Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


LEVESEK LEXIKONJA - ALMALEVESEK 3.

2016.11.25

LEVESEK LEXIKONJA

ALMALEVES 11.
Hozzávalók:
5-6 savanykás alma, 1 pohár tejföl, 1 evőkanál liszt, 1 tojás, 3 evőkanál cukor, citromhéj, kis darab fahéj, csipetnyi só

Elkészítése:
Az almát megtisztítjuk, és vékony szeletekre vágjuk. Másfél liter hideg vízzel, cukorral, egy kis fahéjjal, egy kevés citromhéjjal, csipetnyi sóval feltesszük főni. Ha puhára főtt, azonnal behabarjuk a tejföllel elkevert lisztes habarással. Újra felfőzzük, és tálaláskor egy tojássárgáját keverünk a levesbe. Ízlés szerint még cukrot adhatunk hozzá. A gyümölcsöt mindig a cukorral együtt tegyük fel főni. Ízesíthetjük még kevés borral vagy kevés rummal. Az almaleves gyorsan elkészíthető. Tálalhatjuk melegen vagy nyáron hidegen is.
Gyümölcslevest készíthetünk egresből, cseresznyéből, ribiszkéből, meggyből és egyéb gyümölcsökből is. A gyümölcs mennyisége 30 40 dkg legyen. Elkészítésük az almaleveséhez hasonló. Egyénileg ízesíthetjük.

ALMALEVES 12.
Elkészítése:
Hat borízű (savanykás) almát hámozzunk meg, a csutkát kiszedjük belőlük, és kis darabokra vágjuk. Fél liter vízben egy darabka fahéjjal s egy fél citrom levével főzzük puhára. Törjük át szitán. Egy evőkanál lisztből, kevés vajjal készítsünk világos rántást. Öntsük fel fél liter fehérborral és egy kevés vízzel, s annyi cukorral ízesítsük (a bortól függ), hogy kellemes savanya legyen. Ezután keverjük bele az almapürét, és egyet forraljunk rajta.
Pirított zsömlekockákkal tálaljuk.

ALMALEVES CSONTTAL
Hozzávalók: - Az alapléhez:
40-50 dkg libacsont, 1 sárgarépa, 1 ág halvány zeller, só, 1-2 babérlevél, néhány szem fekete bors,
A leveshez:
1 közepes vöröshagyma, 1 nagyobbacska alma, 4-5 dkg vaj vagy Rama margarin, 1 kiskanál finomliszt, 5-6 evőkanál fehérbor, 1-1,5 dl főzőtejszín,
A tálaláshoz:
30-40 dkg szép libamáj (lehet II. vagy III. osztályú is), 3-4 dkg vaj, 1 kisebb alma

Elkészítése:
Az alapléhez a csontokat, ha lehet, egy kissé földaraboljuk. A megtisztított zöldséget kockákra vágjuk, a csonttal együtt fazékba szórjuk. 1,2 liter vizet ráöntünk, sózzuk, fűszerezzük, nagy lángon fölforraljuk, majd kis lángon 45 percig főzzük, ezután leszűrjük. A leveshez való hagymát megtisztítjuk, és vékonyan fölszeleteljük, ahogyan a kicsumázott almát is. Az olvasztott vajon együtt néhány percig pirítjuk-pároljuk, majd a liszttel meghintjük. Kevergetve épp csak 1 percig sütjük, azután az alaplével - aminek kb. 1 liternek kell lennie - fölöntjük. A borral ízesítjük, kevergetve fölforraljuk, és kis lángon 20 percig főzzük. Ha kész, merülő mixerrel pürésítjük, átszűrjük, a tejszínnel dúsítjuk, megforrósítjuk. Közben a tálaláshoz szánt májat csinos kis darabokra vágjuk, az olvasztott vajon pár perc alatt megsütjük. Az almát meghámozzuk, gyufaszálnyi csíkokra metéljük, és a májjal együtt csak a legutolsó pillanatban, az asztalnál rakjuk a levesbe.
Elkészítési idő: 1 óra 20 perc

ALMALEVES ÉDESEN
Elkészítése:
1 kg Golden almát meghámozunk, cikkekre vágunk. Annyi vízzel öntjük fel, hogy éppen ellepje. A főzővízbe őrölt fahéjat, szegfűszeget, szegfűborsot, reszelt citromhéjat, egy csipet nátriumszegény vagy tengeri sót és 2 evőkanál mézet teszünk. Egészen puhára főzzük. Besűríthetjük 1-2 tojássárgájával alaposan kikevert almaborral, amit óvatosan habverővel kevergetünk a meleg leveshez. A felvert tojáshabot tálaláskor a tetejére rakhatjuk, mint a madártejnél.

ALMALEVES HABGALUSKÁVAL
Hozzávalók: - A leveshez:
4 db alma, 8 szem aszalt szilva, 2-3 evőkanál kristálycukor, 1 citrom reszelt héja, 0,5 teáskanál őrölt fahéj, pár szem szegfűszeg, 1 pohár tejföl (zsírszegény), 1-2 kanál finomliszt
A habgaluskához:
2 tojás fehérje, 1 evőkanál kristálycukor, 1,5 teáskanál őrölt fahéj

Elkészítése:
A megmosott, meghámozott és feldarabolt almát a szilvával együtt cukros, fűszeres vízben feltesszük főni addig, amíg a gyümölcsök meg nem puhulnak. Közben a tejfölből és a lisztből habarást készítünk, amit a főzőlével simára keverünk. Kavargatás közben a leveshez öntjük, és éppen csak forrni hagyjuk. A habgaluskához a tojások fehérjét kemény habbá verjük a cukorral, majd hozzákeverjük a fahéjat. A fahéjas habból evőkanál segítségével galuskákat formázunk, és cukros vízben kifőzzük úgy, mintha a madártejhez főznénk a habgaluskát. A levest hidegen és melegen is fogyaszthatjuk.

 

Forrás:
LEVESEK LEXIKONJA - AZ ALMALEVESEK
Szerző:
 
Szerkesztette és Illusztrálta

FOLYTATÁSA KÖVETKEZIK!
 
 
 
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.