Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


LEVESEK LEXIKONJA - GOMBALEVESEK 1

2016.10.19

LEVESEK LEXIKONJA

BAKONYI BETYÁRLEVES
Hozzávalók:
50 dkg borjúcomb vagy lapocka, 2-3 fej vöröshagyma, 15 dkg füstölt (kolozsvári) szalonna, 20 dkg sampinyon gomba, 30 dkg vegyes zöldség, 2-2 db zöldpaprika, és paradicsom, 2 dl tejföl és tejszín, 1 evőkanál liszt, ízlés szerint só, őrölt bors, pirospaprika és apróra vágott kapor

Elkészítése:
A szalonnát zsírjára pirítjuk, majd hozzáadjuk az apró kockára vágott vöröshagymát és megdinszteljük. Pár perc múlva a kockázott borjúhúst is beletesszük, és fehéredésig pirítjuk. Közben sóval, borssal ízesítjük, és félpuhára pároljuk. A zöldséget megtisztítjuk, karikázzuk és a zöldpaprikával, paradicsommal együtt hozzáadva tovább pároljuk. Amikor megpuhult belerakjuk a kockázott gombát, pirospaprikával meghintjük és felengedjük vízzel, hogy közepes sűrűségű levest kapjunk. Tejfölös, tejszínes lisztes habarással behabarjuk. Ha felforrt ízlés szerint friss zöld kaporral meghintjük, és csipetkét szaggatunk bele, együtt forraljuk, míg a csipetke a tetejére feljön.
Kiváló egy-tál étel friss kenyérrel és bográcsban is készíthető.

BAKONYI GOMBALEVES
Hozzávalók:
1/2 kg vargánya gomba, 15 dkg füstölt, húsos szalonna, 20 dkg parasztkolbász, 2 dl tejföl, 1 kis fej vöröshagyma, 1 ek liszt, pirospaprika, só, őrölt bors, 1-1 teáskanálnyi finomra vágott zsálya és kakukkfű

Elkészítése:
A szalonnát felkockázzuk, zsírjában kisütjük. A szalonnatepertőt kiszedjük, és a zsírból is félreteszünk 3 evőkanálnyit. A maradék zsíron megpároljuk a felszeletelt gombát, közben sózzuk, borssal és zöld-fűszerekkel ízesítjük. Felöntjük 2 liter vízzel, és jól felforraljuk.
A félretett zsíron megpároljuk az apróra vágott vöröshagymát, hozzáadjuk a lisztet és a pirospaprikát, levessel hígítjuk, majd az egészet a leveshez öntjük. Beletesszük a felkarikázott kolbászt meg a tejfölt és összeforraljuk.
Ízlés szerint utólag fűszerezzük és forrón tálaljuk.
Elkészítési idő: kb. 45 perc

BÚZADARÁS-GOMBÁS BURGONYALEVES
Hozzávalók:
250 g burgonya, 20 g szárított gomba, 20 g zsír, 20 g sima liszt, 40 g finom búzadara, 1,25 l víz, 20 g hagyma, 1 gerezd fokhagyma, zöldpetrezselyem, só, őrölt köménymag, majoránna

Elkészítése:
A zsírból és a lisztből világos rántást készítünk, felöntjük hideg vízzel, megsózzuk, és őrölt köménymaggal fűszerezzük. Hozzáadjuk a megreszelt hagymát és fokhagymát, a jól megmosott és forró vízzel leforrázott búzadarát, a gombát meg a megtisztított, megmosott és apró kockára vágott burgonyát.
A burgonyát a levesben puhára főzzük, és a kész levest majoránnával meg apróra vágott petrezselyem zöldjével ízesítjük.

CSIRKE-GOMBA LEVES
Elkészítése:
20 dkg csirkemellet apróra vágunk, elkeverjük 1 tojásfehérjével, megforgatjuk étkezési keményítőben. Egy liter húslevest felforralunk, beletesszük a csirkedarabokat, 5 dkg szeletelt gombát, 5 dkg bambuszrügyet (konzervben kapható), 1 kiskanál gyömbért, 3 szál finomra vágott újhagymát, 1 evőkanál szójaszószt

DIÉTÁS GOMBALEVES
Hozzávalók:
5 dkg gomba, 1 kis hagyma, 1-1 kis darab leveszöldség, 1 kicsi paradicsom

Elkészítése:
Az apróra vágott hagymát cseppnyi olajon megpirítjuk, hozzáadjuk az apróra vágott gombát, fűszerezzük. Majd hozzáadjuk a felkockázott zöldségeket, erős tűzön lepirítjuk, majd hideg vízzel felengedjük.
Ha felforrt, beletesszük a paradicsomot, és tovább főzzük, míg teljesen puha nem lesz minden hozzávaló.

Forrás:
LEVESEK A NAGYVILÁGBÓL - GOMBA LEVESEK
Szerző:
 
Szerkeszette és Illusztrálta
 
 
 
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.