Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


LEVESKAVALKÁD 5

2021.06.12

Gombás-erőleves
Hozzávalók:
40dkg gomba, 30dkg vörös marhacsont, 10 dkg. sárgarépa 10dkg fehérrépa, 2 csomó petrezselyemzöld, 1 tojásfehérje, 1 mk. paradicsompüré, só, egész bors, 2dkg vaj, 5dkg vöröshagyma, 2 cikk fokhagyma, 2 dl vörösbor

Előkészítés:
A gombát megtisztítjuk, megmossuk, a négy legszebb, legfehérebb gombafejet félretesszük, a többit apróra vagdaljuk.
A megtisztított sárgarépát, fehérrépát karikára, a petrezselymet finomra vágjuk
. Elkészítés:
A tojásfehérjéből félkemény habot verünk, kevés paradicsompürével kikeverjük, majd összegyúrjuk az apróra vagdalt gombával, petrezselyemmel.
Felengedjük másfél liter hideg vízzel és 2 dl. vörösborral.
Beletesszük a csontokat, a zöldségeket, és sóval, borssal, fokhagymával ízesítve lassú tűzön kb. egy órán át, főzzük.
Ezután finom szűrőn leszűrjük.
Közvetlenül a tálalás előtt a négy gombafejet vékony szeletekre vágjuk, kevés vajban megpirítjuk, majd a tűzforró gombás-erőleves betétjeként tálaljuk.

Csontleves
Hozzávalók:
1 kg bármilyen (marha-, sertés- vagy szárnyas-) csont, lehet vegyesen is, 1 fej vöröshagyma, 25 dkg sárgarépa, 20 dkg zellergumó, 20 dkg petrezselyemgyökér, 10 dkg karalábé, 8-10 szem egész fekete bors, 1 gerezd fokhagyma, 1 evőkanál só, 1 kis darabka szerecsendió-virág.

Elkészítés:
A csontokat először megmosom, lecsöpögtetem, majd feldarabolva egy tepsibe rakom.
Legalább 10 perces előmelegítéssel felforrósított sütőbe teszem, és erős lángon 15 percig pirítom, majd nagy fazékba átrakom.
Hozzáteszem a megmosott, félbevágott, héjas vöröshagymát, a megtisztított és ugyancsak félbevágott fokhagymagerezdeket, a borsot, a szerecsendió-virágot és a sót.
3 l vizet ráöntök, és nagyon lassan felforralom.
Legalább 2,5 - 3 órai lassú főzés után beleteszem a közben megtisztított és feldarabolt zöldségeket.
Ezután már csak annyi ideig főzöm, amíg a zöldség is megpuhul.
10 percnyi várakozás után a zöldségeket leszűröm, a csontot kidobom, és a levest a zöldséggel, valamint tetszés szerinti levesbetéttel tálalom.
Káposztaleves módosan
Hozzávalók:
40 dkg sertéscomb, 1 közepes vöröshagyma, 2 gerezd fokhagyma, 3 evőkanál olaj, 1 evőkanál pirospaprika, só, őrölt bors, 40 dkg savanyú káposzta, 10 dkg sovány sonka, 1 pár virsli, 1 dl tejföl

Elkészítés:
A sertéscombot egy centis kockákra vágjuk.
A hagymát megtisztítjuk, fölaprítjuk és a zúzott fokhagymával meg a hússal együtt az olajon kevergetve megpirítjuk.
Pirospaprikával megszórjuk, megsózzuk, megborsozzuk, majd egy kevés vizet öntünk alá és lefödve, kis lángon kb. 30 percig pároljuk.
A savanyú káposztát néhány vágással összedaraboljuk, hogy a szálak ne legyenek túl hosszúak, és ha savanyúnak találjuk, kissé ki is mossuk.
Utána a félpuha húshoz keverjük, bő 1 liter vízzel fölöntjük.
Nagy lángon felforraljuk, majd továbbra is lefödve kis lángon addig főzzük, amíg a káposzta meg a hús is megpuhul.
A sonkát vékony csíkokra, a virslit karikákra vágjuk, és a levest ezekkel gazdagítva további 3-4 percig főzzük.
Végül a levéből egy keveset kimerünk, a tejföllel simára dolgozzuk, és visszaöntve éppen csak fölforraljuk.
Ez a fogás akkor jó, ha kissé savanykás ízű, és nem túl zsíros. Elkészítési idő: 1 óra 30 perc.
Italajánlat: száraz fehérbor (Somlói furmint '98).
Katonaleves
Hozzávalók:
1 kis fej vöröshagyma, kis olaj, 1 ek. liszt, só, 20 dkg lecsókolbász, 1 dl tejföl

Elkészítés:
A hagymát olajon megdinszteljük, fakanálnyi liszttel rántást készítünk, késhegynyi paprikát szórunk rá.
Feleresztjük vízzel, simára keverjük, sózzuk, felfőzzük.
Belekarikázzuk a kolbászt, főzzük még egy darabig, kevés ecetet és tejfölt vagy kefirt keverünk hozzá.
Zsemlekockákkal tálaljuk.
Koldustáskaleves
Hozzávalók:
20 dkg liszt, 1 tojás, 1 nagyobb fej hagyma, 5 dkg reszelt sajt, 3-4 evőkanál olaj, 1 mokkáskanál pirospaprika, 3 szál petrezselyem, csipetnyi tengeri só.

Elkészítés:
A hagymát apróra vágjuk, és bő, forró olajban sárgára pirítjuk.
A tojásból, a lisztből és kevés vízből tésztát gyúrunk, amelyet vékonyra nyújtunk.
A kiterített tészta egyik felén kis halmokba rakjuk a hagymát, a tészta másik felét ráhajtjuk, majd derelyemetszővel kis táskákra vágjuk.
A visszamaradt hagymás zsírba belekeverjük a pirospaprikát, vízzel feleresztjük, megsózzuk, és hozzáadjuk az apróra vágott petrezselymet.
Ha felforrt, pár percig főzzük benne a táskákat, majd a reszelt sajtot a tetejére szórva, tálalhatjuk.
FOLYTATÁSA KÖVETKEZIK
Forrás:

Szerző:
BODNÁR LÁSZLÓ - LEVESEK


Szerkesztette és Illusztrálta