Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


LEVESEK LEXIKONJA - A LENCSELEVESEK 1

2016.10.20

LEVESEK LEXIKONJA

Növénytani jellemzői
A lencse (Lens culinaris Medik.) morfológiailag nagyon hasonlít a bükkönyfélékhez, amelyekkel egyébként könnyen korcsosodik (Lencse-bükköny).
Egyéves, lágy szárú, önbeporzó. Gyökérzete 40-60 cm mélyre hatol a talajba. A nitrogéngyűjtő baktériumok gyökérgumói oldalgyökérzetén fejlődnek.
Szárrendszere vékony, 35-50 cm magas, 2-3 élű. Levélzete párosan szárnyasan összetett, a felső levelek rendszerint kacsban végződnek. Az egész növény a hüvely kivételével pelyhesen szőrözött.
Virágzata kevés virágú fürt.
A párta színe lila vagy fehérlő (ez értékesebb). Május végétől július elejéig virágzik. Termése kopasz, majd megbarnuló trapéz alakú kis hüvely.
Magva lapított, kerek, zöldessárga vagy barnás színű.

Élettényezők iránti igénye
Kedveli a napsütést, hosszú nappalos növény, legjobban díszlik a mérsékelten meleg és nem szélsőségesen száraz vidékeken.
A késői tavaszi fagyokkal szemben kevésbé érzékeny, ezért március első felében vethető. Kívánja ugyan a mérsékelt csapadékot, tartós esőzések után azonban érzékenyebb a betegségekre. A kis magvúak a száraz körülményeket jól bírják.
A lazább szerkezetű jó táperejű talajokat kedveli, de sekély rétegű, termesztésre alkalmas talajon is jól díszlik, istállótrágyát nem igényel.
A foszfor- és a káliumtrágyázást jobban meghálálja, mint a többi hüvelyes.

Típusai - A mag nagysága alapján három változata van:
- nagy magvú,
- közepes magvú és
- kis magvú lencse.
A kis magvú lencsék ezermagtömege 25-30 g, a magvak átmérője 4-5 mm-nél kisebb.
Színük szürkés-zöld, vagy zöldes-sárga. kiváló ízűek, könnyen fővők, vékony héjúak. Biztosan és bőven teremnek, korai érésükkel a zsizsikfertőzést megelőzik.

A legtöbb tájfajtánk
- 'Kalocsai',
- 'Nagylétai,
- 'Baranyai',
- 'Francia' - ide tartozik.
Vízfelvevő képességük jó, ezért megfőzve csaknem olyan nagyok, mint a nagy magvúak.
A közepes nagyságú lencsék ezermagtömege 30-35 g, magátmérője 4-6 mm. Színük többnyire sárgás-zöld. A nagy magvú lencsék ezermagtömege 50 g-nál több, a magvak átmérője 6 mm-nél nagyobb. Színük a fajtára jellemzően eltérő.
Hazai fogyasztásra ezek a legkedveltebb lencsék.

Termesztése
Főnövényként termesztik, mivel a területet március elejétől július közepéig veszi igénybe.
Előnövénye valamennyi trágyázott kapásnövény, utónövényeként a legtöbb zöldségnövény szépen díszlik. Talaj-előkészítése az őszi ásás vagy szántás.
Helyrevetését március legelején végezzük 3-6 cm mélyen.
Tenyészterülete 24-30 cm (sortávolság) x 3-5 cm (tőtávolság).
Öntözést nem igényel.
Júliusban történik a betakarítása, amikor az alsó hüvelyek sárgásbarna színűek és bennük a mag kemény. Teljes éréskor a mag könnyen pereg.
Kora reggel, általában kézzel gyűjtik, csomókban szárítják, majd száraz helyen kiverik.
Kedvezőtlen - csapadékos - időben egyenetlenül érik a lencse, ezért az érés elősegítése érdekében a lencsét deszikkálni kell. A permetezés a deszikálószertől függően a betakarítás előtt 5-14 nappal végezhető.
Az elcsépelt magot még tisztítani és osztályozni kell, és csak azután tárolható.
A lencseszalmát is be kell takarítani, ami a magtermés 1-1,5-szerese és kitűnő takarmány, ha nem tartalmaz növényvédő-szer-maradványt.

