Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


LEVESKAVALKÁD 3.

2020.04.05

LEVESEK LEXIKONJA

Orjaleves II.
Hozzávalók:
1 kg sertés karajcsont, 1/2 kg fejhús, 1/2 kg leveszöldség (sárgarépa, fehérrépa, karalábé, zeller, hagyma, paprika, paradicsom, 1 szem egész burgonya), só, bors, köménymag, pici babérlevél, 2 szem szegfűszeg

Elkészítése:
A jól megmosott csontot és húst kb. 2 1/2 l hideg vízben tesszük fel főni a fűszerekkel.
Amikor félig megfőtt, adjuk hozzá a tisztított zöldségeket hosszában hasítva, a hagymát és a burgonyát egészben.
Együtt nagyon lassú forrással főzzük addig, amíg a hús le nem válik a csontról.
Ekkor a húst kivesszük, a leveshez adjuk a csigatésztát, mely 6-8 perc alatt megpuhul.
A húst a csontokról leszedjük, feldaraboljuk és ecetes tormával, mustárral tálaljuk.

Hamis orjaleves
50 dkg karajcsont, 1 kis fej vöröshagyma, 1 leveszöldség, 1 gerezd fokhagyma

Elkészítése:
A karajcsontot a hagymával, petrezselyemgyökérrel, sárgarépával feltesszük főni. Öt-hat szem borssal, csipet pirospaprikával, sóval, fokhagymával ízesítjük.
Lassú tűzön gyöngyöztetve addig főzzük, míg a hús leválik a csontról.
Csigatésztát főzünk bele.

BAROMFIHÚSBÓL
Tyúkhúsleves II.

Hozzávalók:
2500 g tisztított tyúk, 150 g sárgarépa, 120 g gyökér, 80 g zellergumó, 5 g egész bors, 50 g vöröshagyma, 2 g. fokhagyma, 100 g kelkáposzta, 50 g gomba, 100 g kelvirág, 10 g só, 120 g só, 120 g cérnametélt, 1 cs, petrezselyemzöld
Elkészítése:
A zöldségeket gondosan megtisztítjuk, megmossuk.
A vöröshagymát jól megmossuk, a fokhagymát megtisztítjuk.
A tisztított, bontott tyúk zsírzóját kivágjuk, gégéjét kihúzzuk, majd alaposan megmossuk.
A tyúkot hideg vízben feltesszük főni, megsózzuk, lassan fölforraljuk, majd a folyadék felszínén összegyűlt habot gondosan leszedjük.
Ezután hozzáadjuk a zöldségeket, a vöröshagymát, a fokhagymát és az egész borsot.
A levest lassan, egyenletesen főzzük. Közben kifőzzük sós vízben a cérnametéltet, és a petrezselyemzöldét finomra vágjuk.
Mialatt a leves fő, keveset lemerünk belőle, és puhára főzzük benne a felszeletelt gombát és a kelvirágot.
A kész levesből kiszedjük a zöldségféléket, kiemeljük a tyúkot, majd feldaraboljuk - a tyúkot negyedekre, a zöldségeket kis hasábokra.
Ez alatt a levest pihentetjük, később merőkanállal kimerjük, szitán átszűrjük.
Szükség szerint sóval utána ízesítjük.
A feldarabolt tyúkot levesestálba helyezzük, rátesszük a felszeletelt zöldségeket, a külön kifőzött gombát, a kelvirágot, a finommetéltet.
Rámerjük a forró levest és meghintjük finomra vágott petrezselyemzölddel.
Forró petrezselymes burgonyát, paradicsom- vagy borsmentamártást és ecetes tormát is adhatunk hozzá. A leves fűszerezéséhez használhatunk reszelt szerecsendiót, reszelt gyömbérgyökeret, sáfrányos széklicét is.
A levesbetét is lehet többféle: májgombóc, daragaluska, tüdőtáska, csigatészta, eperlevél.
A tyúkhúsleves mintájára készíthető: galambleves, fácánleves, csirkeleves, libaleves, kacsaleves, pulykaleves.

VADHÚSBÓL
Fácán húsleves

Hozzávalók:
1 fácán, 1 csomó leveszöldség, 1 zeller, 1 vöröshagyma, 2 gerezd fokhagyma, só, 4-5 szem bors, szerecsendió, metélt tészta vagy májgombóc

Elkészítése:
A megtisztított fácánt jól megmossuk, feldaraboljuk, fazékba tesszük, és 1,5 liter vízzel felöntve kb. fél óráig főzzük, miközben a habját többször leszedjük.
Ezután beletesszük a megtisztított és megmosott zöldséget, a vöröshagymát, a borsot, a szerecsendió reszeléket, és ízlés szerint megsózzuk.
Amikor a hús félig megpuhult, a levesbe fokhagymát is teszünk, a megpuhult húst kiszedjük, és a levest leszűrjük.
Vékony metélt tésztával vagy gombóccal tálaljuk.
A levesben főtt húst többféleképpen is tálalhatjuk:
1. A húst a levesbe visszarakjuk, hogy ki ne hűljön, majd a leves elfogyasztása után újból kiszedjük és zöldséggel együtt ecetes tormával tálaljuk.
2. A főtt húshoz áfonya, ribizli vagy csipke mártást készítünk, és ezzel együtt tálaljuk.
3. A főtt húst a levesből kiszedve, lábosba tesszük, amelyben előzőleg olajat vagy zsírt forrósítunk, utána megsózzuk és egy kevés majoránnával beintve, lesütjük.
Burgonyapürével, savanyúsággal vagy az előző mártások egyikével tálaljuk.

SERTÉS
Húsvéti sonkaleves

Hozzávalók:
25-30 dkg nyers füstölt sonka vagy füstölt csülök (az utóbbi csontja nélkül vagy 50-60 dkg csonttal együtt), 30 dkg vegyes leveszöldség (sárgarépa, petrezselyemgyökér, zeller, karalábé, kelkáposzta, vörös káposzta, gomba, kelbimbó stb.), 1 nagy fej vöröshagyma, 1 csokor zöldpetrezselyem, 1 dl száraz vörösbor, 1 dl tejföl, 1 dl tejszín, 1 evőkanál natúr reszelt torma, 1 púpozott teáskanál liszt

Elkészítése:
A füstölt húst előző nap hideg vízben áztatjuk. Az áztatólevet leöntjük róla, és 2 liternyi friss vízben feltesszük főni.
Ha felforrt, kis lángon addig főzzük, míg annyira megpuhul, hogy a villa hegye könnyen beleszalad.
A húst rostjaira merőlegesen nagyon apró kockákra vágjuk. Míg a sonka fő, az összes zöldségfélét megtisztítjuk, vékonyka hasábokra vagdaljuk, majd beletesszük a sonkalébe a finomra vágott vöröshagymával együtt.
Ha a zöldség megfőtt, a vagdalt sonkakockákat visszatesszük a lébe.
A lisztet és a tejfölt simára keverjük, a forrásban lévő levest behabarjuk, felforraljuk, majd hozzáadjuk a vörösbort.
A levesestálba mert, forró levest elkeverjük a tejszínnel és a tormával.
Különlegesen finom és kiadós leves.

FOLYTATÁSA KÖVETKEZIK
Forrás:
Bodnár László - Levesek
Szerző:
 
Szerkesztette és Illusztrálta
 
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.