Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


LEBBENCSLEVESEK 5.

2019.06.21

LEVESEK LEXIKONJA

KUNSÁGI LEVES MÁS MÓDON
Elkészítése:
Egy fej finomra vágott vöröshagymát zsírban megfonnyasztunk.
Meghintjük pirospaprikával és hozzáadunk 40 dkg kockára vágott sertés apró húst.
Sóval, törött borssal ízesítjük és kevés vizet, illetve vörösbort aláöntve félig puhára pároljuk.
Ekkor ráhelyezzük a kockára vágott 15 dkg gombát, az 1 csomag finomra vágott petrezselymet és a lebbencs tésztát.
Csontlével, vagy vízzel felengedjük, tejfeles habarással besűrítjük, és együtt puhára főzzük.

KÜLÖNLEGES LEBBENCSLEVES (EGYTÁLÉTEL)
Hozzávalók 4 személyre:
50 dkg burgonya, 5 dkg nagy kocka- vagy csuszatészta, 10 dkg füstölt szalonna, 25 dkg vegyes leveszöldség, 1 nagy fej vöröshagyma, 1 evőkanál piros fűszerpaprika, 2 gerezd fokhagyma, 2 dl kefir, 1 teáskanál finomliszt, 1 csokor petrezselyemzöld, 1 púpozott teáskanál só, 1 mokkáskanál törött fekete bors

Elkészítése:
A burgonyát meghámozzuk, megmossuk, és kis kockákra vágjuk.
A leveszöldséget tisztítás után karikákra vágjuk.
A füstölt szalonnát nagyon apró kockákra metéljük, zsírját kiolvasztjuk, majd elfelezzük.
Egy serpenyőben a megtisztított hagymát megfonnyasztjuk a fele szalonnazsíron, ezután a tűzről lehúzva belekeverjük a pirospaprikát, és azonnal ráöntünk 2 evőkanál vizet.
A tűzre visszatéve rátesszük a burgonyakockákat és a zöldségkarikákat.
Megsózzuk, megborsozzuk, és felöntjük másfél liternyi vízzel.
Fedő alatt puhára főzzük.
A megmaradt szalonnazsíron szép világos barnára pirítjuk a tésztát, majd a már majdnem puha burgonyához téve, addig főzzük, amíg a tészta is megfő.
Végül a liszttel és a zúzott fokhagymával simára kevert kefirrel besűrítjük, és a finomra vágott petrezselyemmel meghintve, jól kiforraljuk.
Elkészítési ideje: kb. 60 perc

LACSUHALEVES
Hozzávalók személyenként:
egy marék száraz lebbencstészta, 10 dkg füstölt szalonna (ha lehetséges, mangalica), 1 kávéskanál őrölt pirospaprika, só (attól függően, hogy mennyire sós a szalonna), 2 közepes krumpli kisebb darabokra vagy fél karikára vágva, esetleg 1 kis fej vöröshagyma, 1-1 zöldpaprika és paradicsom, 5-8 szem fekete bors vagy 1 mokkáskanálnyi őrölt bors

Elkészítése:
Bográcsban vagy kisebb öntöttvas lábasban az apró kockákra vágott szalonnát kis tűzön jól megpirítjuk.
Zsírjában először a lebbencstésztát, majd a krumplit is átforgatjuk, azután langyos vízzel felöntjük.
Hozzáadjuk az apróra vágott hagymát, zöldpaprikát és paradicsomot (az őrölt paprikát már a víz hozzáöntése előtt is beleszórhatjuk), valamint a fűszereket.
A víz mennyisége minimum három-négyszerese legyen a tészta térfogatának.
Ez után jó erősre vesszük a lángot, hogy egyenletesen és jól főljön a tészta, ne csak ázzon a lében.
Így lesz rugalmasan puha.
Kóstolgatjuk, amikor a krumpli puha, elkészült.

LASKÁS CSÜLÖK
Siófoki recept
Elkészítése:
A kockára vágott csülökből szalonnás pörköltet készítünk.
A félig puhult pörkölthöz pirított lebbencstésztát (laskát) adunk, és felöntjük húslevessel.
Sóval, őrölt borssal, fokhagymával ízesítjük, majd kockára vágott háromszínű paprikát és paradicsomot, továbbá főtt babot adunk hozzá, végül készre főzzük.
Tálaláskor megszórjuk finomra vágott kaporral, a tetejét tejföllel csurgatjuk.
Szabad téren, bográcsban is elkészíthető.

LEBBENCS
Somogyaracsi recept
Elkészítése:
Úgy készítették, hogy a hagymát összevágták, majd a tűzhelyre tették egy kis zsírral, s ebbe beletördelték a tésztát, és megpirították.
Paprikát tettek rá, és vízzel fölengedték, s ebbe tették bele a krumplit.
Mindezt jó sűrűre összefőzték, hogy szinte ne is maradjon leve, s így tálalták.

LEBBENCSLEVES 01.
Hozzávalók 6-8 személyre:
15 dkg füstölt szalonna, 40 dkg lebbencstészta, 2 db zöldpaprika, 1/2 csomag. petrezselyemlevél, 1 db sárgarépa, 1 db karalábé, 1 db vöröshagyma, 3 db bors, 1 db csípős paprika, só

Elkészítése:
A füstölt szalonnát apró kockákra vágjuk, majd felolvasztjuk a bográcsban.
Az így keletkezett zsírban üvegesre pároljuk az apróra vágott hagymát, zöldpaprikát és a felkarikázott sárgarépát.
Hozzáadjuk a száraztésztát, és folyamatos kevergetés mellett aranyszínűre pirítjuk.
A száraztészta mennyiséget úgy számítjuk, hogy 2 személyre egy jó félmaréknyi szükséges.
Felöntjük a megfelelő mennyiségű vízzel, és hozzáadjuk a feldarabolt karalábét, néhány szem borsot, ízlés szerint csípős paprikát.
Amikor felforr, beletesszük az apróra vágott petrezselyemzöldet és megsózzuk.
Amikor a tészta megfőtt, levesszük a tűzről a bográcsot.

LEBBENCSLEVES 02.
Hozzávalók:
50 dkg burgonya, 5 dkg füstölt szalonna, 10 dkg lebbencstészta, 10 dkg v. hagyma, 1 gerezd fokhagyma, 2-2 paradicsom és paprika, bors, piros paprika, só

Elkészítése:
A kockára vágott szalonnát kisütjük.
Fele zsírjában a tésztát megpirítjuk.
A maradék zsírban megpirítjuk a hagymát, meghintjük paprikával és felengedjük kevés vízzel.
Amikor zsírjára párolódott beletesszük a kockára vágott burgonyát, fűszerezzük, majd felengedjük kb. 1 l vízzel.
Ha a burgonya félig puha, hozzáadjuk a tésztát, paradicsomot és paprikát.
Forrón tálaljuk.

FOLYTATÁSA KÖVETKEZIK
Forrás:
LEVESEK LEXIKONJA - LEBBENCSLEVESEK - ÉTELEK
Szerző:
 
Szerkesztette és Illusztrálta
 
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.