Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


LEVESEK LEXIKONJA - A HAGYMALEVESEK 7.

2016.10.16

LEVESEK LEXIKONJA

PIKÁNS PÓRÉHAGYMA LEVES
Hozzávalók:
1 póréhagyma, 30 dkg burgonya, 1 piros alma, 3 gerezd fokhagyma, 2 ek olívaolaj, 8 dl zöldségleves kockából, 2 dl tejszín, 1 mk kakukkfű, 2 ek almapálinka

Elkészítése:
A hagymát, az almát és a burgonyát megpucoljuk, a hagymát karikára, az almát és a krumplit kockára vágjuk. Felforrósítjuk az olajat, a hagymákat megfonnyasztjuk, hozzáadjuk az alma és krumpli kockákat és 5-6 percig együtt pároljuk. Felöntjük a zöldség levessel és a tejszínnel és puhára főzzük.
Botmixerrel pépesítjük, sóval, borssal, kakukkfűvel és az alma pálinkával ízesítjük.

PÓRÉHAGYMALEVES 01.

Hozzávalók:
80 dkg póréhagyma, olaj, 1 evőkanál curry - indiai fűszer -, 1 dl fehérbor, 2,5 dl húslé vagy víz, 2,5 dl sűrű tejföl, 2 evőkanál sima liszt, ízlés szerint só, törött bors, citromlé és metélőhagyma

Elkészítése:
A póréhagymát alaposan megmossuk, majd hosszában kettévágjuk és felaprítjuk, s felhevített olajon megpirítjuk. Azután meghintjük curryvel, és felöntjük a borral meg a húslével, és felforraljuk, majd kis lángon öt percig főzzük.
Közben a tejfölbe belekeverjük a kevés vízben megáztatott lisztet és behabarjuk vele a levest, majd átforraljuk. Tálalása:
Végül megsózzuk, megízesítjük a törött borssal és pár csepp citromlével, s megszórjuk finomra vágott snidlinggel.

PÓRÉHAGYMALEVES 02.
Hozzávalók 4 személyre:
40-40 dkg póréhagyma és alma, 4 dl almalé, 8 dl marhahúsleves (leveskockából), 5 dkg vaj, 1 mokkáskanál curry, késhegynyi őrölt bors, 2 dl tejföl, 1 ek liszt, fél csokor petrezselyem, só

Elkészítése:
A megmosott és felkarikázott póréhagymát a vajban megpirítjuk, és a húslevessel felengedjük. Amikor felforrt, beletesszük a meghámozott, kisebb szeletekre vágott almát, hozzáöntjük az almalét, sóval, borssal, curryvel fűszerezzük, és még egyet forralunk rajta.
A tejfölben elkevert lisztes habarással sűrítjük, és apróra vágott petrezselyemmel megszórjuk.

PÓRÉHAGYMALEVES 03.
Hozzávalók:
póréhagyma J dkg, sárgarépa 5 dkg, zeller 5 dkg, burgonya 5 dkg, tojássárgája 2 db, tejszín 1 dl, csontlé 1. 5 l, liszt 4 dkg, vaj 5 dkg; fehér bors, só ízlés szerint

Elkészítése:
A megtisztított póréhagyma felét karikára vágjuk, vegyes zöldséggel, vajjal, burgonyával lepirítjuk. Megszórjuk liszttel, csontlével felengedjük, főzzük, áttörjük, tejszínnel, tojás sárgájával elkeverjük.
Tálalásnál, a pirított zsemlekockákkal, a maradék pirított póréhagymaszeletekkel adjuk asztalra.

PÓRÉHAGYMALEVES FÖLDIMOGYORÓVAL
Hozzávalók:
20 dkg friss, hámozott földimogyoró, 2 szál póréhagyma, 1 fej hagyma, 1 gerezd fokhagyma, 2 evőkanál olaj, 1 liter zöldségleves, 1 pohár light tejföl, 1/2 kávéskanál koriander-só, Cayenne bors, szerecsendió, 25 g pörkölt földimogyoró, friss koriander

Elkészítése:
készítsünk pépet a földimogyoróból. A póréhagymát vágjuk hosszú csíkokra, a hagymát, és a fokhagymát vágjuk apró kockákra, és mindezt pároljuk meg forró olajban. Adjuk hozzá a mogyorópürét, valamint a levest, és kis lángon főzzük 10-12 percig. Keverjük hozzá a tejfölt, és forraljuk fel még egyszer. Fűszerezzük a levest korianderrel, sóval, Cayenne borssal.
Fokozhatjuk az ízeket, ha a póréhagyma zöld részéből nagyobb darabokat, valamint mentaleveleket főzünk a levesbe.

PÓRÉHAGYMALEVES PALACSINTÁVAL - ERDÉLYI
Elkészítése:
Liter tejben megfőzünk egy-egy répát, gyökeret és kisebb zellert, leszűrjük, és a lében megpárolunk 30-40 dkg kockákra vágott krumplit és 4 szál karikázott póréhagymát. Mikor a zöldség megpuhult, hozzáadunk 5 dkg vajat, sózzuk, borsozzuk. Közben cukor nélküli palacsintákat sütünk, a tésztába egy csomó vágott metélőhagymát keverve.
A kész palacsintákat felgöngyöljük, kisujjnyi széles szeletekre vágjuk és tálaláskor a levesbe tesszük.

FOLYTATÁSA KÖVETKEZIK!

 

Forrás:
LEVESEK A NAGYVILÁGBÓL - HAGYMALEVESEK
Szerző:
 
Szerkesztette és Illusztrálta


 
 
 
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.