Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


LEVESEK LEXIKONJA - A KORHELYLEVESEK 9

2018.12.04

LEVESEK LEXIKONJA

KORHELYLEVES 10.
Hozzávalók:
1 füstölt csülök, 30 dkg savanyú káposzta, 1 ek zsír, 1 ek liszt, 1 kk. pirospaprika, szemes bors, só, tejföl

Elkészítése:
A zsírból, lisztből paprikás rántást készítünk, rárakjuk a kifacsart káposztát és felengedjük 2 l vízzel. Beletesszük levével együtt a megfőtt, kockára vágott csülköt és az egészet jó puhára főzzük.
Tálalás előtt tejföllel, sóval, esetleg ecettel ízesítjük.

KORHELYLEVES 11.
Hozzávalók:
50 dkg savanyú káposzta, 20 dkg füstölt tarja, 10 dkg szalonna, 1 fej vöröshagyma, 2 dl vörösbor, 4 pár virsli, só, pirospaprika, egész bors, babérlevél, 2 dl tejföl, 1 evőkanál liszt

Elkészítése:
A szalonnát kockákra vágjuk, kiolvasztjuk, és megpirítjuk rajta az apróra vágott vöröshagymát. hozzáadjuk a kockára vágott füstölt tarját. A tűzről levéve elkeverjük benne a pirospaprikát, felöntjük a vörösborral, és hozzáadjuk a fűszereket. Visszatesszük a tízre, beletesszük a kimosott káposztát, és felengedjük annyi vízzel, hogy jól ellepje. Kb. egy-másfél óráig főzzük, ha szükséges, utána ízesítjük.
A virslit karikára vágjuk, és hozzáadjuk a leveshez.
Tejfölös habarást készítünk, belekeverjük a levesbe, és jól átforraljuk.

KORHELYLEVES KOLBÁSSZAL 01.
Hozzávalók:
25 dkg savanyú káposzta, 1 szál füstölt kolbász, 3-4 dl savanyú káposztalé (vagy uborka-lé), 1 kis fej vöröshagyma, 2 dl tejföl, 1 evőkanál liszt, 2 evőkanál olaj, só, őrölt fekete bors, cukor, ízlés szerint, 1 teáskanál pirospaprika

Elkészítése:
A megtisztított és nagyon apróra vágott vöröshagymát megfuttatom a forró olajon, majd a tűzről félrehúzva belekeverem a pirospaprikát és 1 evőkanál vizet. A tűzre visszatéve hozzáadom az apróra metélt savanyú káposztát, és fedő alatt párolom néhány percig. Ez után felöntöm a káposztalével és annyi vízzel, hogy legalább 1 l legyen. Sózom és borsozom, majd 10 percnyi főzés után belekarikázom a bőrétől megfosztott kolbászt.
A liszttel simára kevert tejföllel besűrítem.
Felforralom, és ízlés szerint csipetnyi cukorral szelídítem.

KORHELYLEVES KOLBÁSSZAL 02. SZLOVÉNIA
Hozzávalók:
75 dkg savanyú káposzta, 20 dkg burgonya, 15 dkg kolbász, 15 dl tejszín, 8 gr finomliszt, só, 2 babérlevél, kömény

Elkészítése:
Az apróra vágott savanyú káposztát feltesszük főni és beletesszük a fűszereket. A burgonyának több időre van szüksége, ezért külön főzzük. Ha mindkettő megfőtt összeöntjük őket és megkeverjük.
Tejszínes - lisztes habarással sűrítjük a levest, és folyamatos kevergetéssel 10 percig főzzük.
Ezután beletesszük a kolbászt, és még néhány percig főzzük.

KORHELYLEVES KRISZTINA MÓDRA
A korhelyleves alapja a savanyú káposzta és a füstölt kolbász.
Savanyú íze, illetve C-vitamin-tartalma miatt nemcsak ínyenceknek ajánlják, hanem másnaposság ellen is nagyon jó.

Hozzávalók:
30 dkg savanyú káposzta, 20 dkg füstölt kolbász, 10 dkg húsos füstölt szalonna, 2 dl tejföl, 1 babérlevél, 1 evőkanál pirospaprika, 1 evőkanál ételízesítő, 1 evőkanál liszt, 1 fej vöröshagyma, 1 gerezd fokhagyma, késhegynyi törött fekete bors

Elkészítése:
A füstölt szalonnát apró kockára vágjuk, és zsírját kiolvasztjuk. Rátesszük a megtisztított és apró kockára vágott vöröshagymát, majd üvegesre pirítjuk. A tűzről lehúzva belekeverjük a pirospaprikát, ezután ráöntünk 1 evőkanál vizet. A savanyú káposztát összevágjuk, majd hozzáadjuk a leveshez. Ha úgy érezzük, túl savanyú a káposzta, öblítsük le egyszer vagy kétszer hideg vízzel. Néhány percig pirítjuk a káposztát a hagymával, majd felöntjük kb. 1 liternyi vízzel. Beleszórjuk az ételízesítőt, a borsot, a fokhagymát, hozzáadjuk a babérlevelet, és befedve felforraljuk. Körülbelül 20 percig főzzük. Közben a kolbász bőrét lehúzzuk, és felkarikázzuk.
A főzés félidejében beletesszük a levesbe.
Addig főzzük, míg a kolbász puha nem lesz.
Végül belekeverjük a fél dl vízzel és liszttel simára kevert tejfölt, majd jól kiforraljuk.

FOLYTATÁSA KÖVETKEZIK
Forrás:
LEVESEK LEXIKONJA - A KORHELYLEVESEK
Szerző:
 
Szerkesztette és Illusztrálta


 
 
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.