Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


LEBBENCSLEVESEK 4.

2019.04.15

LEVESEK LEXIKONJA

KEMÉNYLEBBENCS BOGRÁCSBAN (SLAMBUC)
Hozzávalók 4 személyre:
30 dkg csuszatészta, 10 dkg zsír, 5 dkg vöröshagyma, 10 dkg füstölt szalonna, 2 dkg pirospaprika, 2 dkg cseresznyepaprika, 30 dkg füstölt kolbász, 6 dl füstölt lé (vagy 2 db füstölt ízű leveskocka), 50 dkg burgonya, 10 dkg paradicsom, 10 dkg zöldpaprika, 1 csokor zellerlevél, só

Elkészítése:
A kockára vágott füstölt szalonnát kevés zsíron kisütjük, beletesszük a tördelt csuszatésztát, és a szalonnazsíron megpirítjuk. Hozzáadjuk a finomra vágott vöröshagymát, és a tésztával együtt egy kis ideig még tovább pirítjuk. Rászórjuk a pirospaprikát és a füstölt lével (a két leveskockát 6 dl vízben feloldjuk) felengedjük. Cseresznyepaprikával enyhén csípősre ízesítjük.
Karikára vágjuk a füstölt kolbászt, a burgonyát kockákra daraboljuk, majd a cikkekre vágott paradicsommal, a szeletelt zöldpaprikával a lebbencshez adjuk. megszórjuk durvára vágott zellerlevéllel és soha meg nem keverve, mindig csak a bográcsot rázogatva, készre főzzük. A slambucot soha nem szedjük ki tálalóedénybe, mindig a bográcsból tálaljuk.
Ez is kifejezi a pusztai ember együtt főzésének és az együtt fogyasztás örömét.

KEMPING-GULYÁS (EGYTÁLÉTEL)
Hozzávalók 4 személyre:
10 dkg lebbencstészta, 1 doboz konzerv paprikás burgonya, kolbászszál, 1 zacskó Maggi húsgombóc levespor, 2 db zöldpaprika, 1 evőkanál paradicsompüré, 2 evőkanál reszelt hagyma vagy vöröshagymakrém, 2 evőkanál olaj, 1 evőkanál piros fűszerpaprika, kevés só

Elkészítése:
Kirándulás alkalmával érdemes ezt a leveses egytálételt készíteni. A bográcsban felforrósítjuk az olajat, rátesszük a hagymakrémet, s egy-két percig kevergetjük, majd a lebbencstésztát kissé átpirítjuk rajta. Rátesszük a paradicsompürét és azzal is pirítjuk egy percig. Ezután rászórjuk a pirospaprikát, gyorsan összekeverjük és ráöntünk másfél liternyi vizet. Felforraljuk, beleszórjuk a levesporos zacskó tartalmát és belekeverjük a paprikás-krumplikonzervet. 15 percnyi főzés után belekarikázzuk a zöldpaprikát, és készre főzzük.
Mire az étel elkészül, a tészta is megfő, és a leves az összes ízt átveszi.
Elkészítési ideje: kb. 45 perc

KOLBÁSZOS-TOJÁSOS LEBBENCSLEVES
Hozzávalók 9 főre:
60 dkg füstölt kolbász, 30 dkg füstölt szalonna, 2 tojásból gyúrt lebbencs tészta, 60 dkg burgonya, 9 tojás, 2 fej vöröshagyma, só, 1 evőkanál őrölt paprika, 1 csokor zeller-zöld

Elkészítése:
A vöröshagymát apróra vágjuk. A burgonyát megtisztítjuk, és felkockázzuk. A száraz lebbencstésztát kisebbekre tördeljük. A szalonnát feldaraboljuk, zsírjára sütjük. A pörcöket kiszedjük egy tányérba, a zsírt két lábosba öntjük. Az egyikben a lebbencstésztát, a másikban a hagymát pirítjuk le. Amikor a hagyma már üvegesedni kezd, kevés sót szórunk rá, majd néhány percnyi párolás után felengedjük 1 dl vízzel. Amikor átpuhult, elkeverünk benne egy púpos evőkanál őrölt paprikát. Egy nagyobb fazékba összeöntjük a hozzávalókat: a párolt hagymát, a pirosra sütött lebbencset, a kockázott krumplit. Felengedjük 2-3 liter vízzel, és fél óráig főzzük. Közben egy csokornyi zeller zölddel ízesítjük. Amikor a hozzávalók megpuhultak, beletesszük a kilenc darabra vágott füstölt kolbászt. Tíz percig hagyjuk, hogy kiadja a fűszereket, utána ízlés szerint sózzuk a levesünket.
A tojásokat gondosan megmossuk, és egészben a levesbe tesszük.
Pár percnyi rotyogtatás után tálalhatjuk az ebédet.
A levest a pirított pörccel, a belőle kiszedett kolbászt és tojásokat pedig második fogásként friss kenyérrel fogyaszthatjuk.

KUNSÁGI HÚSOS LEBBENCSLEVES
Elkészítése:
Egy fej finomra vágott vöröshagymát zsírban megfonnyasztunk. Meghintjük pirospaprikával és hozzáadunk 30 dkg kockára vágott báránylapockát. Sóval törött borssal ízesítjük és kevés vizet, illetve vörös bort aláöntve félig puhára pároljuk. Ekkor ráhelyezzük a kockára vágott 15 dkg gombát, az 1 csomag finomra vágott petrezselymet és a lebbencs tésztát. Csontlével, vagy vízzel felengedjük, tejfeles habarással besűrítjük, és együtt puhára főzzük.

KUNSÁGI LEVES 01.
Elkészítése:
Egy fej finomra vágott vöröshagymát zsírban megfonnyasztunk. Meg hintjük pirospaprikával és hozzáadunk 40 dkg kockára vágott sertés apró húst. Sóval, törött borssal ízesítjük és kevés vizet, illetve vörösbort aláöntve félig puhára pároljuk. Ekkor ráhelyezzük a kockára vágott 15 dkg gombát, az 1 csomag finomra vágott petrezselymet és a lebbencs tésztát. Csontlével vagy vízzel felengedjük, tejfeles habarással besűrítjük, és együtt puhára főzzük.

KUNSÁGI LEVES 02.
Hozzávalók:
1 vöröshagyma, 40 dkg sertéshús, 15 dkg gomba, só, őrölt bors, vörösbor, 1 csomó petrezselyem

Elkészítése:
Egy fej finomra vágott vöröshagymát zsírban megfonnyasztunk. Meghintjük pirospaprikával és hozzáadunk 40 dkg kockára vágott sertés apró húst. Sóval, törött borssal ízesítjük és kevés vizet, illetve vörösbort aláöntve félig puhára pároljuk. Ekkor ráhelyezzük a kockára vágott 15 dkg gombát, az 1 csomag finomra vágott petrezselymet és a lebbencs tésztát.
Csontlével vagy vízzel felengedjük, tejfeles habarással besűrítjük, és együtt puhára főzzük.

FOLYTATÁSA KÖVETKEZIK
Forrás:
LEVESEK LEXIKONJA - LEBBENCSLEVESEK - ÉTELEK
Szerző:
 
Szerkesztette és Illusztrálta
 
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.