Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


LEVESEK LEXIKONJA - A SAJT(-OS) LEVESEK 1.

2017.02.07

LEVESEK LEXIKONJA

FRANCIA SAJTOS HAGYMALEVES
Elkészítése:
Két db közepes nagyságú, vékony karikákra vágott vöröshagymát kb. 5 dkg vajban megfonnyasztunk, majd kb. 6-7 dl vizet öntünk rá és megsózzuk. Harminc percig főzzük. Közben a tűzálló edénybe személyenként 3 szelet, kicsit szikkadt kenyeret helyezünk, kevés tejszínnel meglocsoljuk, őrölt borssal és reszelt ementáli sajttal vastagon megszórjuk. Befedjük újra 3szelet kenyérrel, újra meglocsoljuk tejszínnel, és az előkészített hagymás lével felöntjük. Előmelegített sütőben 5-8 percig pároljuk.
Egyéni ízlésnek megfelelően esetleg pár csepp citromlével savanyítva, babérlevéllel tálaljuk.

HAGYMALEVES KÉTFÉLE SAJTTAL
Hozzávalók:
2 nagy fej vöröshagyma, 2 evőkanál olaj, 3 dkg vaj, 1 csapott evőkanál finomliszt, 2 dl fehérbor,1 l szűrt húsleves (leveskockából is lehet), 4 kisebb szelet kenyér, 10 dkg reszelt trappista sajt, só, őrölt bors, 4 evőkanál reszelt parmezán

Elkészítése:
A szép, ízes vörös-hagyma igazi szezonja a tél. Ekkor könnyebben jut eszünkbe, hogy ne csak hagyományos ízesítőként használjuk, hanem önálló ételként is. Már a magyar vöröshagyma messze földön híres zamata is erre csábít. A hagymát megtisztítjuk, kb. félcentis kockákra vágjuk, majd az olaj és az olvasztott vaj keverékében közepes lángon kevergetve 6-8 percig pirítjuk. Ekkor a liszttel meghintjük. 1 percig együtt sütjük, azután a borral és a levessel fölöntjük. Nagy lángon fölforraljuk, és néha megkeverjük, mert könnyen leég. Kis lángon 20 percig főzzük. Közben a kenyeret egycentis kockákra vágjuk, sütőben megpirítjuk, mélytányérokba elosztjuk, és a trappista sajttal összekeverjük. A forró levest megkóstoljuk, ha kell, sózzuk, borsozzuk.
A tányérokba merjük és a tetejére reszelt parmezánt szórunk.

LYONI SAJTOS HAGYMALEVES (SOUPE LYONNAISE)
Hozzávalók:
60 dkg vöröshagyma, csomóba kötött fűszerzöldség (1 babér, 4 szál petrezselyem, 1 szál kakukkfű), 15 dkg vaj, 2 ek liszt, 25 dkg reszelt trappista sajt, 4 tojássárgája, só, bors, 6 szelet szikkadt (esetleg gyengén pirított) zsemlekenyér

Elkészítése:
Nagyon vékonyra felszeleteljük a hagymát, olvasztott vajon jól megpirítjuk. Szórjuk meg liszttel, keverjük össze, pirítsuk még 1-2 percig.
Öntsük fel 2,5 l hideg vízzel, jól keverjük össze, sózzuk, borsozzuk, beletesszük a fűszercsomót. Csendes tűzön főzzük 30 percig.
Hőálló levesestálba fektetjük a kenyérszeleteket, majd ráöntjük az átpasszírozott, szükség esetén utána ízesített levest.
Tetejét bőven szórjuk meg reszelt sajttal, tegyük előmelegített sütőbe, míg a sajt aranysárgára sül.
Cseréptálkában alaposan dolgozzuk el a tojássárgákat, keverjük össze 1 merőkanálnyi forró lével, kevergessük bele a levesbe. Azonnal tálaljuk.


FOLYTATÁSA KÖVETKEZIK
Forrás:
LEVESEK LEXIKONJA - A SAJT(-OS) LEVESEK
Szerző:
 
Szerkesztette és Illusztrálta
 
 
 
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.