Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


LEVESEK LEXIKONJA - LENCSELEVESEK 11.

2018.10.10

LEVESEK LEXIKONJA

LENCSEPÜRÉ-LEVES VIRSLIVEL
Hozzávalók:
20 dkg lencse, 5 dkg füstölt szalonna, 1 kis fej vöröshagyma, 2 babérlevél, só, 1 evőkanál ételízesítő, 2 teáskanál borecet, 1 dl tejföl, 2 pár virsli

Elkészítése:
A kiválogatott lencsét főzés előtt néhány órára hideg vízbe áztatjuk. A füstölt szalonnát apró kockákra vágjuk, majd zsírjára sütjük. A pörcöt a zsírból kiemeljük, és a zsírban üvegesre pirítjuk a finomra vagdalt vöröshagymát. Hozzáadjuk a leszűrt lencsét, felöntjük egy liter vízzel, és sóval, babérlevéllel, ételízesítővel fedő alatt puhára főzzük. Ha a lencse megpuhult, a babért eltávolítjuk, és a levest mixerrel pépesítjük.
Belekeverjük a tejfölt, kevés ecettel savanyítjuk, majd a karikára vágott sült virslivel és a szalonnapörccel a tetején forrón tálaljuk.

NORVÉG LENCSELEVES FELVIDÉKI MÓDRA
Hozzávalók:
25 dkg lencse, 30 dkg debreceni kolbász, 2 kis szál póréhagyma, 2 körte, 1,2 l erőleves (lehet leveskockából is), 3 evőkanál olaj, 1 babérlevél, só, őrölt bors

Elkészítése:
A lencsét legalább 5 órára hideg vízbe áztatjuk. A levesben feltesszük főni, és babérlevéllel ízesítjük. A főzési idő vége előtt megsózzuk. A póréhagymát megtisztítjuk, megmossuk, és karikákra vágjuk. A körtét megtisztítjuk, félbevágjuk, magházát kiemeljük, a gyümölcs húsát vékonyan felszeleteljük. Az olajat lábosban megforrósítjuk, és a hagymát üvegesre pároljuk.
Sózzuk, borsozzuk, hozzáadjuk a körtét, felöntjük a lencsés levessel, majd belekarikázzuk a debrecenit is.
Összeforraljuk, a babérlevelet kidobjuk.

OLASZ LENCSELEVES
Hozzávalók:
20 dkg lencse, 2 db babérlevél, 5 dkg füstölt szalonna, 2 evőkanál olívaolaj, 18 db gesztenye, 1 evőkanál sűrített paradicsom, Ízlés szerint kakukkfű, majoránna, bazsalikom, só és feketebors, 2 szelet kenyér

Elkészítése:
Előző este folyóvízzel, szűrőkanálban többször átmosott lencsét áztassa be langyos vízbe. Ugyancsak este süsse meg a gesztenyét. Pucolja meg, és vagdalja durvára. Másnap tegye fel ízlése szerint fűszerezett 1,5 liter vízben főni a lencsét. Közben vágja apró kockákra a szalonnát, és olvassza ki a zsírját. Ebben pirítsa öt percig a gesztenyét. Öntse fel a fél liter vízzel kikevert paradicsompürével.
Forralja össze, majd öntse a megpuhult lencséhez.
Fedő alatt gyöngyöztesse még 10 percig.
Pirított kenyérkockákkal, forrón tálalja.

PIKÁNS LENCSELEVES
Hozzávalók 4 személyre:
25 dkg lencse, 2 sárgarépa, 1 petrezselyemgyökér, 1 kis fej vöröshagyma, 4 evőkanál olaj, 1 púpozott evőkanál liszt, 2 babérlevél, 2 evőkanál ételízesítő vagy 1 húsleveskocka, fél evőkanál Piros Arany, 1 evőkanál mustár, 2 dl tejföl, 1 kiskanál ecet, fél csokor petrezselyem, 4 virsli

Elkészítése:
A lencsét átválogatjuk, és 2-3 órára, de még jobb, ha egész éjszakára hideg vízben áztatjuk. A sárgarépát, a petrezselyemgyökeret és a vöröshagymát megtisztítjuk. Az előbbieket karikákra, az utóbbit finomra vágjuk. Az olajon először a hagymát futtatjuk meg, majd a zöldségkarikákkal tovább pirítjuk. A liszttel meghintjük, jól összekeverjük, és annyi vízzel öntjük fel, amennyi levest szeretnénk (4 személy esetén 1 liter vízzel). A leszűrt lencsét hozzáadjuk, beletesszük a babérlevelet, az ételízesítőt, kevés Piros Arannyal és mustárral ízesítjük, és kevergetve felforraljuk.
Megfűszerezzük, majd lefödve, kis lángon puhára főzzük.
Végül a tejföllel dúsítjuk, az ecettel kellemesen pikánsra ízesítjük, a felaprított petrezselymet és a karikákra szelt virslit belekeverjük.

FOLYTATÁSA KÖVETKEZIK
Forrás:
LEVESEK LEXIKONJA - LENCSELEVESEK
Szerző:
 
Szerkesztette és Illusztrálta


 
 
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.