Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


LEBBENCSLEVESEK - ÉTELEK 1.

2019.01.30

LEVESEK LEXIKONJA

ALFÖLDI LEVES
Hozzávalók:
2 maroknyi lebbencstészta v. kockatészta, kis olaj, 1 közepes fej vöröshagyma, késhegynyi pirospaprika, 15 dkg lecsókolbász, csipetketészta (10 dkg liszt, 1 tojás, só)

Elkészítése:
Forró olajban megpirítjuk a lebbencstésztát, majd apróra vágott hagymát dinsztelünk bele, végül paprikát hintünk rá, összekeverjük és felengedjük vízzel, hogy bőven ellepje. Belekarikázzuk a lecsókolbászt, és főni hagyjuk. Csipetketésztát készítünk, és a levesbe szaggatjuk.
Paradicsom és paprikakarikákra merve tálaljuk.

BÉKÉSI BETYÁROS
Hozzávalók 6 személyre:
4 db sertésköröm, 2 db sertéscsülök, 1/2 db sertésfej, 1 kg lapocka, 3 nagyfej hagyma, lebbencstészta ízlés szerint, 1 kg burgonya, 2 evőkanál őrölt pirospaprika, 1 db erős zöldpaprika, 2 db tv paprika, 2 csipet kömény, 2 db paradicsom, 8-10 gerezdfokhagyma, 5-10 dkg sós, fehér szalonna

Elkészítése:
A szalonnával alázsírozzuk a bográcsot, majd legalulra tesszük a csülök bontása után a csontot, rá a köröm kerüljön, utána egy réteg apróra vágott hagyma. A következő réteg a kicsontozott csülök, amit hagymaréteg, azt meg apróra vágott lapocka követ. Dobjuk rájuk a köményt, a paradicsomot, a fokhagymát, a sót. Hideg vízzel fölengedjük. Három óra hosszáig lassú tűzön főzzük, őrölt paprika nélkül. Nem kell keverni, csak a bográcsot forgatni. Amikor majdnem készen van, a színét külön edénybe leszedjük, ebben keverjük el a pirospaprikát, majd visszaöntjük a leveshez. Utána kerül bele a darabokra tört lebbencstészta és a kockákra vágott krumpli.
Az egészet sűrűre főzzük.
Ha a vizet elpárologtatta, utána kell tölteni.

BÉKÉSI TEJLEVES
Hozzávalók:
1,5 l tej, 6 dkg cukor, fél citrom reszelt héja, 5 dkg liszt, 8 dkg lebbencstészta, só

Elkészítése:
A tejet felforraljuk, cukorral, sóval és citromhéjjal ízesítjük. Egy serpenyőben szárazon megpirítjuk a lisztet, és állandó kavargatás mellet a tejhez keverjük. Beletesszük a lebbencstésztát, és készre főzzük. Nyáron hidegen is fogyaszthatjuk.

BOGRÁCSOS EGYTÁLÉTEL
Hozzávalók 10 személyre:
1.5 kg burgonya, 50 dkg lebbencstészta, 4-5 fej hagyma, 15 dkg császárszalonna, 1 szál kisebb kolbász, 20 dkg gomba, só, pirospaprika, majoránna

Elkészítése:
A csíkokra vágott szalonnát beletesszük a bográcsba, majd amikor már kellőképpen kiolvadt a zsírja, megpirítjuk rajta a kockákra vágott hagymát. Ezután a kolbászkarikákat, majd a meghámozott, feldarabolt krumplit tesszük a bográcsba.
Fűszerezzük, majd hozzátesszük a szeletekre vágott gombát és a lebbencstésztát. Csak ez után öntjük fel annyi vízzel, hogy ellepje.
Addig főzzük, amíg el nem párolog szinte az összes lé a bográcsból.
Friss kenyérrel, savanyúsággal tálaljuk.

CSORDÁS LEVES 01.
Hozzávalók:
40 dkg csirkehús, 20-20 dkg marha és birkahús, 1-1 szál sárgarépa és gyökér, 1 fej vöröshagyma, egynegyed kisebb kelkáposzta, 1 gerezd fokhagyma, 10 dkg lebbencstészta, olaj, rozmaring, borsmenta, bors, kömény, só

Elkészítése:
A marhahúst hideg vízben feltesszük főni, ha felforrt lehabozzuk, és lassú tűzön főzzük tovább. Sózzuk, borsozzuk s a többi fűszerből is ízlés szerint adunk hozzá.
Jó fél óra múltán a birkát és a csirkét is a leveshez adjuk, a zöldségeket szintén.
Mikor majdnem megfőtt, a kevés olajban megpirított tésztát is beleadjuk, és készre főzzük.

CSORDÁS LEVES 02.
Hozzávalók:
20 dkg birkahús, 20 dkg marhahús, 30 dkg jércehús, 40 dkg vegyes leves zöldség, 10 dkg kelkáposzta, 1 fej közepes vöröshagyma, 1 gerezd fokhagyma, 8 -10 szem bors, 2 késhegynyi pirospaprika, só, 25 dkg szárított lebbencstészta, 1 evőkanál olaj

Elkészítése:
A húsféléket hideg vízbe teszem fel főni. Ha felforrt, lehabozom, és mérsékelt tűzön tovább főzöm.
Be-zöldségelem és fűszerezem levest. Ha a húsok majdnem megpuhultak, az olajon aranysárgára pirított lebbencstésztát is belefőzöm.
Tálaláskor ügyelek arra, hogy az apró kockára vágott és kicsontozott húsfajtából mindenkinek egyenlő arányba jusson.

FOLYTATÁSA KÖVETKEZIK
Forrás:
LEVESEK LEXIKONJA - LEBBENCSLEVESEK - ÉTELEK
Szerző:
 
Szerkesztette és Illusztrálta


 
 
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.