Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


LENCSELEVESEK 13.

2019.05.15

LEVESEK LEXIKONJA

TÜRINGIAI LENCSELEVES
Hozzávalók:
300 g száraz lencse 1 l víz, 250 g burgonya, 60 g füstölt húsos szalonna bőrével együtt, 1 1/4 l húsalaplé, 1 fej vöröshagyma 1 evőkanál vaj 15-20 g liszt, 150 g aszalt szilva só, frissen őrölt bors, cukor, ízlés szerint ecet, ízlés szerint, 200-250 g türingiai véres hurka

Elkészítése:
A lencsekonzervet - ha a levest ebből készítjük - csak a legvégén adjuk hozzá, és csupán nagyon rövid ideig hevítsük.
A lencsét éjszakára beáztatjuk. Másnap a burgonyát alaposan megmossuk, meghámozzuk és felkockázzuk. A szalonnát apró darabokra vágjuk. A szalonnabőrt a lencsével és az áztatóvízzel, valamint a burgonyával és 1 l húsalaplé felével együtt kuktába tesszük, és 15 percig főzzük.
A hagymát megtisztítjuk és összevágjuk. Lábosban kisütjük a szalonnát, hozzáadjuk a vajat, majd megpároljuk benne a hagymát. Megszórjuk liszttel, aranyszínűre pirítjuk, majd feleresztjük a húsalaplé maradékával.
Néhány percig gyenge lángon főzzük.
A hagymás szószt és az aszalt szilvát hozzáadjuk a lencséhez anélkül, hogy a kuktát visszazárnánk, és további 5 percig forraljuk. Ekkor kiszedjük a szalonnabőrt, majd a levest sóval, borssal, cukorral és ecettel jól megfűszerezzük.
Végül apróra vágjuk a véres hurkát, hozzáadjuk a kész leveshez, és még egy kis ideig melegítjük.
A lencselevest merjük 4 tányérba, és azonnal szolgáljuk fel.

VÖRÖS LENCSELEVES
Hozzávalók:
vörös lencse 3 dl, rizs 2 dl, vöröshagyma 1 fej, csirkenyak 4 darab

Elkészítése:
A lencsét, csirkenyakat és a négyfelé vágott hagymát együtt föltesszük főni, sóval és fekete borssal ízesítjük. Kb. 10 – 15 perc után hozzátesszük a rizst és 3/4-1 óra alatt készre főzzük.

ZELLERES, SAVANYÚ LENCSELEVES
Hozzávalók:
25 dkg lencse, 1 db friss zeller, a zöldjével együtt, 1 evőkanál tárkonyecet, 2 gerezd fokhagyma, 2 fej hagyma, 2 db babérlevél, 1 teáskanál só, csöpp olaj, vegeta

Elkészítése:
A lencsét 10 órán át áztatjuk, majd leszűrjük és másfélszer annyi vízben feltesszük főni. A zellert megtisztítjuk, kettévágjuk, zöldjét apróra metéljük, és a lencséhez keverjük. Beletesszük a fokhagymát és az ízesítőket. Puhára főzzük (kb. 15 perc). Kivesszük belőle a zellert, majd beleöntjük a tárkonyecetet. Tetszés szerint, csöppnyi rántással sűríthetjük. A hagymát apró kockákra vágjuk és az olajon pirosra sütjük.
A tányérokba szervírozott levesre szórjuk.

Forrás:
LEVESEK LEXIKONJA - A LENCSELEVESEK
Szerző:
 
Szerkesztette és Illusztrálta
 
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.