Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


LEBBENCSLEVESEK 8

2020.03.12

LEVESEK LEXIKONJA

PANDÚRLEVES KÖRÖMBŐL
Hozzávalók:
2 sertésköröm, 15 dkg füstölt szalonna, 30 dkg lebbencstészta, pár kanál liszt, fél citrom leve és héja, ecet, 4 dl tejföl, paprika, bors, só

Elkészítése:
A körmöket negyedekre vágjuk, majd föltesszük főni borssal, citromlével, citromhéjjal és sóval.
A szalonnát apró kockákra vágjuk és kisütjük a zsírját.
A zsírt leszűrjük, s megpirítjuk benne a tésztát.
A készre főtt csülköket kiszedjük a léből s leszűrjük az ízes levet.
A tésztát kiszedjük a zsírból.
A maradékban lisztet pirítunk, paprikát szórunk rá.
A leszűrt lével felöntjük, beletesszük a pirított tésztát, és puhára főzzük.
A levest ecettel és tejföllel igazítjuk, beleadjuk a kicsontozott, apró darabokra vágott körmöt, forralunk egyet rajta, s tálaljuk.

PÁSZTORLEVES
Elkészítése:
Egy fej finomra vágott vöröshagymát zsírban megfonnyasztunk.
Meghintjük pirospaprikával és hozzáadunk 40 dkg kockákra vágott marha lábszárhúst.
Sóval, törött borssal ízesítjük és kevés vizet, illetve vörösbort aláöntve 3/4-ig puhára pároljuk.
Ekkor ráhelyezzük a kockára vágott 20 dkg gombát, az 1 csomag finomra vágott petrezselymet és a lebbencstésztát.
Csontlével vagy vízzel felengedjük, tejfölös habarással besűrítjük, és együtt puhára főzzük.

RAKOTT TÚRÓS
Hozzávalók:
25 dkg házi csusza- vagy lebbencstészta, 25 dkg tehéntúró, 25 dkg juhtúró, 4 dl tejföl, 10 dkg füstölt szalonna, 3 tojás, 2 csokor kapor, só ízlés szerint

Elkészítése:
A füstölt szalonnát nagyon apróra vágom, zsírját kisütöm, és a pörcöt leszűrve félreteszem.
A tésztát a szokásos módon sós vízben kifőzöm, meleg vízzel leöblítem.
A szalonnazsírral kikent tűzálló tálba egy vékony tésztaréteget terítek, rámorzsolok kevés juhtúrót, megsózom, majd lelocsolom a felvert tojással és a finomra metélt kaporral elkevert tejföllel.
Erre ismét tésztaréteg jön, majd a tehéntúróból egy kevés.
Felváltva addig rétegezem, amíg tart a hozzávalókból.
A tetejére túrónak kell kerülnie, amelyet megszórok a szalonnapörccel, rálocsolok egy-két evőkanál szalonnazsírt, és az előmelegített forró sütőben pirosas-barnára sütöm.
Rendkívül finom, tortaként szeletelhető tészta.

SARKADI ÖHÖN
Bográcsos egytálétel.
Elkészítése:
Füstölt szalonnát kockázunk, majd kisütjük.
A zsírjában a lebbencstésztát megpirítjuk, visszarakjuk a pirított szalonnakockákat, kockára vágott krumplit rakunk hozzá, ízesítjük őrölt paprikával, borssal és addig főzzük, amíg elfő a leve.

SLAMBUC 01.
(legalábbis a Nyírségben)
Elkészítése:
Egy gömbölyű fenekű bográcsba kockára vágott szalonnát teszel, a lebbencstésztát és a hagymát üvegesre pirítod a zsírján.
Aztán jöhet rá a pirospaprika, a felkockázott krumpli, só, bors és egy kis víz. (lebbencstészta = nem kell feldarabolni a tésztalapot.
Régen úgy készült, hogy a meggyúrt tésztát vékony levelekre sodortak, az egész leveleket egyesével akasztottak fel a szobában elhelyezett rudakra száradni.
A rudak alá abroszt tettek.
Ahogy a tészta száradt, maga töredezett és hullott le, a többit pedig beletörték az abroszba. Végül az abroszban a tésztát nyomkodással tovább tördelték, innen ered a másik neve is: tördelt tészta.)

Az elején említett gömbölyű fenekű bogrács igen lényeges, ugyanis ha már minden alkotórész szétfőtt, nem szabad kavarni, hanem apró fordításokkal dobálni kell a masszát.
(Ratkó József szerint 33-szor).
Így piruló kéreg keletkezik rajta és a végén a gömb alakú slambuc egyszerűen kifordítható a bográcsból.
Az elkészítési idő kb. 3 óra. Hívják még öhönnek, betyárosnak, topogónak és állítólag még handabakáré néven is ismerik.

FOLYTATÁSA KÖVETKEZIK
Forrás:
LEVESEK LEXIKONJA - LEBBENCSLEVESEK - ÉTELEK
Szerző:
 
Szerkesztette és Illusztrálta
 
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.