Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


LEVESEK LEXIKONJA - A LENCSELEVESEK 5.

2016.11.14

LEVESEK LEXIKONJA

LENCSELEVES 04.
Hozzávalók:
30 dkg lencse, leveszöldség, 10 dkg savanyú káposzta, 5 dkg zsír, 8 dkg liszt, paprika, só, ecet, füstölt kolbász

Elkészítése:
A lencsét megmosom és felteszem főni. Beleteszem a petrezselymet, répát, vöröshagymát, az apróra vagdalt káposztát és a kolbászt. Zsemleszínű rántást készítek, amit édes pirospaprikával ízesítek. Ezzel berántom a levest.
Tálaláskor apróra vágott, nyers vöröshagymát és tejfölt is adok hozzá.

LENCSELEVES 05.
Hozzávalók:
30 dkg lencse, 10 dkg aszalt szilva, olaj vagy zsír, 4 dkg sima liszt, 2,5 dl főzőtejföl vagy tej, só, citromlé, cukor vagy méz

Elkészítése:
A kiválogatott és megmosott lencsét két - három órára hideg vízbe áztatjuk, azután ugyanabban a vízben kis lángon félpuhára főzzük, majd hozzákeverjük az aszalt szilvát, s puhára főzzük. Az olajból és a lisztből világos rántást készítünk, majd hideg tejföllel vagy tejjel felengedve a levesbe öntjük és összeforraljuk.
Végül a levest megsózzuk, ízesítjük citromlével, vagy ecettel és cukorral, vagy mézzel, és tálalhatjuk is.

LENCSELEVES 06. (LINSENSUPPE)
Hozzávalók:
45 dkg lencse, 1 l csirkeleves, 1 babérlevél, 1 teáskanál Worcestershire szósz, fél teáskanál fokhagymapor, negyed teáskanál reszelt szerecsendió, 5 csepp Tabasco szósz, negyed teáskanál köménymag, fél-fél teáskanál zelleres só és őrölt fekete bors, 1 sárgarépa, 1 fej vöröshagyma, 1 szelet zellergumó, 1 csokor petrezselyem, 20 dkg füstölt hús
A tálaláshoz:
pirított zsemlekocka

Elkészítése:
A megmosott és lecsepegtetett lencsét tegye fazékba. Öntse fel a levessel, adja hozzá a babérlevelet, a Worcestershire és a Tabasco szószt, valamint az ízesítő anyagokat. Forralja fel, majd gyöngyözve főzze fedő alatt 30 percet. Öntsön hozzá 5 dl vizet, és dobja bele a felkockázott zöldségféléket és a húst. Negyed óra alatt főzze készre.
Forrón tálalja a pirított zsemlekockákkal.

LENCSELEVES 07.
Elkészítése:
1/4 kiló lencsét sós vízben megfőzünk 1/4 kiló füstölt oldalassal s egy darab kövér disznóhússal. Vékony mártást készítünk, finomra vágott hagymát teszünk bele és felöntjük a lencsével, előbb azonban a húst kiszedjük belőle. Ha sűrű a leves, meleg vízzel hígítjuk. A húst, kis darabokra vágjuk össze s visszatesszük a levesbe. Tálalás előtt még a következő kis húsgombócokat főzzük bele.
1/4 kiló sovány disznócombot

LENCSELEVES 08. (HARIRA)
Elkészítési idő: 1 és fél óra, valamint a lencse áztatási ideje.
Hozzávalók:
20 dkg lencse, 1 fej vöröshagyma, 4 érett paradicsom, 20 dkg bárányhús, 2 birkacsont, 1 csipetnyi sáfrány, 2 evőkanál olívaolaj, 1 mokkáskanál őrölt koriander, 2 dkg liszt, 1 citrom leve, só és bors

Elkészítése:
A kiválogatott lencsét előző este bő hideg vízbe beáztatjuk. Lecsurgatjuk, majd odatesszük főni olajjal, a felszeletelt vöröshagymával, a kockákra vágott hússal, a csonttal, a sáfránnyal. Felöntjük másfél liter vízzel, megsózzuk, borsozzuk. Felforraljuk, és 1 óra hosszat főzzük.
Ez alatt meghámozzuk és áttörjük a paradicsomot, és az őrölt korianderrel 10 percig főzzük.
A lisztet kevés vízzel elkeverjük, beletesszük a paradicsomlevet, és az egészet óvatosan a levesbe öntjük.
A csontokat eltávolítjuk, és a citromlével ízesített levest újból felforraljuk, majd felszolgáljuk.

Forrás:
LEVESEK LEXIKONJA - A LENCSELEVESEK
Szerző:
 
Szerkesztette és Illusztrálta
 
 
 
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.