Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


LEBBENCSLEVESEK 9

2020.04.23

LEVESEK LEXIKONJA

SLAMBUC 02.
(öhön, öreglebbencs)
Régi alföldi pásztorétel.
Bográcsban az igazi, de azért lábosban sem rossz.
Hozzávalók 4-6 személyre:
Fél kg krumpli, 20 dkg lebbencstészta, egy nagyobb hagyma, 20 dkg füstölt szalonna, piros paprika, só; ha van: tenyérnyi szalonnabőr, egy fél zöldpaprika és egy kisebb paradicsom

Elkészítése:
A szalonnát apró kockára vágjuk, kisütjük, a pörcöt kiszedjük.
A kockára vágott hagymát és a vékony csíkokra vágott zöldpaprikát a zsiradékon megfonnyasztjuk, majd hozzátesszük a tésztát, és szükség szerint kavargatva arany-barnára pirítjuk.
Beletesszük a meghámozott, karikára vágott krumplit, felhevítjük, megszórjuk a pirospaprikával, gyorsan elkeverjük, és azonnal felengedjük annyi vízzel, hogy a krumplit épp csak ellepje.
Beletesszük a szalonnabőrt, paradicsomot, szükség szerint megsózzuk.
Felforralás után lassú tűzön főzzük, míg a krumpli és a tészta megpuhul, és az egész levet felissza.
Azon forrón ráhintjük a félretett tepertőt, és a bográcsban tálaljuk.
Kínálhatunk hozzá paprikát, paradicsomot, hagymát.

SLAMBUC 03.
Hozzávalók 6-8 személyre:
1.5 kg krumpli, 1 kg száraztészta, 1 db csípős paprika, 20 dkg szalonna, 4 fej hagyma, só

Elkészítése:
A szalonnát apró darabokra vágjuk, majd a bográcsban üvegesre abáljuk a felaprított hagymával együtt.
Ezután beletesszük a kockára vágott krumplit, majd vízzel felöntjük.
Amikor már majdnem megpuhult, hozzáadjuk a száraztésztát.
Ezeket összekavarjuk, majd annyi vizet öntsünk rá, hogy ellepje.
Ízlés szerint megsózzuk.
Csípős paprikát is tehetünk bele.
Kis lángon rotyogtatjuk, a hagyomány szerint 33-szor megforgatjuk, míg kellemes színűre megpirul.

SLAMBUC 04.
Hozzávalók:
6 kg burgonya, 2 kg lebbencstészta, 1 kg szalonna, só, 2 evőkanál őrölt pirospaprika, 7 db paprika, 1 csípős paprika

Elkészítése:
A lebbencstésztát magunk is elkészíthetjük.
Egy kg liszthez 9 tojást, és ha szükséges, kevés vizet használjunk a gyúráshoz.
A füstölt szalonnát felkockázzuk, és bográcsban zsírjára sütjük.
Őrölt paprikával megszórjuk, és azonnal ráöntjük a megtisztított, vékony karikákra vágott krumplit.
Annyi vizet öntünk rá, hogy teljesen ellepje.
Megszórjuk 10 teáskanál sóval, és fél órán át főzzük.
Ekkor hozzáadjuk a lebbencstésztát, és együtt tovább puhítjuk.
A paprikákat felszeletelve keverjük bele. Ízlés szerint sózzuk, és addig főzzük, míg teljesen elfő a leve.
Utána fakanállal átforgatjuk, összetörjük a krumplit és a tésztát.
A kisült szalonna zsírjával meglocsoljuk.
Kicsit lepirítjuk az alját – vigyázva, nehogy leégjen – és kézzel, a tűzről leemelve többször átforgatjuk a bográcsban.
A régi pásztorok szerint 32-szer kell megmozgatni a slambucot.
Közben jól összeáll, és már csak kicsit hűteni kell, hogy fogyasztható legyen.

FOLYTATÁSA KÖVETKEZIK
Forrás:
LEVESEK LEXIKONJA - LEBBENCSLEVESEK - ÉTELEK
Szerző:
 
Szerkesztette és Illusztrálta
 
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.