Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


LEVESEK LEXIKONJA - A GOMBALEVESEK 4.

2016.11.16

LEVESEK LEXIKONJA

GOMBAKRÉMLEVES 06.
Hozzávalók:
40 dkg gomba, 5 dkg vaj, fokhagyma, ízlés szerint, 2-3 ek liszt, 1 l csirkeleves alap (kockából), 2 dl tejszín, só, bors

Elkészítése:
A gombát megtisztítjuk, talpáról egy szeletet levágunk, összedaraboljuk. A felforrósított vajon a gombát és a fokhagymát kb. 5 percig pároljuk. Meghintjük a liszttel, rövid ideig kevergetjük, majd felöntjük a csirkelevessel. Fedő alatt kis lángon kb. 10 percig főzzük. Merülő mixerrel vagy turmixgépben pépesítjük, majd a tejszínt belekeverjük.
Sózzuk, borsozzuk, átmelegítjük, de már nem forraljuk fel.

GOMBAKRÉMLEVES 07. (POTAGE VELOUTÉ AUX CHAMPIGNONS)
Hozzávalók:
1 fej vöröshagyma, 3 evőkanál vaj, 3 evőkanál liszt, 1,5 l csirkeleves, 1 csokor petrezselyem, 2 babérlevél, só, csipet kakukkfű, 30 dkg gomba, 1 tojás sárgája, 1 dl tejszín, 1 kávéskanál citromlé, A tetejére: 4 szelet fehér kenyér, 1 gerezd fokhagyma

Elkészítése:
A hagymát vagdalja apróra, és egy evőkanál vajon, lassú tűzön 8-10 perc alatt párolja puhára, de ne hagyja megbarnulni. Szórja meg a liszttel, és folyamatosan keverve, 3 perc alatt pirítsa világos barnára. Húzza félre a melegről, és miközben habverővel csomómentesre keveri, öntse fel a húslevessel. Tegye vissza a lángra. Szórja meg a vagdalt petrezselyemmel, morzsolt kakukkfűvel, ízlés szerint sóval, és tegye bele a babérleveleket. Amikor a leves újra felforr, adja hozzá a vékonyan felszeletelt gombát, és fedő alatt, lassú tűzön főzze tovább. Közben a maradék vajat habzásig melegítse fel. Öntse bele a citromlevet, majd ezt is öntse a levesbe. Forralja össze, vegye ki a babért, végül botmixerrel pépesítse, miközben lassan önti hozzá a tojás sárgájával kikevert tejszínt. A kenyérszeleteket dörzsölje be a fokhagymával, locsolja meg kevés (olíva) olajjal, és pirítsa zsemleszínűre.
A tányérba mert, forró leves tetejére tegyen egy-egy szelet kenyeret, s ezzel kínálja.

GOMBALEVES 01.
Hozzávalók:
25 dkg gomba, 2 dl tejföl, 1 nagy fej vöröshagyma, 1 csokor petrezselyemzöld, 1 csapott evőkanál liszt, 1 csapott evőkanál vegeta (vagy 2 tyúkhúsleveskocka), 2 evőkanál olaj, 2 gerezd fokhagyma, 1 teáskanál piros fűszerpaprika, 1 mokkáskanál törött fekete bors, 1 mokkáskanál só

Elkészítése:
A gondosan megmosott, de hámozatlan gombát úgy tisztítom meg, mintha ceruzát hegyeznék; csak a szárak (tönkök) végéről vágom le a földes részt. A gombát még egyszer gyorsan megmosom (de nem áztatom!), és felszeletelem. A megtisztított és finomra vágott vöröshagymát a felforrósított olajon megfonnyasztom, majd a gombát rátéve, kicsit megsózom. (Vigyázat, a vegeta és a húsleveskocka is sós, de kevés sóra szükség van ahhoz, hogy a gomba levet ereszthessen.) Fedő alatt, saját levében puhára párolom, majd zsírjára sütöm. Ezután a tűzről lehúzva belekeverem a pirospaprikát, és azonnal ráöntök jó egy liternyi vizet. Beleszórom a vegetát, a törött borsot, a finomra vágott petrezselyemzöld felét és a zúzott fokhagymát. Felforralom, majd 10 percig főzöm. Közben a lisztet 2 evőkanál vízzel és a tejföllel simára keverem, végül behabarom vele a forrásban lévő levest.
Jól felforralom, és meghintem a megmaradt petrezselyemzölddel, de már nem forralom tovább.

GOMBALEVES 02.
Elkészítése: Egy kisebb fej vöröshagymát finomra vágunk, és kevés zsíron megfonnyasztunk. Hozzáadunk 30 dkg tisztított és szeletelt gombát. Saját levében puhára pároljuk. Sóval, törött borssal és finomra vágott petrezselyemmel ízesítjük.
Rászórjuk az 1 evőkanál lisztet, és kevés hideg vízzel először simára keverjük, majd felöntjük 1, 2 liter hideg vízzel. Átforraljuk és belefőzzük a csipetkét.
Tejfölre tálaljuk.

GOMBALEVES 03.
Hozzávalók: 40 dkg gomba, 2 dkg margarin, 3 dkg liszt, kis fej vöröshagyma, 2 dl tejföl, só

Elkészítése: Az apróra vágott hagymát üvegesre pároljuk, majd a felszeletelt gombát beleszórjuk. Tovább párolva kb. 10 perc múlva felöntjük és felforraljuk. A sűrítést tejfölös-lisztes habarással végezzük.
A gombalevest ízlés szerint sózzuk.

Forrás:
LEVESEK A NAGYVILÁGBÓL - GOMBA LEVESEK
Szerző:
 
Szerkesztette és Illusztrálta
 
 
 
 
 
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.