Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


LENCSELEVESEK 1

2020.07.08

LEVESEK LEXIKONJA

ARAB LENCSELEVES
Hozzávalók:
25 dkg lencse, 1 liter csirkeleves (kockából is lehet), 3 fej hagyma, 2 db paradicsom, 2 gerezd fokhagyma, 25 dkg vaj, 1 teáskanál só, 1 teáskanál egész kömény, csipetnyi fekete bors, 1 citrom leve, néhány gerezd citrom, 1 pohár joghurt

Elkészítése:
A lencsét megtisztítjuk, megmossuk.
Egy nappal a főzés előtt hideg vízben áztatjuk.
A már előre elkészített csirkelevest egy fazékban felforraljuk, beletesszük a lencsét, a hagymákból két fej megtisztított, négy részre vágott hagymát, a meghámozott, felszeletelt paradicsomokat, a szétnyomott fokhagymát.
Ezeket fedő alatt addig pároljuk (kb. 45 perc) míg a lencse, s a többi anyag meg nem puhul.
Ha kész átpasszírozzuk (vagy összeturmixoljuk és leszűrjük).
Közben a vajból 15 dekányit egy másik lábasban megolvasztunk és a megmaradt hagymát apró kockákra vágva, állandó keverés mellett, kis vízzel pépessé fonnyasztjuk.
Erre ráöntjük az átpasszírozott, sóval, borssal, köménnyel ízesített lencselevest s újra felforraljuk.
Tálalás előtt a levesbe belekeverjük a maradék vajat is és belefacsarjuk egy citrom levét.
Citromgerezdeket, joghurtot az asztalra is teszünk, hogy ki-ki kedve szerint ízesíthesse tovább levesét.

BAB VAGY LENCSELEVES
Elkészítése:
Fél kiló babot vagy lencsét, másfél liter vízben puhára főzünk. Ha lassan fő, többször utána töltünk vizet, hogy ízlésünk szerint sűrűbb vagy ritkább legyen.
Néhány sárgarépát és petrezselyemgyökeret is főzhetünk a babbal együtt. Mikor megpuhult, berántjuk.
Esetleg előbb szitán áttörjük a babot vagy lencsét, hogy pürélevest kapjunk, és csak azután rántjuk be.
Apró, vastag csipetkét főzhetünk bele és tálalás előtt, 2-3 kanál jó tejfölt keverünk hozzá.
Habarással is készíthetjük.
(Ínyesmester)

BÁCSKAI LENCSELEVES CSIRKÉVEL
Hozzávalók 6 személyre:
1 nagyobb csirke, 50 dkg borjúcsont, 20 dkg gomba, 10 dkg hagyma, 10 dkg petrezselyemgyökér, 10 dkg sárgarépa, 5 dkg zsír, 3 dl tejföl, 1 közepes zellergumó, 10 dkg lencse, 3 dkg rizs, 1 kiskanál őrölt bors, 1 babérlevél, 2 tojássárgája, só

Elkészítése:
A csontból és a megtisztított, feldarabolt zöldségekből a babérlevéllel 3 l levest főzünk. két órán át, lassú tűzön forraljuk.
Leszűrjük, beletesszük a csirkét, és puhára főzzük.
Kivesszük a csirkét és feldaraboljuk.
A levest leszűrjük, és felében megfőzzük a lencsét.
A másik felében megfőzzük a rizst, és amikor már puha, áttörjük, a levét pedig hozzáöntjük a lencseleveshez.
Zsíron megpároljuk a kis kockákra vágott gombát, sózzuk, borsozzuk.
A tojássárgáját levesestálban elkeverjük a tejföllel, beletesszük a húst, a rizst és a gombát, ráöntjük a levest, és tálaljuk.

ÉJFÉLI LENCSELEVES
Hozzávalók 6 személyre:
30 dkg lencse, 15 dkg gomba, 2 dl tejföl, 1 fej vöröshagyma, 2 evőkanál olaj, ízlés szerint só és törött fekete bors

Előkészítése:
Az étel készítését megelőző nap a megmosott lencsét áztassuk be. A gombát tisztítsuk meg és szeleteljük fel, a meghámozott hagymát vágjuk apróra.

Elkészítése:
A lencsét szűrjük le, másfél liternyi friss vízben főzzük puhára, majd turmixgép poharában zúzzuk pépesre.
Fazékban az olajon futtassuk meg a hagymát, öntsük bele a lencsepürét és tegyük hozzá a gombaszeleteket.
Sóval, borssal fűszerezzük. Forraljuk fel és főzzük 10 percig.
Végül forraljuk össze a kevés levessel simára kevert tejföllel.

FRANKFURTI LENCSELEVES
Hozzávalók:
30 dkg lencse, 1,5 liter marhahúsleves (leveskockából is készülhet), 1 csomó leveszöldség, 1 babérlevél, 1 evőkanál szárított, morzsolt kakukkfű, 10 dkg húsos szalonna, 1 vöröshagyma, ecet, só, őrölt bors, cukor, 4 pár frankfurti virsli

Elkészítése:
A lencsét előző este vízbe áztatjuk.
Főzéskor leszűrjük, lábasba szórjuk, és a levessel fölöntjük.
A leveszöldséget megtisztítjuk, karikákra vágjuk, majd a lencséhez adjuk.
A babérlevéllel meg a kakukkfűvel fűszerezve puhára főzzük. Közben a szalonnát kis kockákra vágjuk, és kisütjük.
A megtisztított hagymát felaprítjuk, a szalonna zsírján megfuttatjuk, majd a leveshez adjuk.
A virsliket beledobjuk, és felforraljuk.
Végül ecettel, sóval, borssal és csipetnyi cukorral enyhén pikánsra ízesítjük.
Petrezselyemmel díszítve kínáljuk.
Elkészítési idő: 1 óra 10 perc

FOLYTATÁSA KÖVETKEZIK
Forrás:
LEVESEK LEXIKONJA - LENCSELEVESEK
Szerző:
 
Szerkesztette és Illusztrálta
 
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.