Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


LEVESEK LEXIKONJA - LENCSELEVESEK 12

2018.10.31

LEVESEK LEXIKONJA

RIZSES LENCSELEVES (PIRINCLI KIRMIZI MERCIMEK CORBASI)
Hozzávalók:
2,5 dl vörös lencse, 1 l húsleves, 2 kisebb fej vöröshagyma, 2 db paradicsom, 2 db közepes burgonya, 2 evőkanál rizs, só és őrölt bors, 2 dl tejföl

Elkészítése:
Az előző este beáztatott lencsét csepegtesse le, a rizst folyóvízben mossa meg. A hagymát, a paradicsomot és a burgonyát meghámozva vagdalja nagyon apró, egyforma kockákra. Valamennyi előkészített hozzávalót tegye fazékba, öntse fel a húslevessel, és ízlése szerint fűszerezze. Gyöngyözve főzze fedő alatt 45 percig.
Melegen tálalja, a tányérban 1-1 kávéskanál tejföllel díszítve.

SAVANYÚ LENCSELEVES
Hozzávalók:
20 dkg lencse, 30 dkg burgonya, 2 dl tejföl, 4 dkg liszt, 3 dkg füstölt szalonna, 1 babérlevél, víz, só

Elkészítése:
A beáztatott lencsét feltesszük főni. Mielőtt teljesen megpuhulna, hozzátesszük a kockára vágott burgonyát és a babérlevelet.
Megsózzuk és puhára főzzük.
A tejfölt összekeverjük a liszttel, a leveshez öntjük és összeforraljuk. Végül a leveshez adjuk a kockára vágott, kisütött szalonnát.

 

SEGOVIAI LENCSELEVES (SOPA DE LENTEJAS)
Hozzávalók 4-6 személyre:
50 dkg lencse, 4 szál sárgarépa, 20 dkg paradicsom, 2 cső zöldpaprika, 10 dkg csípős lángolt kolbász, 1 fej vöröshagyma, 3 evőkanál olaj, 1 evőkanál liszt, egy kevés só, törött bors

Elkészítése:
Nagy fazékban megforrósítjuk az olajat, majd üvegesre pároljuk benne az apróra szeletelt vöröshagymát, a kimagozott és kockára vágott zöldpaprikát. Összekeverjük a meghámozott és felszeletelt paradicsommal, 1-2 percig főzzük, majd beszórjuk állandóan keverve, amíg csomómentes nem lesz. Felengedjük a hideg vízzel, beletesszük az előző este beáztatott és leszűrt lencsét, a karikákra vágott sárgarépát. Megsózzuk és megborsozzuk. Lefödve, lassú tűzön kb. 2 órán át, főzzük. Szükség esetén - ha nagyon megsűrűsödik -, forró vízzel hígítjuk.
Tálalás előtt belefőzzük a karikákra vágott lángolt kolbászt, de tehetünk bele debreceni kolbászt is.
Tetszés szerint a levest a kolbász befőzése előtt turmixgépben áttörhetjük.

 

FOLYTATÁSA KÖVETKEZIK
Forrás:
LEVESEK LEXIKONJA
Szerző:
 
Szerkesztette és Illusztrálta


 
 
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.