban a pultosnak egy vörös hajú férfi.
- Rég elfogyott már! - Szól vissza az egyik sétáló nő kintről, de közben magában röhög, mert fogalma sincs, hogy elfogyott-e már valójában.

CSALAMÁDÉS KORHELYLEVES
Hozzávalók:
30 dkg csalamádé (savanyúság), 20 dkg főtt füstölt sonka (vagy nem kövér tarja), kis szál füstölt kolbász, 2 dl tejföl, 1 közepes fej vöröshagyma, 4 evőkanál olaj, 1 evőkanál piros fűszerpaprika, 2 gerezd fokhagyma, 1 evőkanál liszt, 1 mokkáskanál csombor (borsikafű), ízlés szerint só, törött fekete bors, csipetnyi cukor

Elkészítése: A csalamádét apróra összevágom, és 2 evőkanál felforrósított olajon kissé megpirítom, majd hozzáadom a közben kis kockákra vágott sonkát és a bőrétől megfosztott, felkarikázott kolbászt. Egy másik serpenyőben a megmaradt olajon megfonnyasztom a megtisztított és apróra metélt vöröshagymát, majd a tűzről lehúzva, belekeverem a pirospaprikát, és azonnal ráöntök 2 evőkanál vizet. Belekeverem a húsos csalamádéba, majd 1 liternyi vízzel felengedem. Az összes fűszert beleszórom és felforralva 10 percig főzöm. Végül egy kevés levessel és a liszttel simára keverem a tejfölt, és belecsorgatom az ételbe. Folytonos kevergetés közben ismét felforralom és öt percig főzöm.
(Nagyobb adagban is érdemes készíteni, mert minden melegítés után jobb lesz!)
Csalamádé helyett savanyú káposztával is nagyon finom.

FELVIDÉKI KORHELY HALLEVES
Hozzávalók:
1 kg-os ponty, 2 fej vöröshagyma, 1 mokkáskanál majoránna, 2 kávéskanál pirospaprika, 40 dkg savanyú káposzta, 1 babérlevél, 1 mokkáskanál Erős Pista, fél citrom leve, 2 dl tejföl, só

Elkészítése:
Tisztítsa meg, és folyóvízben alaposan mossa meg a halat. Darabolja fel, sózza be, majd tegye félre 15-20 percre. A ponty fejéből, a farkából, a felkarikázott vöröshagymával, sóval és pirospaprikával főzzön 1,5 liter halalapot. Szűrje le, és a csontról lefejtett, áttört halhúst adja hozzá. Keverje csomómentesre benne az erős paprikakrémet, a tejfölt, a majoránnát és a citromlevet. A káposztával béleljen ki egy megfelelő méretű lábost. Öntse rá a hallevet. Tegye bele a babérlevelet. Gyöngyözve főzze puhára a káposztát. Ekkor a közben felszeletelt halat fektesse a puha káposztára. Letakarva párolja tovább 8-10 percig, végül forrón kínálja.

FRANKFURTI KORHELYLEVES LIBATOJÁSSAL
Hozzávalók:
4 libatojás, 2 szál póréhagyma, 1 kis zellergumó, 2 burgonya, 2 sárgarépa, 1 csomó petrezselyem, kakukkfű, majoránna, bazsalikom. 2, 5 tejszín, 20 dkg virsli, 2 dl sör, 1 l húsleves, só

Elkészítése:
Tisztítsuk meg a zöldségféléket, a póréhagymát és a sárgarépát vágjuk vékony szeletekre, a burgonyát és a zellergumót pedig apró kockákra és tegyük a forrásban lévő húslevesbe. Ha a zöldség félig megfőtt, hozzáadjuk a felkarikázott virslit, a fűszereket és a sört, végül, ha a zöldség puhára főtt, a tejszínt vagy tejfölt. A tojásokat felverjük, sóval, borssal ízesítjük, erőteljes kevergetés közben a levesbe eresztjük, és azonnal levesszük a tűzről, különben a tojás szivacsossá, élvezhetetlenné válik. Tetejét meghintjük finomra vágott petrezselyemmel, és forrón kínáljuk.
Pirított kenyérszeleteket, köményes, sós rudacskát kínálhatunk hozzá.

FOLYTATÁSA KÖVETKEZIK!

 

Forrás:
LEVESEK A NAGYVILÁGBÓL - A KORHELYLEVESEK
Szerző:
 
Szerkesztette és Illusztrálta
 
 
 
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.