Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


LEVESEK LEXIKONJA - A KORHELYLEVESEK 2.

2016.12.17

LEVESEK LEXIKONJA

GOMBÁS KORHELYLEVES
Hozzávalók: 25 dkg gomba, 50 dkg savanyú káposzta, 10 dkg füstölt szalonna, 10 dkg füstölt kolbász, 1 nagy fej vöröshagyma, 2 dl tejföl, 1 evőkanál liszt, 1 csokor petrezselyemzöld, 1 babérlevél, 1 teáskanál pirospaprika, 1-1 mokkáskanál őrölt fekete bors és szárított csombor (borsikafű), ecet vagy citromlé, 1 evőkanál ételízesítő, csipetnyi cukor

Elkészítése:
A gombát megtisztítom, megmosom, és apróra vágom. A savanyú káposztát apróra vágom, a füstölt kolbász bőrét lehúzom, és karikákra vágom. A füstölt szalonnát nagyon apróra vagdosom, zsírját kisütöm, majd rádobom a megtisztított és finomra metélt vöröshagymát. Sárgára fonnyasztom, rászórom a pirospaprikát és a tűzről lehúzva, belekeverem. Ráöntök 1 evőkanál vizet, rászórom a gombát és a savanyú káposztát. Fedő alatt pár percig párolom, majd az ételízesítőt, a csombort, az őrölt borsot és a babérlevelet is hozzáadva, tovább párolom. Saját levében addig párolom, amíg zsírjára nem sül, ekkor felöntöm 1 liter vízzel és felforralom. 10 percnyi főzés után belekeverem a karikákra vágott kolbászt. A liszttel simára kevert tejföllel behabarom, felforralom, végül ízesítem ecettel, cukorral, majd beleszórom a finomra metélt petrezselyemzöldet, de ezzel már nem forralom.
Finom, pikáns leves.

GYOMAI BUSALEVES (KORHELY BUSALEVES)
Hozzávalók:
80 dkg szálkamentes busafilé, 15 dkg sárgarépa, 15 dkg gyökér és zöldje, 2 dl tejföl,
fűszerek:
só, bors, Delikát 8, 4-5 db babérlevél, citrom

Elkészítése:
A busafilét 3x3 centiméteres darabokra vágva, só, bors, delikát hozzáadásával fűszerezzük és 20 percig állni, hagyjuk. Közben 2 liter vízhez a répát, gyökeret, babérlevelet hozzáadjuk, és 10 percig főzzük. Ezután a fűszerezett halat beletesszük és 15-20 percig tovább, főzzük. Közben 2-3 szelet citromkarikával és sóval ízesítjük.
A kész, ételt tejföllel behabarva fölforraljuk. Tálalás előtt zöldség zölddel díszítjük.

HALÁSZLÉ KORHELYESEN
Hozzávalók:
hal, vöröshagyma, pirospaprika, só, babérlevél, fél citrom leve, 3 dl tejföl

Elkészítése:
Alaplevet főzünk ugyanúgy, mint a hagyományos halászlénél, majd 1-2 babérlevéllel és fél citrom levével 5-6 percig forraljuk, ezután a pácolt halat hozzáadjuk, és még kb. 6 percig főzzük. Végül 2-3 deci tejföllel dúsítjuk.
Utóbbit úgy adjuk hozzá, hogy először egy kevés forró levessel simára keverjük, így öntjük a halászléhez, nehogy csomós legyen.

 

 

FOLYTATÁSA KÖVETKEZIK!
Forrás:
LEVESEK A NAGYVILÁGBÓL - A KORHELYLEVESEK
Szerző:
 
Szerkesztette és Illusztrálta
 
 
 
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.