Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


LEVESEK LEXIKONJA - A LENCSELEVESEK 6.

2016.12.03

LEVESEK LEXIKONJA

LENCSELEVES ASZALT SZILVÁVAL
Hozzávalók:
40 dkg füstölt oldalas, 20-20 dkg lencse és aszalt szilva, leveszöldség, 1 fej vöröshagyma, 1 zöldpaprika, 3 gerezd fokhagyma, 2 dl tejföl, ecet, babér, szegfűbors, paprika, só, bors, liszt, tej

Elkészítése:
Egy liter vízbe föltesszük főni a lencsét, ha felforrt lehabozzuk és hozzáadjuk a hasábokra vágott zöldséget. Fűszerezzük a fokhagymával, a vöröshagymával, borssal, szegfűborssal, babérral és hozzáadjuk a zöldpaprikát is. Lassú tűzön főzzük. A feldarabolt oldalast egy másik edénybe tesszük és fölöntjük annyi vízzel, amennyi éppen ellepi. Ha felforrt, vizet cserélünk rajta, és puhára főzzük. A levével együtt a lencséhez adjuk. Paprikás rántást készítünk, és a levesbe adjuk. A tejfölt kevés tejjel simára keverjük, és a levesbe csorgatjuk. Megkóstoljuk, ha kell, sózzuk, és ecettel savanyítjuk.
Beletesszük az aszalt szilvát, és pár percnyi forralás után tálalhatjuk.

LENCSELEVES A SZERÁJBÓL
Hozzávalók 4 személyre:
2 dl vörös lencse, 1 kicsi vöröshagyma, 4 evőkanál olaj, 1 kiskanálnyi apróra vágott mentalevél, 1 kiskanál finomliszt, 1 púpozott kiskanál paradicsompüré, só, őrölt fehér bors

Elkészítése:
A lencsét többször váltott hideg vízben megmossuk, lecsöpögtetjük, kb. 6 dl vízben, tűzre tesszük. A megtisztított négybe vágott hagymát hozzáadjuk, nagy lángon felforraljuk, majd lefödve 30 perc alatt puhára főzzük. Akkor jó, ha habverővel keverve jól össze tudjuk törni. Az olajat egy másik edényben kissé felforrósítjuk, a fölaprított mentalevelet megfuttatjuk benne. A liszttel meghintjük, kissé megpirítjuk, majd tovább kevergetve a paradicsompürével pár perc alatt barnára pirítjuk.
A lencsepürét ráöntjük, annyi vízzel hígítjuk, amennyi levest szeretnénk, megsózzuk, megborsozzuk, és 3-4 percig forraljuk.

LENCSELEVES CSIRKÉVEL
Hozzávalók 6 személyre:
1 nagyobb csirke, 50 dkg borjúcsont, 20 dkg gomba, 10 dkg hagyma, 10 dkg petrezselyemgyökér, 10 dkg sárgarépa, 5 dkg zsír, 3 dl tejföl, 1 közepes zellergumó, 10 dkg lencse, 3 dkg rizs, 1 kiskanál őrölt bors, 1 babérlevél, 2 tojás sárgája, só

Elkészítése:
A csontból és a megtisztított, feldarabolt zöldségekből a babérlevéllel 3 l levest főzünk. Két órán át, lassú tűzön forraljuk. Leszűrjük, beletesszük a csirkét, és puhára főzzük. Kivesszük a csirkét és feldaraboljuk. A levest leszűrjük, és felében megfőzzük a lencsét. A másik felében megfőzzük a rizst, és amikor már puha, áttörjük, a levét pedig hozzáöntjük a lencseleveshez. Zsíron megpároljuk a kis kockákra vágott gombát, sózzuk, borsozzuk.
A tojássárgáját levesestálban elkeverjük a tejföllel, beletesszük a húst, a rizst és a gombát, ráöntjük a levest, és tálaljuk.

LENCSELEVES FÁCÁNHÚSSAL
Hozzávalók 6 személyre:
1 db fácán, 40 dkg lencse, 30 dkg füstölt sonka, 12 dkg sárgarépa, 10 dkg petrezselyemgyökér, 1 gerezd fokhagyma, 6 dkg zsír, 5 dkg liszt, 0,5 dkg törött paprika, 3 dl tejföl, ecet, só

Elkészítése:
A fácánt kellően megtisztítjuk, és kétfelé vágjuk. A lencsét a főzés előtt többször alaposan megmossuk. A sonkát húsdarálón ledaráljuk, és a lencsével együtt 3,5 liter vízben - a kockára vágott zöldséggel, sóval - feltesszük főni. A kettévágott fácánt bekenjük zsírral, forró sütőben hirtelen félig megsütjük, és beletesszük a levesbe tovább puhulni. Amikor megpuhult, a húst lefejtjük a csontjáról. Serpenyőben a megmaradt zsírral rántást készítünk, hozzátesszük a törött paprikát, egy gerezd összezúzott fokhagymát, és hideg vízzel feleresztve, a levesbe öntjük.
Ezután tesszük vissza a kicsontozott és feldarabolt fácánhúst, majd hozzáadva a tejfölt, a levest újra felforraljuk, és ecettel ízesítve tálaljuk.

LENCSELEVES FINOMMETÉLTTEL(VOSZPAPUR)
Hozzávalók:
15 dkg lencse, 8 dkg metélt, 10 dkg vöröshagyma, 2-3 evőkanál olaj, 4 dkg mazsola, 4 dkg dió, só, bors, zöldpetrezselyem

Elkészítése:
Az átválogatott, megmosott lencsét leöntjük hideg vízzel, majd megfőzzük.
Hozzáadjuk az apróra vágott, dinsztelt vöröshagymát, a finommetéltet, a mazsolát, a diót, sózzuk, és addig főzzük, míg nem készül el a tészta.

Forrás:
LEVESEK LEXIKONJA - A LENCSELEVESEK
Szerző:
 
Szerkesztette és Illusztrálta
 
 
 
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.