Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


LEBBENCSLEVESEK 7

2019.12.28

LEVESEK LEXIKONJA

LEBBENCSLEVES MÁSKÉPPEN
Elkészítése:
10 dkg nagykocka tésztát kevés zsírban szép aranysárgára pirítunk. 2-3 dkg szalonnát apró kockára vágunk, zsírját kiolvasztjuk, hozzáadunk 1 fej finomra vágott vöröshagymát és együtt pirítjuk tovább.
Meghintjük fűszerpaprikával, felengedjük 1 liter vízzel, majd beledobunk 2 db Maggi Erőleveskockát.
Lassú tűzön főzzük.
Hozzáadjuk a pirított tésztát, a kockára vágott burgonyát, 1-1 db paradicsomot és paprikát.
Az utolsó 10 percben tesszük bele a Maggi Májgombócokat és együtt készre főzzük.

LEBBENCSTÉSZTA
Elkészítése:
A gyúrt tésztát vékonyra kisodorjuk, megszikkasztjuk, majd kisebb - szabálytalan - darabokra tördeljük.
Ezzel a tésztával készíthetjük a lebbencslevest, de betétként főzhetjük a tejlevesbe is.

LEVETLEN
Hozzávalók:
1 bogrács, lebbencstészta, szalonnabőrkék, zsír, vagy olaj, burgonya, zöldpaprika, víz, só

 

Elkészítése:
A bográcsunkban megforrósítjuk a zsiradékot, melyben kissé megpirítjuk a szalonnabőrkéket, majd kivesszük belőle, s belerakjuk a tetszés szerinti mennyiségben lebbencset (5o-100dkg, bográcsnagyságától függően, melyet közepes barnára (kenyér barnára) pirítunk.
Ezt követően felengedjük majdnem kétszeres mennyiségű vízzel, belerakjuk a szeletekre vágott, 2-3 db zöldpaprikát, pár szem kockára vágott burgonyát (ízléstől függően, a tészta mennyiségének l/10 része lehet), a felsütött bőrkéket, s ízlés szerinti sót.
Amikor a levét elfőtte, csendesebb tűzön rázogatva a bográcsot sütjük tovább.
Lényeges, hogy a tészta szépen lepiruljon.
Kavarni nem nagyon érdemes, hogy a tészta ne törjön.
Készíthető nyílt lángon a szabadban, és gáztűzhely fölött.
Egyszerű, és nagyszerű alföldi, dédnagyapáink étele volt a levetlen.

MAGYAROS NYÚLGULYÁS
Hozzávalók:
1 vadnyúl eleje, 10 dkg húsos császár szalonna, 1 kis kanál kömény, 1 fej vöröshagyma, 2 db zöldpaprika, 2 szem paradicsom vagy ennek megfelelő lecsó,1 kanál pirospaprika, 2 dl paradicsomlé, só, bors, 1 csokor borsikafű, 30 dkg burgonya, 15 dkg lebbencs vagy kockatészta.1 dl olaj, erős paprika

Elkészítése:

A kockára vágott császár szalonnát zsírjára sütjük, beletesszük a köményt, majd az apróra vágott hagymát. Kicsit dinszteljük és hozzáadjuk a feldarabolt nyulat.
Kevergetve rövid ideig pároljuk, majd megszórjuk pirospaprikával, felöntjük 2 l hideg vízzel. Ízesítjük sóval, borssal, borsikafűvel, paradicsomlével, karikára vágott paprikával, paradicsommal vagy lecsóval, puhára pároljuk.
Az elforrt vizet pótoljuk.
A tésztát forró olajon barnára pirítjuk, felengedjük forró sós vízzel, és puhára főzzük.
Közvetlen tálalás előtt a leveshez adjuk, leves betétként.
Aki szereti az erőset, friss csöves paprikát vagy paprikakrémet tehet bele.
Friss kenyérszeletekkel kínáljuk.

MOLNÁRLEVES
Hozzávalók:
6 db paprika, 3 db paradicsom, 1 fej vöröshagyma, 40 dkg burgonya, 25 dkg lebbencs tészta, 2,5 dl tejföl, 1 cs zellerlevél, 1 ek olaj, só, fűszerpaprika, őrölt köménymag

Elkészítése:
Az olajon megpirítjuk az apróra vágott hagymát, majd rátesszük a karikára vágott paprikát és a meghámozott, szintén karikára vágott paradicsomot.
Lecsó sűrűségűre dinszteljük, majd felöntjük kb. 3 liter vízzel.
Ekkor tesszük bele a zellerleveleket és a karikára vágott burgonyát, sózzuk.
Ha a krumpli félig megfőtt (10-15 perc a forrástól) beletesszük a lebbencs tésztát és forraljuk.
Ha a tészta feljött a leves tetejére, beletesszük a köményt és a pirospaprikát, és készre főzzük.
Mielőtt elzárnánk, belekeverjük a tejfölt.
Fogyaszthatjuk melegen lángossal vagy langyosan magában is.

NYÍRSÉGI SLAMBUC
Elkészítése:
Egy gömbölyű fenekű bográcsba kockára vágott szalonnát teszel, a lebbencstésztát és a hagymát üvegesre pirítod a zsírján.
Aztán jöhet rá a pirospaprika, a felkockázott krumpli, só, bors és egy kis víz.

A Lebbencstészta = nem kell feldarabolni a tésztalapot.
Régen úgy készült, hogy a meggyúrt tésztát vékony levelekre sodortak, az egész leveleket egyesével akasztottak fel a szobában elhelyezett rudakra száradni.
A rudak alá abroszt tettek.
Ahogy a tészta száradt, maga töredezett és hullott le, a többit pedig beletörték az abroszba.
Végül az abroszban a tésztát nyomkodással tovább tördelték, innen ered a másik neve is: tördelt tészta.)
Az elején említett gömbölyű fenekű bogrács igen lényeges, ugyanis ha már minden alkotórész szétfőtt, nem szabad kavarni, hanem apró fordításokkal dobálni kell a masszát.
Az elkészítési idő kb. 3 óra.
Hívják még öhönnek, betyárosnak, topogónak és még handabakáré néven is ismerik.

FOLYTATÁSA KÖVETKEZIK
Forrás:
LEVESEK LEXIKONJA - LEBBENCSLEVESEK - ÉTELEK
Szerző:
 
Szerkesztette és Illusztrálta
 
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.