Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


LEBBENCSLEVESEK 3.

2019.04.04

LEVESEK LEXIKONJA

GULYÁSLEVES LEBBENCSTÉSZTÁVAL
Hozzávalók:
1 kg burgonya, 40 dkg sertéscomb, 10 dkg húsos szalonna, 20 dkg száraz csuszatészta, 1 vöröshagyma, 2 zöldpaprika, 2 paradicsom, só, bors, pirospaprika, petrezselyem zöld, kevés zsír

Elkészítése:
A szalonnát vékonyan felszeleteljük, és kevés zsíron, gyenge tűzön kisütjük, majd kiszedjük. A száraztésztát beletesszük a forró zsírba. A visszamaradt zsiradékban megpirítjuk a megtisztított, felkockázott hagymát, megszórjuk pirospaprikával, rátesszük a kockára vágott húst és megsózzuk. Időnként kevés vizet öntünk alá, és pörköltszerűen félpuhára megpároljuk. Rátesszük a feldarabolt burgonyát, felöntjük annyi vízzel, hogy bőségesen ellepje, és ízlés szerint fűszerezzük. Tálaláskor a leves tetejére sült szalonnát teszünk, és gazdagon megszórjuk finomra vágott petrezselyemzölddel.

HORTOBÁGYI SLAMBUC
Elkészítése:
Az apróra vágott szalonnát félig megsütöm, majd a hagymát rádobom, és készre sütöm, de nem pirítom. Pirospaprikával megszórom és beleteszem a karikára vágott krumplit. Amikor háromnegyedig megfőtt persze az ízlés szerinti fűszerekkel ellátva beleteszem a lebbencstésztát. Ezután készre főzőm.
Zsírjára pirítom.

KARCAGI LEBBENCS
Elkészítése:
Többféleképpen készítették. Ha nem pirították meg, akkor csak "tiszta-leves"-nek hívták. A pirított lebbencshez jó darab szalonnát kockáztak fel, megolvasztották.
A lebbencset is beledobták, s rózsaszínűre pirították. Ezután paprikát szórtak bele. A krumplit mindig karikára vágva adták hozzá. Vízzel felöntötték és megsózták. Mire a krumpli megfőtt, a lebbencs készen is volt. Egyes helyeken fejenként egy tojást is ütöttek bele. Máshol olyan zsírosan szerették, hogy a forró leves tetejéről kenyérrel mártogatták le a zsírt. Így aztán igen jól lehetett vele lakni.
Az öreglebbencsre vagy Galaburgyira csak annyi vizet öntöttek, hogy ellepje.
A Kolompíros lebbencs is öreg étel volt. Ebben nem pirítva, hanem szárazon adták a tésztát. A szalonnazsírba, beletettek 1 kg karikára vágott krumplit. Felöntötték vízzel, sót, borsot bele. Mikor felfőtt, 5-6 marék apróra tört száraz lebbencset szórtak bele. Mikor öregre főtt, rászórták a szalonnapörcöt.

KEMÉNY-LEBBENCS
Elkészítése:
Ha már ég a tűz, fölé akasztjuk a bográcsot (jó nagyot, mert ebből a kajából, ha jól sikerül, nem egy, de két-három tányérral is elfogy fejenként, előtte és utána egy kis borocskát, vagy söröcskét - ifjaknak szigorúan csak üdítőt - kortyolgatva, végül kinyúlva, mint egy krumplis-zsák, amiben, ha jól átforrósodott, megpirítjuk az apró kockákra vágott (lehetőleg) füstölt szalonnát. Ha ropogósra sült, kiszedjük, félre tesszük, a visszamaradt zsírjában állandó kevergetés mellett jól megpirítjuk a nagy darabokra tördelt lebbencstésztát. Amikor már majdnem kész, hozzáadjuk az apróra vágott (és nem reszelt, mert az eltűnik benne) vöröshagymát, kicsit még együtt pirítjuk, vigyázva, hogy nehogy valamelyik megégjen. Ha szép piros, megszórjuk törött paprikával, gyorsan átforgatjuk, hogy a paprika is megpiruljon, de ne legyen ideje megégni, felöntjük annyi hideg

(Ha meleg vízzel öntjük fel, nem lesz a tészta hirtelen olyan, hogy is mondjam, hólyagos, mint a csörögefánk, ha kisült, hanem mászkos lesz, és készen sem olyan jó ízű) tehát hideg vízzel, amennyi ellepi, visszarakjuk bele a kiszedett sült szalonna kockákat és elkezdjük főzögetni. Közben utána sózzuk, a levét folyamatosan pótoljuk. Ha már félig megpuhult a lebbencs, egész vékonyra felkockázott krumplit rakunk bele (jó bőven!), darabolunk még bele személyenként 2-3 paprikát, jó pár paradicsomot (bőven elbírja mindkettőt), fejenként 1-1 jó arasznyi felkarikázott házikolbászt (de lehet bolti is, csak akkor teljesen más ízű lesz) adunk hozzá, és legvégül egy jó nagy csokor zeller-zöldet. És készre főzzük. (Semmi baja nem lesz, ha fakanállal megkeverjük időnként, mert rázogatni csak kis bográcsban lehet igazán.) Mindig csak annyi leve legyen, amennyi épp föléri. Háromnegyed fövésnél tegyünk bele egy jó maréknyi, nagyon apróra tört száraz lebbencstésztát és azzal főzzük készre. Ez, mire megfő, magába szívja a fölösleges levét, és jól besűrűsíti az ételt. Ha kész, a leve szinte nem látszik, akkor (minő rettenet!) fakanállal kicsi áttörjük az egészet, és beborítva állni hagyjuk legalább egy negyed órát - ekkor lesz szikkadt a teteje!
Szinte bebőrösödik. Ilyenkor már le kell venni a bográcsot a tűzről!
Aztán már oszthatjuk is a tányérokba...és miután hordónyira ettük magunkat, megfogadjuk, hogy legközelebb nem is főzünk semmit, csak most kibírjuk valahogy, aztán a következő hétvégén megint elővesszük a bográcsot, mert már olyan régen ettünk egy kis kemény-lebbencset, kemény-tarhonyát, bográcsgulyást, zöldborsós-gombás- lebbencslevest (egyszer majd ennek is megírom a receptjét), vagy bármit, amit kint, bográcsban, a gyerkőcök minden gondunkat feledtető vidámsága mellett, velük együtt készíthetünk el !

FOLYTATÁSA KÖVETKEZIK
Forrás:
LEVESEK LEXIKONJA - LEBBENCSLEVESEK - ÉTELEK
Szerző:
 
Szerkesztette és Illusztrálta
 
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.