Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


LEVESEK LEXIKONJA - A LENCSELEVESEK 2.

2016.10.24

LEVESEK LEXIKONJA

FŰSZERES LENCSELEVES
Hozzávalók:
2 finomra vágott hagyma, 2 gerezd összenyomott fokhagyma, 4 durvára vágott paradicsom (esetleg püré). 1 mk őrölt kurkuma, 1 mk őrölt kömény, 6 kardamom, kis darabka fahéj. 200 g vörös-lencse, 400 g kókusztej (ezt elhagyom, helyette 1 ek kókuszreszeléket szórok bele, és 1.5 dl tejszínt használok), 1 ek friss citromlé, só, őrölt bors, a tálaláshoz köménymag

Elkészítése:
A hagymákat, paradicsomot, kurkumát, köményt, kardamomot, fahéjat, lencsét, (kókuszreszeléket), 1.5 l vízben feltesszük főni. Kis lángon, lefedve 20 percig főzzük (a vörös lencse hamarabb megfő).
> Kidobjuk a kardamomot, fahéjat, a többit turmixoljuk. Visszaöntjük az edénybe, beleöntjük a citromlevet és a tejszín felét. Jól elkeverjük, sózzuk, borsozzuk.
Felmelegítjük, de nem szabad forrnia.
Tálaláskor folyékony tejszínnel és (pirított) köménymaggal díszítjük. > Ropogós kenyérrel laktató étel.

GÖRÖG LENCSELEVES
Hozzávalók:
Fél kg lencse, 3 érett paradicsom, 2 közepes fej hagyma, 3 gerezd fokhagyma, 1 dl ecet, 1 babérlevél, 1 ágacska rozmaring, só, bors, olaj

Elkészítése:
A lencsét éjjelre beáztatom. A paradicsomot felaprítom, a hagymát apróra vágom. A lencsét leöntöm és egy fazékban hideg vízben felteszem főni. Mikor felforrt, leöntöm és friss vízben tovább főzöm. Hozzáadom a paradicsomot, a hagymát, a szétnyomott fokhagymagerezdeket, a babérlevelet, a rozmaringot és egy kanálnyi olívaolajat. Sózom, borsozom és készre főzöm.
Hozzáadom az ecetet és forrón tálalom

HINDU LENCSELEVES
Hozzávalók:
3 nagyon vastag szelet birkahús csonttal együtt, 3 közepes fej vöröshagyma apróra vágva, 40 dkg lencse vagy sárgaborsó (előzőleg beáztatva), 4 nagy érett paradicsom meghámozva, szeletelve, 1 kis rúd fahéj, 4-5 szem szegfűbors, 5-6 szem fekete bors, negyed citrom, héjastól, só, 2 közepes padlizsán, egy kevés vaj vagy margarin

Elkészítése:
A húst vágjuk apróra, és a hozzávalókat a vaj, a padlizsán és a citrom kivételével 2-3 l hideg vízbe tegyük fel főni. Mikor felforrt, fedjük be, és főzzük, míg a lencse és a hús meg nem főtt. Tálalás előtt vajban pároljuk meg a meghámozott kerek padlizsánszeleteket, és tegyük a levesestál tetejére a citrommal együtt.
Hagyományos hindu mohamedán étel.

HÚSGOMBÓCOS LENCSELEVES
Hozzávalók:
20 dkg lencse, 20 dkg vegyes zöldség, 1 fej vöröshagyma, 3 gerezd fokhagyma, babérlevél, só, 30 dkg marhacsont, 25 dkg darált marhahús, 1 zsemle, 1 tojás, petrezselyem, 1 dl tejszín, citromlé, bors

Elkészítése:
A csontot hideg vízben tesszük fel főni, a habját leszedjük. Fél óra gyöngyöztetés után hozzáadjuk a lencsét, a darabolt zöldséget, az egészben hagyott hagymákat. Ízlés szerint fűszerezzük. Lassú tűznél a lencsét puhára főzzük. Közben a darált húst az áztatott zsemlével, a vagdalt petrezselyemmel, a tojással, sóval és borssal alaposan összedolgozzuk, és apró gombócokat formálunk belőle. Ha a lencse megfőtt, kivesszük a levesből a csontot, és belefőzzük a gombócokat.
Végül elkeverjük benne a tejszínt és kevés citromlevet.

IRÁNI LENCSELEVES
Hozzávalók:
30 dkg lencse, 4 ek olaj, 2 gerezd apróra vágott fokhagyma, 3 ek aprított zellerszár, 1 karikára vágott sárgarépa, 1 hámozott, kimagozott, apróra vágott paradicsom, 1 ek citromlé, 1 ek aprított petrezselyem, só, bors

Elkészítése:
Áztassuk 4-5 óráig a lencsét. Pirítsuk üvegesre az olajban a fokhagymát, adjuk hozzá a lencsét, vizet, zellert, répát. Lassú tűzön, lefedve főzzük 1-1,5 óráig vagy, amíg megpuhul. Vegyük le a tűzről, keverjük össze a paradicsommal, sóval, borssal. Főzzük még 15 percig.
Tálalás előtt adjuk hozzá a citrom levét, petrezselymet.

Forrás:
LEVESEK A NAGYVILÁGBÓL - LENCSELEVESEK
Szerző:
 
Szerkesztette és Illusztrálta
 
 
 

 

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.