Kártevők, betegségek
A lencse káros gyomnövényei a bükkönyfélék, az apró szulák (Convolvulus arvensis) és a mogyorós lednek.
Termést csökkentő gyomok a libatopfélék és a porcsin, továbbá az egyszikű gyomok. A gyökérrothadás megelőzhető jó minőségű alapozó talaj-előkészítéssel és a talaj jó megválasztásával.
A peronoszpóra ellen gombaölőszer használatán kívül 4 éves vetésváltással védekezhetünk.
Károsíthatja a lisztharmat és a szürkepenész.
Kártevői közül a gabonaszipolyok jó alapozó talaj-előkészítéssel, lencsebimbó-gubacsszúnyog vetésváltással, megjelenése esetén a következő évben a tábla helyétől távoli táblába való vetéssel védekezhetünk.
Károsítják még a levéltetvek, a barkók és a lencse zsizsik.

Feldolgozása, hasznosítása
Házi, haszon-, iskola-, bemutató, hobbikiskertben ágyásnak, üde színfoltnak ültethető.
Előtérnövénynek is alkalmas. Kötészetben is használható.

Étkezési jelentősége
Étrendi hatása sokkal jobb a borsóénál és a babénál, 23% könnyen emészthető fehérjét, szabad aminosavakat, közte sok (1-2%) lizint tartalmaz.
- Keményítőértéke pedig 720 g/kg.
- Szénhidrát-,
- nyerszsír-, továbbá
- B1-, B2-vitamin,
- inozittartalma is jelentős.
Polyvája, törekje jó takarmány.
A lencse a pillangós vetésforgó fontos tagja is.
A főzeléklencsét vagy lencsét sok országban (például Anglia, India) megőrlik és lisztet készítenek belőle, ételek alkotórészeként is felhasználják. Lepényszerű, sült burgonya (crisp) állagú állapota is ismert, ami indiai éttermekben előétel, amelyből törve különböző édes mártásokból lehet mártogatni.
Magyarországon levesként illetve főzelékként elkészítve fogyasztják.

Kultúra
A Bibliában az Ószövetségben, Mózes első könyvében olvashatjuk, hogy Ézsau eladta elsőszülöttségi jogát Jákobnak egy tál lencséért (1Mózes 25:27-34).

Források
- Szántóföldi növénytermesztéstan
- http://www.kutdiak.kee.hu/diak/nzs/nlencse.htm
- Terebess Online
- Ugrás fel ↑ 2013 World Production Statistics for Lentils. Food and Agricultural Organization of the United Nations, Statistics Division, 2015 (Hozzáférés: 2015. március 24.)

Kategória:
- Pillangósvirágúak
- Zöldségek
- Növényfajok

 

wikipedia

ARAB LENCSELEVES
Hozzávalók:
25 dkg lencse, 1 liter csirkeleves (kockából is lehet), 3 fej hagyma, 2 db paradicsom, 2 gerezd fokhagyma, 25 dkg vaj, 1 teáskanál só, 1 teáskanál egész kömény, csipetnyi feketebors, 1 citrom leve, néhány gerezd citrom, 1 pohár joghurt

Elkészítése:
A lencsét megtisztítjuk, megmossuk. Egy nappal a főzés előtt hideg vízben áztatjuk. A már előre elkészített csirkelevest egy fazékban felforraljuk, beletesszük a lencsét, a hagymákból két fej megtisztított, négy részre vágott hagymát, a meghámozott, felszeletelt paradicsomokat, a szétnyomott fokhagymát. Ezeket fedő alatt addig pároljuk (kb. 45 perc) míg a lencse, s a többi anyag meg nem puhul. Ha kész átpasszírozzuk (vagy összeturmixoljuk és leszűrjük). Közben a vajból 15 dekányit egy másik lábasban megolvasztunk és a megmaradt hagymát apró kockákra vágva, állandó keverés mellett, kis vízzel pépessé fonnyasztjuk.
Erre ráöntjük az átpasszírozott, sóval, borssal, köménnyel ízesített lencselevest s újra felforraljuk.
Tálalás előtt a levesbe belekeverjük a maradék vajat is és belefacsarjuk egy citrom levét.
Citromgerezdeket, joghurtot az asztalra is teszünk, hogy ki-ki kedve szerint ízesíthesse tovább levesét.

