Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


LEVESEK LEXIKONJA - A KARFIOLLEVESEK 1

2016.09.04

LEVESEK LEXIKONJA

BECSINÁLT KARFIOLLEVES
Elkészítése:
Szárnyas aprólékot szépen megtisztítva, kevés leveszöldséggel, sóval puhára főzünk, azután a csontokról leszedett húst, a zúzákat, májakat apróra vágva, egy tálra tesszük. Egy fehér, kisebb karfiolt rózsáira szétszedünk, vajon zöldpetrezselyemmel és egy merőkanál levessel fedő alatt pároljuk addig, amíg a leves teljesen lefő róla. Ekkor meghintjük sima liszttel, rászűrjük a levest és addig főzzük, amíg a karfiol egészen puha lesz. A tálban egy deci tejfelt elkeverünk egy nyers tojássárgájával. Mikor a karfiol már puha, beletesszük az összevagdalt csirkeaprólékot, és egyet hagyjuk vele lobbanni.
Egy merőkanál levest elkeverünk a tálban levő tojásos tejfellel, azután a többit is hozzáöntjük.

CITROMOS KARFIOLLEVES
Hozzávalók 4 adaghoz:
40 dkg karfiol. 2 dl kefir, 2 dkg liszt, só, fél citrom, borsikafű, petrezselyemzöld

Elkészítése:
a rózsákra szedett karfiolt sós vízben kevés reszelt citromhéjjal és borsikafűvel puhára főzzük. A kefirt a liszttel kikeverjük és behabarjuk a levest.
Tálalás előtt tesszük hozzá az apróra vágott petrezselyemzöldet és a fél citrom levét.

FRANCIA LEVES
Hozzávalók:
1 fej vöröshagyma, 1/4 karfiol (kb. 20 dkg), 1 póréhagyma, 4 sárgarépa, 2 zellergumó (6-6 dkg), 1 karalábé, 30 dkg burgonya, 80-100 dkg leveshús csonttal, 1 1/2 l víz, só, 1 babérlevél, 5 dkg disznózsír, 30 dkg mélyhűtött borsó, frissen őrölt bors, 1/2 csomó petrezselyem-zöld

Elkészítése:
A hagymát megtisztítjuk, és összevágjuk. A karfiolt megtisztítjuk, megmossuk és szétszedjük rózsáira. A póréhagymát megtisztítjuk, megmossuk, és felszeleteljük. A sárgarépát, a zellert és a karalábét meghámozzuk. A burgonyát megmossuk, meghámozzuk, és a sárga- répához, zellerhez és karalábéhoz hasonlóan kockákra vágjuk. A húst megmossuk. Kuktába tesszük a levesnek valókat: a húst a hagymával, a zeller felével, a babérlevéllel és a felkockázott répa negyedével. Megsózzuk, majd 25 percig főzzük. Másik edényben felolvasztjuk a sertészsírt, ebben kissé megpároljuk a maradék zöldséget. A már megpárolt zöldséget feleresztjük a kuktában lévő húslével, majd hozzáadjuk a borsót. Tetszés szerint sóval és borssal ízesítjük, és 10 percig közepes hőmérsékleten lefedve gyengén főzzük. Közben a megfőtt leveshúst kicsontozzuk, és éles késsel felkockázzuk. A petrezselyemzöldet megmossuk, lecsepegtetjük, szárazra töröljük és összevágjuk, majd a hússal együtt a leveshez adjuk. Az elkészült zöldséges ételt azonnal tálaljuk.
Ehhez a leveshez más konyhakerti növény is felhasználható, például kelkáposzta.

FRANKFURTI KARFIOLLEVES
Hozzávalók:
1 csomag mirelit karfiol, 30 dkg burgonya, 1 húsleveskocka, 2 pár virsli, só 1 csomó petrezselyemzöld

Elkészítése:
A burgonyát meghámozzuk, karikára vágjuk, leöntjük 1,5 l vízzel és beledobunk egy húsleveskockát. Lefedve, kis lángon félig puhára pároljuk, ekkor teszünk bele a karfiolt. Teszünk bele fejenként egy szál virslit, és meghintjük apróra vágott petrezselyemzölddel.
Ezzel már csak 2-3 percig forraljuk,

HIDEG KARFIOLLEVES
Elkészítése:
Sós vízben puhára főzünk egy szép, tömör, kb. 60 dekás karfiolfejet, majd a levéből kiszedve, szétturmixoljuk. Belekeverünk két deci tejszínt, és annyi karfiol főzővízzel engedjük fel, hogy egy liternyi legyen. Beledobunk egy leveskockát, és addig főzzük, amíg el nem olvad. Kihűtjük, habverővel simára keverjük és néhány csepp citromlével ízesítve, jégbe hűtve tálaljuk. Adhatjuk forrón is, de akkor vajban pirított zsemlekockát hintünk tálalás előtt a tetejére.

