Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


KRÉMLEVESEK 2

2021.06.09

BOROS NARANCS-KRÉMLEVES
Hozzávalók:
3 közepes narancs, fél dl narancsszörp, 1 dl száraz fehérbor, 1 evőkanál finomliszt, 2 dl tejszín, 2 kockacukor, 1 késhegynyi őrölt szegfűszeg, 1 mokkáskanál só

Elkészítése:
A narancsokat forró vízben megmossuk, majd az egyiknek a héját a kockacukrokkal ledörzsöljük.
A narancsolajos cukrot kis fazékba rakjuk.
Ráöntjük a narancsszörpöt és 3 dl vizet. Beleszórjuk a sót és a szegfűszeget, ezután felforraljuk.
Közben a narancsokat meghámozzuk.
Kettőt közülük karikákra vágunk, a karikákat pedig, kis kockákra aprítjuk.
Kicsurgó levét felfogjuk, és a harmadik narancs kipréselt levével együtt a levesbe öntjük.
A narancskockák felét is a leveshez tesszük.
A tejszínben simára keverjük a lisztet, majd a forrásban lévő levest behabarjuk vele.
Legalább 5 percig forraljuk, közben folyamatosan kevergetjük, végül a bort is hozzáöntjük.
Már csak egy pillanatig forraljuk.
Tálalás előtt a megmaradt narancskockákat a leveses csészékbe elosztjuk, és a forró levet rámerjük.
A csészékre vagy az alátétre díszítésképpen tehetünk egy-egy karika narancsot vagy darabka narancshéjat.
Mentalevéllel tálaljuk.

BORSÓPÜRÉ LEVES ÁRPAGYÖNGGYEL
(SMASHED PEA & BARLEY SOUP)
Hozzávalók:
4,8 dl feles borsó, 1,5 l víz, 1 liter csirke erőleves, 0,8 dl reszelt hagyma, 1 nagy gerezd zúzott fokhagyma, 2 teáskanál citromlé, 1 teáskanál só, 1 teáskanál kristálycukor, negyed-negyed teáskanál vagdalt petrezselyem és őrölt fehérbors, csipet kakukkfű, 2 közepes sárgarépa felszeletelve, 0,6 dl vagdalt zeller, 0,8 dl árpagyöngy
A díszítéshez:
vagdalt snidling

Elkészítése:
Áztassa be, majd csepegtesse le a borsót.
Tegye egy nagyobb fazékba, öntse fel a vízzel, a csirkelevessel, ízesítse hagymával, fokhagymával, citromlével.
Fűszerezze sóval, borssal, petrezselyemmel és kakukkfűvel.
Forralja fel, majd vegye alacsonyra a hőmérsékletet, és mintegy 75 perc alatt főzze puhára a borsót. Amíg a borsó fő, 1 liter vízben tegye fel főni az árpagyöngyét.
Ha felforrt, csökkentse a hőmérsékletet, és főzze bő egy órát, mire megpuhul, és a víz java részét elfőtte.
Ha megfőtt a borsó, következhet a kézi mixer, pürésíteni a levest.
(Egyébként, ha a krémlevest nem szereti, ezt a lépést hagyja ki. Így is nagyon finom, csak kicsit más, mint az eredeti)
Szűrje és csepegtesse le az árpagyöngyét, és keverje a borsópüréhez.
Adja hozzá a sárgarépát és a zellert, majd 15-30 percre tegye vissza a lassú tűzre.
Időnként keverje meg.
Végül vegye le a tűzről, hagyja negyedórát áll, majd tálalja.
Ekkor szórja meg vagdalt snidlinggel.
Nyolc adag lesz belőle.
BROKKOLIKRÉMLEVES 01.
Hozzávalók:
30 dkg brokkoli, 1 sárgarépa, 1 zöldség, 2 szem krumpli, egy kis fej hagyma, reszelt sajt, 2 dl tejföl, vegeta, szerecsendió

Elkészítése:
A brokkolit rózsáira szedjük, a zöldséget, sárgarépát feldaraboljuk, a krumplit egészben hagyjuk.
Vízben feltesszük főni fűszerekkel az egészet.
Ha megfőtt, a brokkoli rózsájából egy keveset félreteszünk díszítésnek, a többit az összes zöldséggel átpasszírozzuk.
Felengedjük a főzővízzel.
A tejfölt jól elkeverjük, és a levessel összekeverjük, jól felforrósítjuk, ha szükséges, még utána fűszerezzük.
Tálalásnál a félretett brokkoli rózsákat elosztjuk a tányérokon, rámerjük a forró levest.
Mindenki ízlése szerint szór rá szerecsendiót és reszelt sajtot.
FOLYTATÁSA KÖVETKEZIK
Forrás:
LEVESEK LEXIKONJA - KRÉMLEVESEK
Szerző:


Szerkesztette és Illusztrálta