BAB VAGY LENCSELEVES
Elkészítése:
Fél kiló babot vagy lencsét, másfél liter vízben puhára főzünk. Ha lassan fő, többször utána töltünk vizet, hogy ízlésünk szerint sűrűbb vagy ritkább legyen. Néhány sárgarépát és petrezselyemgyökeret is főzhetünk a babbal együtt. Mikor megpuhult, berántjuk. Esetleg előbb szitán áttörjük a babot vagy lencsét, hogy pürélevest kapjunk, és csak azután rántjuk be. Apró, vas-tag csipetkét főzhetünk bele és tálalás előtt, 2-3 kanál jó tejfölt keverünk hozzá.
Habarással is készíthetjük. (Ínyesmester)

BÁCSKAI LENCSELEVES CSIRKÉVEL
Hozzávalók 6 személyre:
1 nagyobb csirke, 50 dkg borjúcsont, 20 dkg gomba, 10 dkg hagyma, 10 dkg petrezselyemgyökér, 10 dkg sárgarépa, 5 dkg zsír, 3 dl tejföl, 1 közepes zellergumó, 10 dkg lencse, 3 dkg rizs, 1 kiskanál őrölt bors, 1 babérlevél, 2 tojás sárgája, só

Elkészítése:
A csontból és a megtisztított, feldarabolt zöldségekből a babérlevéllel 3 l levest főzünk. két órán át, lassú tűzön forraljuk. Leszűrjük, beletesszük a csirkét, és puhára főzzük. Kivesszük a csirkét és feldaraboljuk. A levest leszűrjük, és felében megfőzzük a lencsét. A másik felében megfőzzük a rizst, és amikor már puha, áttörjük, a levét pedig hozzáöntjük a lencseleveshez. Zsíron megpároljuk a kis kockákra vágott gombát, sózzuk, borsozzuk.
A tojás sárgáját levesestálban elkeverjük a tejföllel, beletesszük a húst, a rizst és a gombát, ráöntjük a levest, és tálaljuk.

ÉJFÉLI LENCSELEVES
Hozzávalók 6 személyre:
30 dkg lencse, 15 dkg gomba, 2 dl tejföl, 1 fej vöröshagyma, 2 evőkanál olaj, ízlés szerint só és törött fekete bors

Előkészítése:
Az étel készítését megelőző nap a megmosott lencsét áztassuk be. A gombát tisztítsuk meg és szeleteljük fel, a meghámozott hagymát vágjuk apróra.

Elkészítése:
A lencsét szűrjük le, másfél liternyi friss vízben főzzük puhára, majd turmixgép poharában zúzzuk pépesre. Fazékban az olajon futtassuk meg a hagymát, öntsük bele a lencsepürét és tegyük hozzá a gombaszeleteket. Sóval, borssal fűszerezzük. Forraljuk fel és főzzük 10 percig.
Végül forraljuk össze a kevés levessel simára kevert tejföllel.

FRANKFURTI LENCSELEVES
Hozzávalók:
30 dkg lencse, 1,5 liter marhahúsleves (leveskockából is készülhet), 1 csomó leveszöldség, 1 babérlevél, 1 evőkanál szárított, morzsolt kakukkfű, 10 dkg húsos szalonna, 1 vöröshagyma, ecet, só, őrölt bors, cukor, 4 pár frankfurti virsli

Elkészítése:
A lencsét előző este vízbe áztatjuk. Főzéskor leszűrjük, lábasba szórjuk, és a levessel fölöntjük. A leveszöldséget megtisztítjuk, karikákra vágjuk, majd a lencséhez adjuk. A babérlevéllel meg a kakukkfűvel fűszerezve puhára főzzük. Közben a szalonnát kis kockákra vágjuk, és kisütjük. A megtisztított hagymát felaprítjuk, a szalonna zsírján megfuttatjuk, majd a leveshez adjuk. A virsliket beledobjuk, és felforraljuk. Végül ecettel, sóval, borssal és csipetnyi cukorral enyhén pikánsra ízesítjük.
Petrezselyemmel díszítve kínáljuk.
Elkészítési idő: 1 óra 10 perc

 

Forrás:
LEVESEK A NAGYVILÁGBÓL - LENCSELEVESEK
Szerző:
 
Szerkesztette és Illusztrálta
 
 
 
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.