Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


LEBBENCSLEVESEK 6.

2019.11.20

LEVESEK LEXIKONJA

LEBBENCSLEVES 03.
Elkészítése:
Féltenyérnyi darabka füstölt szalonnát apró kockára vagdalunk, s kiolvasztjuk. A töpörtyűt kiszedjük a zsírból, és helyére jó marék lebbencset dobunk, amit aranysárgára pirítunk.

Ráhintünk egy késhegy színes paprikát, elkeverjük, hirtelen felöntjük vízzel, pár szem krumplit vágunk bele, megsózzuk, és addig főzzük, míg a tészta puhára fő.

LEBBENCSLEVES 04.
Elkészítése:
Bográcsban is elkészíthető.
Szárított tészta megpirításával kezdjük.
Hagymát, paprikát, vizet, szalonnát teszünk rá.
Kevés mennyiségű kockára vagy karikára vágott krumplit teszünk hozzá.
Sóval ízesítjük.
Mikor mindez jól megfőtt, s íze is megfelelő, tálalhatjuk.

LEBBENCSLEVES 05.
Elkészítése:
A hozzávalók megegyeznek a lacsuhával, ellenben a szalonnát nem kell annyira megpirítani, mint ott.
A lebbencstésztát viszont jó barnára pirítjuk benne.
Ez ízlés szerinti: van, aki csak enyhén barnára, van, aki egészen sötétbarnára pirítja.
A lényeg itt is az, hogy kezdetben ne legyen túl erős a tűz, mert akkor az apróbb tésztadarabok esetleg megégnek, míg a nagyobbak csak félig pirulnak meg.
Utána hozzáadjuk a krumplit, egyszer-kétszer megkeverjük, és a tűzről leemelve az apróra vágott hagymát is elkeverjük benne.
Langyos vízzel felöntjük és fűszerezzük.
Ezután már lehet - sőt így is kell - erős lángon főzni.
Amikor megfőtt a krumpli, a levest gyorsan ki kell szedni, nehogy túlpuhuljon a tészta.
(Kovács Antal János beküldött receptje)

LEBBENCSLEVES 06.
Elkészítése:
Vagy kockára vágott, vagy szakított gyúrt tésztát zsírban aranybarnára pirítunk, meghintjük liszttel, kis pirospaprikával fűszerezzük, felengedjük sonka- vagy füstölthús levével, azután kockára vágott burgonyát főzünk belé és a levesestálban levő 2 deci sűrű tejfellel összekeverve tálaljuk.

LEBBENCSLEVES 07.
Elkészítése:
5 dkg kis kockákra vágott füstölt szalonnát zsírjára sütünk, majd hozzáadunk 10 dkg lebbencstésztát, és gyakran kevergetve félig megpirítjuk.
Ezután ugyanebben a zsírban 1/2 fej finomra vágott vöröshagymát fonnyasztunk, majd a tűzről lehúzva, elkeverjük ízlés szerinti mennyiségben pirospaprikával.
Felengedjük vízzel. Hozzáadunk 2-2 db kockára vágott zöldpaprikát, paradicsomot, vagy ennek megfelelő lecsókonzervet, és 20 dkg tisztított, kockára vágott burgonyát.
Mikor a burgonya megpuhult, karikázott debrecenivel és 1/2 csomag finomra vágott petrezselyemmel átforraljuk.

FOLYTATÁSA KÖVETKEZIK
Forrás:
LEVESEK LEXIKONJA - LEBBENCSLEVESEK - ÉTELEK
Szerző:
 
Szerkesztette és Illusztrálta
 
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.