Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


KRÉMLEVESEK 1.

2020.07.20

LEVESEK_LEXIKONJA

A
ÁFONYA-KRÉMLEVES

Hozzávalók:
50 dkg áfonya, 2 dl tejföl, 1 dl tejszín, 1 mokkáskanál reszelt citromhéj, 1 evőkanál liszt, 1 szegfűszeg, só és cukor, ízlés szerint

Elkészítése:
Az áfonyát megtisztítom, megmosom, lecsöpögtetem, majd annyi vízben, amennyi éppen ellepi, felforralom.
Egy percnyi főzés után szitán áttöröm.
A keletkezett gyümölcslevet annyi vízzel egészítem ki, hogy 8 dl legyen.
A szegfűszeget és a citromhéjat 0.5 dl vízben 10 percig főzöm, majd leszűrve hozzáöntöm a gyümölcsléhez.
Csipetnyi sóval és cukorral ízesítem, majd 5 percig együtt forralom.
Közben a tejfölt, a tejszínt és a lisztet simára keverem, ezután besűrítem vele a forrásban levő levest.
Felforralom, és csészékben találom.
Hidegen is, melegen is nagyon finom.

ALMA-KRÉMLEVES 01.
Hozzávalók:
0.5 kg alma, 1 citrom, csipet fahéj, 1 tojássárgája, 5 dkg cukor

Elkészítése:
A meghámozott feldarabolt almát vízben fahéjjal és 1 szelet citromhéjjal megfőzzük, hogy puha legyen.
Utána hozzáadjuk a cukrot, és habverővel szétnyomjuk az almadarabokat, belerakjuk a tojássárgáját, és felverjük.
Nem szabad tovább forralni.
Hidegen, melegen egyaránt fogyasztható.

ALMA-KRÉMLEVES 02.
Hozzávalók:
50 dkg alma, 2 evőkanál citromlé, 6 dkg cukor, csipet őrölt fahéj, 2 dl tejföl, 2 evőkanál búzakeményítő, 2 dl tej, 4 evőkanál búzadara

Elkészítése:
Az almát meghámozzuk, a magházát eltávolítjuk, feldaraboljuk, és egy liter, citromlével, őrölt fahéjjal és cukorral ízesített vízben megfőzzük.
A tejfölben elkeverjük a búzakeményítőt, és behabarjuk vele a levest.
Ha kihűlt, turmixoljuk.
A tejet felforraljuk, beleszórjuk a búzadarát, és sűrűre főzzük, folyamatosan kevergetve, majd lefedve állni hagyjuk.
A behűtött alma-krémlevest tányérokba szedjük, és 3-3 galuskát szaggatunk bele a tejbedarából.
A tetejére kevés őrölt fahéjat hinthetünk.

ARANY-KRÉMLEVES ZELLERBŐL
Hozzávalók:
2 db KNORR Aranysárga Erőleves kocka, 2 szár angol-zeller, 1 közepes zellergumó, 1 ek vaj, 1 ek liszt, 3 dl tej, 1 dl tejszín, citromlé, só, törött bors

Elkészítése:
A megtisztított zellereket vékony szeletekre vágjuk.
A vajat felforrósítjuk, beledobjuk a zellert, megsózzuk, és kevés víz hozzáadásával fedő alatt puhára pároljuk.
Meghintjük liszttel, egy picit pirítjuk, mint a rántást, majd felengedjük vízzel és beledobjuk a leveskockákat.
Ha egyszer jól felforrt, szitán áttörjük a tejet és a tejszínt, borssal és pár csepp citromlével ízesítjük, és egyet forralunk rajta.
Tálaláskor pirított kenyérszeletet vagy fokhagymás zsemlekockát adhatunk hozzá.

ÁRPAKRÉMLEVES
Hozzávalók:
zöldséglé, bors, árpagyöngy, só, petrezselyemzöld

Elkészítése:
A zöldséglét felforraljuk, az árpagyönggyel kis lángon puhára főzzük (kb. 40 perc)
Kissé lehűlve összeturmixoljuk, borssal petrezselyemzölddel fűszerezzük.

B
BARACKOS-MEGGYES KRÉMLEVES

Hozzávalók:
75 dkg sárgabarack, 1 citrom, 12,5 dkg cukor, 2,5 dl fehérbor, 3 evőkanál étkezési keményítő, 25 dkg meggy

Előkészítés:
A barackot leforrázzuk, héját lehúzzuk, kimagozzuk, a húsát összeturmixoljuk.
A citromot alaposan megmossuk, héját lereszeljük, levét kinyomjuk.

Elkészítése:
A barackpürét a citrom levével és héjával, a cukorral, a borral és 1,5 dl vízzel felforraljuk.
A keményítőt elkeverjük 1 dl vízben, a leveshez adjuk, és kevergetve kissé besűrítjük.
Hidegre tesszük, alaposan lehűtjük.
Tálalás előtt kimagozzuk a meggyet, és a levesbe keverjük.
Fogyasztható: kb. 3 óra múlva

BORKRÉMLEVES
Hozzávalók:
5 dl édes fehérbor, 1 citrom, 1 darabka fahéj, 3-4 szegfűszeg, 8 tojássárgája, 15 dkg cukor, 2 dl tejszín, 8 dkg mazsola.
A tetejére édes tejszínhab

Elkészítése:
A bort 3 dl vízzel hígítjuk, a citrom levét belefacsarjuk és vékonyan lehántolt sárga héjával, a fahéjjal és a szegfűszeggel fűszerezve felforraljuk.
A tojások sárgáját a cukorral habosra verjük, tejszínnel hígítjuk, a forró bort vigyázva, élénken kevergetve, nehogy összekapjon, rászűrjük.
A tűzre téve addig kevergetjük, amíg kissé besűrűsödik.
Ezután átszűrjük, majd a megmosott, borban áztatott mazsolát beleszórjuk.
Jól behűtve, tejszínhabbal díszítve tálaljuk.

BOROS MÁLNA-KRÉMLEVES
Hozzávalók:
50-60 dkg málna (friss, vagy mirelit), 2-3 dl tejszín, 3 tojássárgája, 2-3 dl édes vörösbor, ízlés szerinti porcukor, reszelt narancshéj, citromlé, őrölt szegfűszeg, őrölt fahéj

Elkészítése:
A friss málnát átválogatjuk, megmossuk és kicsöpögtetjük, gyorsfagyasztott (gurulós)t málnát kiolvasztjuk.
Az előkészített málna kb. 1/3 részét vagy a szebb, nagyobb szemeket félretesszük.
A többi málnát ízlés szerinti mennyiségben porcukorral és reszelt narancshéjjal összeturmixoljuk, majd ízesítjük őrölt szegfűszeggel, őrölt fahéjjal és citromlével.
A tejszín felét elkeverjük a tojássárgával, hozzáadjuk a bort, majd az egészet az összeturmixolt málnához öntjük, és habverővel habosra keverjük.
A leveshez hozzáadjuk a félretett málnaszemeket és az egészet lehűtjük.
A maradék tejszínt cukorral kemény habbá verjük, és a levest tálaláskor habrózsákkal díszítjük.

FOLYTATÁSA KÖVETKEZIK
Forrás:
LEVESEK LEXIKONJA - KRÉMLEVESEK
Szerző:
 
Szerkesztette és Illusztrálta
 
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.