Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


LEVESEK LEXIKONJA - A LENCSELEVESEK 7.

2017.01.28

LEVESEK LEXIKONJA

LENCSELEVES FOGOLLYAL
Hozzávalók:
2-3 fogoly, 1,5 kg borjúcsont, 50 dkg vegyes zöldség, 10 dkg lencse, 1 kis fej hagyma, 1 db babérlevél, 20 dkg gomba, 3 dl tejszín, törött bors, 2 tojássárgája, 5 dkg rizs, 5 dkg zsír, só, bors

Elkészítése:
A csontból jól fűszerezett levest készítünk, majd leszűrjük. Ebben a megtisztított foglyokat puhára főzzük, a levesből kivesszük, kicsontozzuk, felszeleteljük, és tálalásig félretesszük. Az átszűrt leves felében lassú főzéssel puhára főzzük az előző nap beáztatott lencsét. A leves másik felében rizst főzünk puhára, amint megfőtt, áttörjük és hozzáadjuk a megfőtt lencseleveshez. A gombát apró kockákra vágjuk és megpároljuk.
A tojás sárgáját a tejszínnel elkeverjük, és a forró leveshez adjuk a fogoly húsával és a gombával együtt. Megjegyzés:
Egyszerűbb házaknál a foglyokat félbe vágva tálalták.

LENCSELEVES FÜSTÖLT OLDALASSAL
Hozzávalók:
400 g füstölt oldalas, 250 g lencse, 2 babérlevél, 2 gerezd fokhagyma, 2 dl tejföl, 30 g liszt, só, törött bors, ecet

Elkészítése:
A válogatott lencsét és a felaprózott oldalast előző este külön-külön edényben beáztatjuk langyos vízbe. Másnap annyi hideg vízben, hogy ellepje, az oldalast feltesszük főni. Ha félig megfőtt, hozzáadjuk a lencsét, a tört fokhagymát, a babérlevelet, és az egészet puhára főzzük. A tejfölben simára keverjük a lisztet, a leveshez adjuk, és jól összeforraljuk.
Eltávolítjuk a babérlevelet, ízlés szerint sózzuk és savanyítjuk ecettel, majd borssal fűszerezzük.

LENCSELEVES FÜSTÖLT VADDISZNÓHÚSSAL
Hozzávalók:
60 dkg füstölt vaddisznóhús, 30 dkg lencse, 5 dkg zsír, 6 dkg liszt, 0.2 dkg pirospaprika, 0.1 dkg törött bors, 1 fokhagyma, 1 dl tejföl, 1 tojás sárgája

Elkészítése:
A füstölt vaddisznóhúst meleg vízben megmossuk, és apró kockákra vágjuk. A lencsét a főzés előtt 2-3 órára 2 l sós vízbe áztatjuk, és ugyanabban a vízben feltesszük főni, hozzáadva a füstölt vaddisznóhúst is. Amikor a hús és a lencse megpuhult, serpenyőben zsíron barna rántást készítünk, piros-paprikát, törött borsot és megtisztított, összezúzott fokhagymát adunk hozzá. Hideg vízzel feleresztjük, és a leveshez öntjük.
A tejfölben elkevert tojás sárgáját a leveshez keverjük, majd tálaljuk.

Forrás:
LEVESEK LEXIKONJA - A LENCSELEVESEK
Szerző:
 
Szerkesztette és Illusztrálta
 
 
 
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.