KARFIOL-KRÉMLEVES
Elkészítése:
Kb. 75 deka karfiolt rózsáira szedünk, megmossuk, majd annyi vízzel öntjük le, hogy ellepje. 1-1 szál sárga- és fehérrépát meg egy húsleveskockát rakunk bele, és lefedve kis lángon puhára főzzük. Utána szűrőlapáttal néhány karfiolfejet kiszedünk, a többit a zöldséggel együtt turmixoljuk. A lábasba visszaöntve két deci tejszínnel meg annyi vízzel öntjük fel, hogy másfél liternyi legyen, sóval, őrölt fehér borssal ízesítjük, és 1-2 percig forraljuk, majd a félretett karfiolrózsákat belerakjuk. Egy csokor összevagdalt petrezselymet meg négy deka vajat is dobunk bele, de a lángot azonnal elzárjuk.
Amikor a vaj elolvadt már tálalhatjuk is.

KARFIOLLEVES 01.
Hozzávalók:
1 kg karfiol, 1 tojás, 3 dkg margarin, 2 dkg liszt, petrezselyem só

Elkészítése:
A megmosott karfiolt rózsáira szedjük, sós vízben puhára főzzük. A szárát törjük át szitán és keverjük a levesbe. A margarinon a lisztet megpirítjuk, a tűzről levéve hozzáadjuk az apróra vágott petrezselymet, és a levesbe öntjük. A levest még egyszer felforraljuk. Aki szereti, tejfölt is tehet a levesbe.

KARFIOLLEVES 02.
Hozzávalók:
30 dkg tisztított karfiol, 2 dl tejföl, 2 evőkanál olaj, 1 evőkanál vegeta, 1 csokor petrezselyemzöld, 1 csapott evőkanál liszt, 1 teáskanál piros fűszerpaprika, késhegynyi törött bors, ízlés szerint só

Elkészítése:
A megtisztított karfiolt apró rózsáira vágjuk, majd kis fazékba tesszük. Ráöntjük az olajat, és erős lángon gyorsan lepirítjuk, közben kevergetjük. Ezután a tűzről lehúzzuk, rászórjuk a pirospaprikát, gyorsan összekeverjük, és ráöntünk 1 liternyi vizet. Beleszórjuk a vegetát és a borsot, valamint a megmosott, apróra vágott petrezselyemzöld felét. (Kevés sóval is ízesíthetjük, de vigyázzunk, mert a vegeta sós!) Fedő nélkül felforraljuk, és 10 percig főzzük. (Fedetlenül főzve, a karfiolból elillannak a puffasztó gázok. ) Amíg a karfiol fő, a tejfölt simára keverjük a liszttel és fél dl vízzel. A forrásban lévő levesbe csorgatjuk, közben kevergetjük. Ismét felforraljuk, és 5 percig főzzük. Végül beleszórjuk a megmaradt petrezselyem zöldet.
Befedve lehúzzuk a tűzről, és 10 perc múlva tálaljuk.

