Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


LEVESEK LEXIKONJA - A LENCSELEVESEK 4.

2016.11.03

LEVESEK LEXIKONJA

LENCSEGULYÁS
Hozzávalók négy személyre:
50 deka lapocka, 20 deka lencse, 2 szál sárgarépa, 1 szál zöldség, 2 hagyma, 2 zöldpaprika és paradicsom, 4 gerezd fokhagyma, 1 tojás, olaj, liszt, ízlés szerint só, bors, pirospaprika és ételízesítő

Elkészítése:
A lapockát kockára vágjuk, majd a hagymából, a paradicsomból, a zöldpaprikából és a fokhagymából készített lecsóalapba tesszük, s ízlés szerint sózzuk, fűszerezzük. Miután a húst a saját levében félig megpároltuk, hozzáadjuk a zöldséget, és pótoljuk az elfőtt levét. A lencsét és a sárgarépát nagyjából fél liter vízben föltesszük főni. Amikor a pörkölt és a lencse is elkészült, összeöntjük, majd gyenge rántással berántjuk.
A tojásból és némi lisztből csipkedettet készítünk, s ezt a végén belefőzzük.

LENCSEKRÉM-LEVES
Elkészítése:
A lencseleveshez hasonlóan készítjük, csak ezt szitán áttörjük, és 1 dl tejszínnel dúsítjuk. Pirított zsemlekockával, csészében tálaljuk.

LENCSELEVES 01.
Hozzávalók:
2 dl lencse, 1 fej vöröshagyma, 2 gerezd fokhagyma, 1 kis doboz paradicsompüré, 2 kemény paradicsom, 2 evőkanál olívaolaj, só, őrölt bors, oregánó

Elkészítése:
A sós vízben beáztatott lencsét szűrje és öblítse, majd egy liter hideg vízben tegye fel főni. Fedő nélkül forralja, miközben ízlése szerint fűszerezi, és belekeveri a paradicsompürét is. Amíg a lencse készre fő, és a leves közepesen sűrű lesz, a paradicsomokat forró vízbe mártva hámozza meg, és vágja gerezdekre.
A kész levest a friss paradicsomgerezdekkel tálalja.

LENCSELEVES 02.
Hozzávalók:
7 dl lencse, 3 l meleg víz, 5 gerezd fokhagyma, 1 vöröshagyma, 2 szelet zellergumó, 2 sárgarépa, 1 szál rozmaring, 30 dkg paradicsom, só, őrölt bors, vörös borecet

Elkészítése:
Hideg vízben áztassa egy éjszakán át a lencsét. Szűrje és csepegtesse le, majd bő vízben tegye egy fazékba. Forralja fel, majd szűrje le. Háromliternyi forró vízben tegye vissza a melegre. Adja hozzá a zúzott fokhagymát, az apróra vágott hagymát, valamint a lereszelt zellert és sárgarépát. Fedő alatt gyöngyözve főzze 25 percig. Ekkor tegye bele a meghámozott és felaprózott paradicsomot, és fűszerezze ízlése szerint. Főzze tovább 15-20 percet, amíg a lencse teljesen puha lesz.
Tálaláskor a borecettel ízesítse.

LENCSELEVES 03.
Hozzávalók:
45 dkg lencse, 1 l csirkeleves, 1 babérlevél, 1 teáskanál Worcestershire szósz, fél teáskanál fokhagymapor, negyed teáskanál reszelt szerecsendió, 5 csepp Tabasco szósz, negyed teáskanál köménymag, fél-fél teáskanál zelleres só és őrölt fekete bors, 1 sárgarépa, 1 fej vöröshagyma, 1 szelet zellergumó, 1 csokor petrezselyem, 20 dkg füstölt hús
A tálaláshoz:
pirított zsemlekocka

Elkészítése:
A megmosott és lecsepegtetett lencsét tegye fazékba. Öntse fel a levessel, adja hozzá a babérlevelet, a Worcestershire és a Tabasco szószt, valamint az ízesítő anyagokat. Forralja fel, majd gyöngyözve főzze fedő alatt 30 percet. Öntsön hozzá 5 dl vizet, és dobja bele a felkockázott zöldségféléket és a húst. Negyed óra alatt főzze készre.
Forrón tálalja a pirított zsemlekockákkal.

 

Forrás:
LEVESEK A NAGYVILÁGBÓL - LENCSELEVESEK
Szerző:
 
Szerkesztette és Illusztrálta
 
 
 
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.