Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


LEVESEK LEXIKONJA - A KORHELYLEVESEK 8.

2018.10.30

LEVESEK LEXIKONJA

KORHELY HALÁSZLÉ 08.
Hozzávalók:
2 kg hal, 1 nagy fej vöröshagyma, 1 db paradicsom, 1 db zöldpaprika, 1 evőkanál fűszerpaprika, 1 db burgonya, só, 20 dkg petrezselyemgyökér, 20 dkg sárgarépa, 1 kisebb zellergumó, 2 dl tejföl, 1 tojássárgája, 1 db babérlevél, kevés ecet és kristálycukor

Előkészítés:
A halat megtisztítjuk, feldaraboljuk. Fejéből, farkából, és néhány szelet halból a szokásos módon halászlevet készítünk. Ehhez felhasználjuk a zöldpaprikát, paradicsomot, fűszerpaprikát és a burgonyát. Kb. 40 percig főzzük, majd átpasszírozzuk. A zöldségeket megtisztítjuk, és vékony metéltre vágjuk.

Elkészítése:
A halászlében megfőzzük a zöldségeket, beletesszük a babérlevelet, és ecettel, cukorral ízesítjük. A tejfölt a tojássárgájával összekeverjük, és amikor a zöldségek megpuhultak, behabarjuk vele a levest. Tálalás:
Pirított zsemlekockát kínálunk hozzá.

KORHELY HALÁSZLÉ 09.
Elkészítése:
Elkészítjük a halászlé alaplevet, majd filézett halszeleteket helyezünk bele. Babérlevéllel, gerezdekre vágott citrommal ízesítjük, majd készre főzzük.
Tejfölös habarással is készíthetjük.

KORHELY HALÁSZLÉ 10.
Hozzávalók 5-6 személyre:
Személyenként 25-30 dkg nemes hal (jó, ha van a ponty mellett harcsa, esetleg süllő), 1 pontyfej, kb. 50 dkg keszeg, 2 vöröshagyma, 1 cseresznyepaprika, 2 kávéskanál édes pirospaprika, néhány szem bors, 1-2 citromkarika, kevés citromlé, 1 dl tejföl

Elkészítése: A megtisztított hagymát karikára vágjuk, és a halfejjel, amiből eltávolítottuk a keserűfogat, a keszegekkel, pirospaprikával annyi hideg vízben, amennyi ellepi, kis lángon harminc percig főzzük, aztán átpasszírozzuk. Ebbe az alaplébe tesszük bele az előzőleg megsózott halszeleteket, néhány szem borsot, ízlés szerint esetleg a cseresznyepaprikát, s nagyon kis lángon harmincöt-negyven percig, illetve addig főzzük, amíg a halszeletek feljönnek. Nem kavarjuk, csak mozgatjuk az edényt. Tálalás előtt belefőzünk egy-két citromkarikát, s kevés citromlével és tejföllel savanyítjuk. A halszeleteket szűrőkanállal kivesszük, a levet megkóstoljuk, ha kell, utánízesítjük.
Még tartalmasabbá tehetjük a halászlevet, ha néhány perccel tálalás előtt ikrát, tejet teszünk bele.
A cseresznyepaprikát felszeletelve külön is tálalhatjuk, hogy ki-ki, tetszés szerint vegyen belőle.

FOLYTATÁSA KÖVETKEZIK
Forrás:
LEVESEK LEXIKONJA - A KORHELYLEVESEK
Szerző:
 
Szerkesztette és Illusztrálta


 
 
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.