KARFIOLLEVES 03.
Elkészítése:
40 dg friss, fehér karfiolt zöldjétől megszabadítva szedjünk szét rózsáira, folyóvízben mossuk meg, és vágjuk kisebb darabokra. A torzsáját vastagon hámozzuk meg, és felszeletelve azt is adjuk hozzá. Szórjunk rá 2 dg (1 evőkanál) előzőleg megmosott rizst, és egy zománcozott edényben 1 evőkanál étolajon dinszteljük pár percig. Utána öntsünk rá 1,2 liter vizet, tegyünk bele 1 mokkáskanál sót, és fedő alatt főzzük kb. 15 percig, amíg a karfiol megpuhul. Ekkor 1 evőkanál liszthez adjunk annyi olajat, amennyit felvesz, és élénk tűzön habzásig hevítve készítsünk belőle rántást. Szórjunk bele egy kis csokor apróra vágott petrezselymet, majd a tűzről levéve tegyünk hozzá fél mokkáskanál fűszerpaprikát. Hagyjuk langyosra hűlni, majd állandó kevergetés mellett engedjük fel annyi hideg vízzel, hogy tejszín sűrűségű legyen. Ezután rántsuk be vele a levest, szórjunk rá 1 mokkáskanál Vegetát, és forraljuk még kb. 5 percig. Melegen tálaljuk. Hűtőszekrényben tároljuk. Ha másnapra besűrűsödne, öntsünk hozzá egy kis vizet, és forraljuk fel. Sokan tejfölösen szeretik ezt a levest. Ebben az esetben tálalás előtt forraljunk bele 0,5 dl, előzőleg simára kevert tejfölt. A leves sózásánál vegyük figyelembe, hogy a Vegeta és más ételízesítők eltérő mennyiségű sót tartalmaznak. Ezen a módon nem csak karfiolból, hanem 30 dg brokkoliból is ízletes levest készíthetünk. Nyáron még finomabbá tehetjük mindkét levest, ha belefőzünk 1 zöldpaprikát, és 1 kisebb paradicsomot is.
Télen kevés paprikakrémmel és paradicsompürével pótolhatjuk a nyári zamatokat.
A természetes ízek kedvelői a Vegetát el is hagyhatják.

KARFIOLLEVES 04.
Hozzávalók:
kb. 50 dkg karfiol (tisztán mérve), 1 l csontlé (vagy 2 tyúkhúsleveskocka), 1 csokor petrezselyemzöld, 2 dl tejföl, 1 evőkanál liszt, 2 evőkanál olaj, 1 teáskanál piros fűszerpaprika, kevés só, csipetnyi cukor, 1 tojásból vajas galuska-massza

Elkészítése:
A megtisztított, leveleitől megfosztott karfiolt kis rózsáira szedem, és meleg vízbe rakom, hogy az esetleg benne rejtőzködő apró bogarak, kukacok kimásszanak. 10 perc múlva leszűröm, folyó csapvízben átmosom és lecsöpögtetem. A csontlébe (vagy a húsleveskockákból készített levesbe) rakom. Felforralva majdnem puhára főzöm. Közben a felforrósított olajon világosra pirítom a lisztet, és a tűzről lehúzva belekeverem a pirospaprikát, valamint a megmosott, lecsöpögtetett és nagyon apróra vágott petrezselyemzöldet. A rántást apránként 3 dl hideg vízzel felengedem, közben gyorsan simára keverem. A forrásban lévő levesbe öntöm, közben addig kevergetem, amíg felforr.
Legalább 5 percig forralom. Egyetlen percre sem lehet otthagyni, mert pillanatok alatt kifuthat. Jól felforralom, kevés sóval és cukorral ízesítem, ezután belekeverem a mokkáskanállal szaggatott apró galuskákat.
Végül beleszórom a nagyon finomra aprított, megmaradt petrezselyemzöldet, és a levesestálban simára kevert tejfölre tálalom.

KARFIOLLEVES 05.
Hozzávalók:
50 dkg karfiol, 2 húsleveskocka, 1 csokor petrezselyem, 2 dl tejföl, 1 evőkanál liszt, 2 evőkanál olaj, 1 kávékanál pirospaprika, só

Elkészítése:
A megtisztított, leveleitől megfosztott karfiolt kis rózsáira szedjük, és meleg vízbe rakjuk, hogy az esetleg benne rejtőzködő apró bogarak, kukacok kimásszanak.

Majd folyó csapvízben átmossuk, és lecsöpögtetjük. Elkészítjük a húslevest a leveskockából és beletesszük a karfiolt. Felforralva majdnem puhára főzzük. Közben a felforrósított olajon világosra pirítjuk a lisztet, majd a tűzről lehúzva belekeverjük a pirospaprikát, valamint a megmosott, lecsöpögtetett és nagyon apróra vágott petrezselymet. A rántást apránként 3 dl vízzel felengedjük, közben gyorsan simára keverjük. A forrásban lévő levesbe öntjük, közben addig kevergetjük, amíg felforr. Legalább 5 percig forraljuk.
Sóval, cukorral ízesítjük.
Végül beleszórjuk a nagyon finomra vágott, megmaradt petrezselyemzöldet, és a levesestálban simára kevert tejfölre tálaljuk.

KARFIOLLEVES 06.
Hozzávalók 2 személyre:
30 dkg karfiol, 10 dkg sárgarépa, 5 dkg fehérrépa, petrezselyemzöld, só

Elkészítése:
A zöldséget megtisztítjuk, megmossuk, a karfiolt rózsáira szedjük. A sárgarépát és a fehérrépát karikára vágjuk. A zöldségeket kb. 6 dl vízben főzzük, amíg a zöldségek megpuhulnak, majd ízlés szerint sózzuk, és tálaláskor meghintjük az apróra vágott petrezselyemzölddel.

