Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


LEVESEK LEXIKONJA - KORHELYLEVESEK 4.

2017.02.01

LEVESEK LEXIKONJA

KORHELY BABLEVES
Elkészítése:
Ugyanígy (Korhelyleves 6.) készül a korhely bableves azzal a különbséggel, hogy húspótló szójatepertő helyett babbal dúsítsuk. Előző este tésztaszűrőben, folyó csapvíz alatt mossunk meg 8 dg szárazbabot, és tegyük egy zománcozott edénybe, majd öntsünk rá 1,5 liter vizet. Másnap az áztatóvizet öntsük a megdinsztelt káposztára, majd kb. fél óra múlva adjuk az előfőzött leveshez a babot is. A továbbiakban az előzőek szerint járjunk el, de most nem kell a levesbe szójatepertőt rakni. A levesekhez adandó savanyú káposztát nem szükséges vízzel átöblíteni, de ha túl hosszú, rövidebb darabokra metélhetjük. A legalább fél éves, sárga színű, túlérett káposzta csak 2-2,5 óra múlva puhul meg. Ebben az esetben 1,6 liter vizet öntsünk rá, és a babot 1, a répákat pedig 1,5 órás előfőzés után tegyük hozzá. Amennyiben túl sok lé párolgott el belőle, a berántásnál pótoljuk. A különleges ízekre vágyók negyed mokkáskanál majoránnát, illetve egy csipet borsikafüvet is szórhatnak a főzőlébe. (Mivel a borsika nem bírja a hőkezelést, ezt csak a berántás után adjuk a leveshez.) Végül meg kell még említeni, hogy ezek a levesek nem véletlenül kapták ezt a nevet.
Az alkoholtól meggyötört, másnapos gyomornak jót tesz a savanyú káposztából készült meleg lé.

KORHELY BURGONYALEVES (EGYTÁLÉTEL)/b>
Hozzávalók 4 személyre:
1 kicsi füstölt csülök, 1 kg burgonya, 30 dkg vegyes leveszöldség, 2 dl kefir, 1 evőkanál liszt, 1 evőkanál olaj, 1 teáskanál piros fűszerpaprika, 1 teáskanál szárított tárkonylevél, 1 mokkáskanál törött fekete bors (só nem kell bele, mert a füstölt hús elég sós), 2 gerezd fokhagyma

Elkészítése:
A füstölt csülköt, a főzést megelőző napon megmossuk, és tiszta, hideg vízbe áztatjuk 12 órára. Másnap a vizet leöntve róla, új vízbe tesszük. Felforraljuk, azután egészen kis lángon főzzük tovább. Minél gyengébben forr, annál puhább és szaftosabb marad a hús, ellenkező esetben az erős forrás következtében a hús rostjai közül kifő a zsír, és a hús szétesik szálaira, valósággal elrághatatlan lesz. Míg a csülök fő, megtisztítjuk a zöldséget, a burgonyát meghámozzuk, és kis kockákra vágjuk, a fokhagymát szétzúzzuk. A megfőtt húst kicsontozzuk, és nagyon éles késsel, a rostokra merőlegesen ugyancsak kis kockákra aprítjuk. A levét átszűrjük, majd beletesszük a zöldséget, és a burgonyát. Fedő alatt puhára főzzük. Az olajon világossárgára pirítjuk a lisztet, ezután a tűzről lehúzva belekeverjük a pirospaprikát és a zúzott fokhagymát. Felöntjük 3 deci vízzel, és a kefirrel. Gyorsan simára keverjük, és a már megpuhult burgonyalevesbe öntjük. (Ha szűrőn keresztül öntjük, akkor biztosan nem lesz csomós.) Kevergetve felforraljuk, beletesszük a csülökhús-kockákat, és a fűszerekkel ízesítve jól kiforraljuk. Nagyon laktató, pikáns, leveses egytálétel.
Elkészítési ideje a csülökfőzése nélkül: kb. 50 perc

 

KORHELY HAGYMALEVES
Hozzávalók:
10 dkg füstölt szalonna, 4 fej vöröshagyma, egy csapott evőkanál liszt, só, késhegynyi piros-paprika, ecet

Elkészítése:
Az apróra vágott szalonnát kiolvasztjuk, a pörcöt félretesszük, zsírjában megpirítjuk a lisztet, pirospaprikával megszórjuk, és azonnal feleresztjük másfél liter vízzel. Megsózzuk, a megtisztított karikára vágott hagymát is beletesszük, Addig főzzük, amíg a hagyma megpuhul, de vigyázzunk, mert nem szabad szétfőnie.
Végül a pörcöt is beletesszük, és egy kevés ecettel savanyítjuk.

 

 

FOLYTATÁSA KÖVETKEZIK!

 

Forrás:
LEVESEK A NAGYVILÁGBÓL - A KORHELYLEVESEK
Szerző:
 
Szerkesztette és Illusztrálta
 
 
 
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.