Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


MARHAHÚSLEVES 7

2020.02.16

LEVESEK LEXIKONJA

ERŐLEVES 04.
Elkészítése:
1 kiló marhafartőből vagy hátszínből, 1 kiló ritka marhacsontból, 1 csomó csirkelábból és - nyakból, 6 petrezselyemgyökérből, 4 középvastagságú sárgarépából, 2 zellerből, 1 kis fej egyben hagyott vöröshagymából, 2 szelet kelkáposztából, 1 kis fej karfiolból vagy karalábéból, néhány szem borssal, megfelelő sóval rendes húslevest főzünk.
A zöldségféléket csak akkor tesszük bele, mikor a hús már fél órája lassan fő.
Összesen kb. 4 óráig kell főnie a levesnek.
Egy másik fazékban összekeverünk 40 deka megdarált marhahúst, 4-5 tojásfehérjét, 1 evőkanál sűrű paradicsomot és 5 deci hideg vizet.
Ehhez lassan hozzáöntjük a már kész, leszűrt húslevest, és folytonosan keverve fölforraljuk.
Most aztán a tűzhely szélén, nagyon lassan még egy óra hosszat forraljuk.
Tiszta vászonruhán átszűrjük, és kis idő múlva leszedjük róla a tetején összegyűlt zsírt.
A csészében felszolgált bouillonba lehet egy-két vékony szeletke zsemlyét vagy gombát, esetleg mind a kettőt beletenni.
Természetesen kanalat is kell hozzá adni.
Az erőlevest csészében hidegen is felszolgálhatjuk.

ERŐLEVES 05.
Hozzávalók:
15 dkg nagyon sovány marhahús, 1 db csirkemell, 2 db csirkemáj, 1 db csirkecomb, 10-15 dkg sertéskarajcsont, só, bors, 1 evőkanál Delikát 8, 4 dkg cérnametélt, 10 dkg zellergumó, 10 dkg karalábé, 10 dkg karfiol, 1 csomó petrezselyemzöld, pár szál zellerlevél, 1 kisfej vöröshagyma, 10 dkg sárgarépa, 10 dkg petrezselyemgyökér

Elkészítése:
A húsokat hideg, sós vízben feltesszük főni.
Mikor habzik, kis szűrővel leszűrjük, és hozzáadjuk a megtisztított és felvágott zöldséget. A petrezselymet a zellerlevéllel, cérnával összekötjük, és úgy lógatjuk a levesbe.
Lassú tűzön főzzük, míg puha nem lesz.
Utána a húsokat és a zöldséget külön tálra tesszük, és a levest leszűrjük.
A kifőzött cérnametéltet a leveses tányérokba, elosztjuk és rámerjük a levest.

ERŐLEVES 06.
Hozzávalók:
20 dkg marhahús, 1 kk paradicsompüré, 12 dkg sárgarépa, 5 dkg gyökér, 3 dkg karalábé, 3 dkg zeller, 2 dkg vöröshagyma, 1 db tojásfehérje, bors, só

Elkészítése:
A sovány marhahúst ledaráljuk.
A fazékban, amiben a levest főzzük, a tojásfehérjét félig felverjük, hozzáadjuk a paradicsompürét és elkeverjük.
Hozzátesszük a húst, a zöldséget, fűszereket és jól elkeverjük.
Ezután felöntjük hidegvízzel, és addig keverjük, amíg a leves fel nem forr.
Forrás után kevergetni nem szabad.
Lassú gyöngyöző forrással 4 órán át, főzzük.
A kész levest pihentetjük, leszűrjük, és papírszalvétával zsírtalanítjuk.

ERŐLEVES, EGRIESEN
Hozzávalók:
30 dkg marhahús, 30 dkg leveszöldség, zeller, karalábé, kelkáposzta, 5 dkg gomba, 1 kis fej hagyma, 4 tojássárgája, 1 tojásfehérje, 2 dl száraz Egri leányka, 10 szem bors, 2 liter erőleves

Elkészítése:
A megdarált húst, a zöldségeket, a vöröshagymát, 10 szem egész borsot, 1 tojásfehérjét kevés vízzel jól elkeverjük.
Ráöntjük a 2 liter erőlevest és az első forrásig állandóan kevergetjük.
Forralás után keverés nélkül lassú tűzön még 2-3 óráig főzzük.
Utána gondosan leszűrjük.
A tojássárgákat csészékbe rakjuk, ráöntünk fejenként 0,5 dl száraz Egri leánykát és utána öntjük rá az erőlevest.

ERŐLEVES LISZT- ÉS TEJCUKOR-ÉRZÉKENYEKNEK
Hozzávalók:
15 dkg nagyon sovány, marhahús, 1 db csirkemell, 2 db csirkemáj, 1 db csirkecomb, 10-15 dkg sertéskarajcsont, só, bors, 1 evőkanál Delikát 8, 4 dkg FEMini cérnametélt, 10 dkg zellergumó, 10 dkg karalábé, 10 dkg karfiol, 1 csomó petrezselyemzöld, pár szál zellerlevél, 1 kisfej vöröshagyma, 10 dkg sárgarépa, 10 dkg petrezselyemgyökér

Elkészítése:
A húsokat hideg, sós vízben feltesszük főni.
Mikor habzik, kis szűrővel leszűrjük, és hozzáadjuk a megtisztított és felvágott zöldséget.
A petrezselymet a zellerlevéllel, cérnával összekötjük, és úgy lógatjuk a levesbe.
Lassú tűzön főzzük, míg puha nem lesz.
Utána a húsokat és a zöldséget külön tálra tesszük, és a levest leszűrjük.
A kifőzött cérnametéltet a leveses tányérokba, elosztjuk és rámerjük a levest.

ERŐLEVES SÜLTCSILLAGGAL
Hozzávalók 6 személyre:
2 levél gyorsfagyasztott leveles tészta, 1 tojás, 30 g reszelt parmezán, 1-2 evőkanál tejszín, 1 adag leveszöldség, 1-2 szál sárgarépa, 1 evőkanál olaj, 1 l marhahúsleves, 2-3 evőkanál sherry, 1-2 evőkanál aprított metélőhagyma

Elkészítése:
Nyújtsuk ki 2X-re a felengedett leveles tésztát.
Válasszuk szét a tojásokat. Kenjük be tojásfehérjével a leveles tésztát és szórjuk meg a reszelt sajt felével.
Hajtsuk össze a tésztát, majd szúrjunk belőle tetszés szerinti alakú, és méretű csillagokat.
A tejszínnel összekevert tojássárgájával kenjük meg a tészta tetejét, majd szórjuk meg a maradék sajttal.
A csillagokat hideg sütőlemezre rakva 250 fokra (gázsütő 5 fokozat) előmelegített sütőben kb. 5 percig sütjük.
A zöldségeket megmossuk. és kockára vágjuk, a sárgarépát meghámozzuk és lereszeljük.
A kockára vágott zöldséget felhevítjük az olajon, felöntjük a levessel, 5 percig gyöngyözve forraljuk, sherryvel fűszerezzük. végül átszűrjük.
Az erőlevest a sajtos csillaggal, a sárgarépával és a metélőhagymával díszítve kínáljuk.

FOLYTATÁSA KÖVETKEZIK
Forrás:
LEVESEK LEXIKONJA - MARHAHÚSLEVESEK
Szerző:
 
Szerkesztette és Illusztrálta
 
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.