KARFIOLLEVES 07.
Hozzávalók:
60 dkg karfiol, 4 dkg liszt, 2 ek étolaj, 2 dl energiaszegény tejföl, só, bors, petrezselyemzöldje

Elkészítése:
A rózsáira szedett karfiolt vízben feltesszük főzni. Sózzuk, törött borsot szórunk rá és majdnem puhára főzzük. Világos, tejfölös, petrezselymes rántással berántjuk, és jól felforraljuk.

KARFIOLLEVES 08.
Hozzávalók:
1 kg karfiol, 3 ek olaj, 3 dkg liszt, petrezselyemzöld, 4 ek tejföl, só

Elkészítése:
A karfiol megtisztítom, és rózsáira szedem. Sós vízben puhára főzöm. A lisztből és az olajból világos rántást készítek és felengedem a főzőlével. Hozzáadom a petrezselymet és a karfiolt. Levesbetétként vajas galuskát főzök bele.
Tálaláskor tejfölt adok mellé.

KARFIOLLEVES 09.
Elkészítése:
Üvegben eltett karfiolból főzöm. A zöldséget apró hasábokra vágom, és felrakom főni. Amikor már majdnem megpuhult, hozzáöntöm a karfiolt, összefőzöm, ha kell, még ízesítem, az apróra vágott petrezselymet a levesbe szórom, belekeverem a tejfölt, összefőzöm, és már mehet is az asztalra.

KARFIOLLEVES 10.
Elkészítése:
A karfiolt alaposan letisztítom, leszedem leveleit, a torzsáját levágom, hibás részeit kivágom. A torzsát meghámozom, karikákra vágom, a vastag levélereket ugyancsak meghámozom, feldarabolom. A zöldségeket apró hasábokra vágom. Az apróságokat kétliteres fazékba rakom, ráültetem az egész karfiolt, majd felöntöm annyi vízzel, hogy a karfiolt ellepje. Sózom, rakok bele ételízesítőt, és addig főzöm, míg a nagy karfiol puhulni nem kezd. Ekkor egy lapáttal kiemelem a fazékból, tányérra rakom, és éles késsel levágok egy 2-3 centis darabot az aljából.
Ezt a levágott darabot aprítom fel kisebb darabokra, és megy vissza levesbe. Innentől kezdve ugyanúgy fejezem be a főzést, mint az előzőnél.

KARFIOLLEVES 11.
Elkészítése:
Nettó fél kiló szép karfiolt 1 1/2 liter sózott, leszűrt csontlevesben 2 kockacukorral puhára főzünk. A rózsákat leszedjük a torzsáról, és tányérra tesszük. A torzsát szitán áttörjük. Vajból, lisztből aranysárga rántást készítünk, belevetjük az áttört torzsát, sok finomra vágott zöldpetrezselymet, ezt egy-két percig kevergetjük a tűzön, azután felengedjük a csontlével, amiben a karfiol főtt. Körülbelül negyed óráig főzzük együtt. Két perccel a tálalás előtt beletesszük a megfőtt karfiolrózsákat, hogy jól átmelegedjenek.
A levesestálban elkeverünk egy deci tejfelt 2 tojás sárgával és egy merőkanál levessel, azután hozzáöntjük az egész levest.

KARFIOLLEVES 12.
Hozzávalók:
60 deka, leveleitől megtisztított karfiol, 4 deka vaj, 3 deka liszt, kis csomó zöldpetrezselyem, 30 deka borjúcsont, 2 deci tejföl, só

Elkészítése:
A kelvirágot rózsáira bontjuk, a torzsáját is körülfaragjuk, és vékony szeletekre felvágjuk. A jól kifőtt csontlében egy kevés sóval megfőzzük. Ez alatt világos rántást készítünk, hozzákeverjük a finomra vágott zöldpetrezselymet, simára keverjük egy kevés hideg vízzel, és a levesbe adjuk.
Apró galuskákat főzünk bele, és mielőtt levennénk a tűzhelyről, belekeverünk 2 deci tejfölt.

FOLYTATÁSA KÖVETKEZIK!
Forrás:
LEVESEK A NAGYVILÁGBÓL
Szerző:
 
Szerkesztette és Illusztrálta
 
 
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.