Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


LEVESEK LEXIKONJA - A KORHELYLEVESEK 3.

2017.01.02

LEVESEK LEXIKONJA

HÁMORI KORHELY HALÁSZLÉ
Hozzávalók:
4 kg ponty, 60 dkg vöröshagyma, 40 dkg savanyú káposzta, 20 dkg krumpli, 10 dkg lecsó, 4 dl tejföl, zsír, paprika, só, bors, babér, 10 dkg liszt, citromlé, mustár, cukor

Elkészítése:
A halakat tisztítjuk és felszeleteljük. Fejüket, farkukat 5 liter vízben föltesszük főni, kockákra vágott krumpli, aprított hagyma, lecsó, só, paprika, babér társaságában. Másfél órán át lassú tűzön főzzük. Ezután átpasszírozzuk. A káposztát ebben a lében megfőzzük. Zsemleszínű rántást készítünk, kevés vízzel és a tejföllel fölengedjük, aztán besűrítjük vele a levest.
Beletesszük a halat, a tejet és az ikrát. 10-15 percig forraljuk, s cukorral, mustárral, borssal, káposztalével és citromlével ízesítjük.

IKRÉNYI KORHELY KÁPOSZTALEVES
Hozzávalók:
1 kg savanyú káposzta, 30 dkg füstölt tarja, 1 nagy fej vöröshagyma, 15 dkg gomba, 20 dkg füstölt kolbász, 10 dkg árpagyöngy, 3 dl tejföl, 12 dkg liszt, só, bors, paprika, zsír

Elkészítése:
A káposztát, ha túl savanyúnak találjuk, mossuk ki. A tarját kockákra vágjuk és föltesszük főni. Zsíron apróra vágott hagymát pirítunk, paprikával fűszerezzük és beleforgatjuk a káposztát. A félpuha tarját levével együtt hozzáadjuk, és készre főzzük. Sót csak akkor tegyünk bele, ha a tarja meg nem sózta már. Világos rántással sűrítjük, hozzáadjuk a zsírban pirított, borssal ízesített szeletelt gombát. A kolbászt felkarikázzuk, és az árpagyönggyel együtt belefőzzük a levesbe.
Tálalás előtt tejfölt keverünk bele.

KÁPOSZTA, VAGY KORHELY LEVES (1914)
Elkészítése:
Vegyünk jó savanyított hordós káposztát, azaz inkább káposzta levét, kevés vagdalt káposztával s főzzünk bele disznóhúst, bordás részét, frisset, vagy füstöltet, szalonnát, s ha mindez puha, készítsünk rántást hagyma és paprikával, öntsük fel a káposztalével és hússal és hagyjuk mindezzel még jól elfőni. Jó tejfelt teszünk bele két-három kanállal, darabokra vágott megfőtt füstölt kolbászt, vagy virslit s tálalás előtt beleütünk még tojást, minden személyre egy tojást számítva.
Egyszer-kétszer forrni hagyjuk a levessel, azután betálaljuk.

KLASSZIKUS KORHELYLEVES
Elkészítése:
Savanyú káposzta leszűrt levét felforraljuk (ha túl savanyú, kevés vízzel hígítjuk). Vékony barna rántást készítünk, pirospaprikával színezzük, és apróra vágott vöröshagymával (nem pirított) ízesítjük. Felöntjük a káposzta levével, hozzáteszünk fél kiló savanyú káposztát, 30 dkg karikára vágott füstölt, puha kolbászt, sózzuk, borsozzuk, összeforraljuk.
Tálaláskor tejföllel ízesítjük.

 

 

FOLYTATÁSA KÖVETKEZIK!

 

Forrás:
LEVESEK A NAGYVILÁGBÓL - A KORHELYLEVESEK
Szerző:
 
Szerkesztette és Illusztrálta
 
 
 
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.