Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


MARHAHÚSLEVESEK 2.

2019.03.15

LEVESEK LEXIKONJA

BRASSÓI HÚSLEVES
Hozzávalók:
60 dkg marhalábszár, 30 dkg ritka csont, 20 dkg vegyes zöldség, zeller, karalábészelet, 10 dkg kelkáposzta, 10 szem feketebors, 1 fej hagyma, 1 gerezd fokhagyma, 2 zsemle, 1 csomó petrezselyemzöld, metélőhagyma, kapor, zeller zöld, 1 dl tejföl, 2 tojássárgája, citromlé, lestyánlevél

Elkészítése:
A húsból, csontból és a zöldségekből 1 l vízzel, kis lángon, gyöngyözve, húslevest főzünk, majd leszűrjük. A tejfölben elkeverjük a tojások sárgáját, a fűszernövényeket, és állandó keverés mellett, lassan a leszűrt levesbe csurgatjuk. A zsemlékből, egy kevés vajon, pirított kockát készítünk. A levest ráöntjük, és forrón tálaljuk.

BRASSÓI SZÁSZ LAKODALMI LEVES
Hozzávalók:
1 öreg kövér tyúk, 1 kg marhahús, 6 murok, 4 petrezselyemgyökér, 2 közepes zeller, 2 fej hagyma, 2 pohár rizs, 2 ek vagdalt petrezselyemzöldje, 3 tojássárgája, 2 csésze tejföl, só, bors

Ez az étel a szász falusi lakodalmi ebéd fénypontja. Természetesen az alábbi megadott mennyiségek többszöröséből is készülhet.

Elkészítése:
A tyúkot és a marhahúst a zöldséggel együtt 5 liter vízben, sóval és borssal ízesítve addig főzzük, amíg jól megpuhul. A levet leszűrjük, beletesszük a rizst, egy fej apróra vágott hagymát, és lassú tűzön tovább főzzük. Amikor puhára főtt, a levest a tűzről levesszük.

A tojássárgáját elkeverjük a tejföllel, és folytonos keverés mellett hozzáadjuk a leveshez. Hozzáadjuk a vagdalt petrezselyemzöldet. A tyúkot és a marhahúst darabokra vágva visszatesszük a levesbe.

BUZSÁKI TÁNYÉROS, VAGY HÚSLEVES
Elkészítése: Egy evőkanál zsíron vagy olajon megpirítunk 2 evőkanál lisztet és késhegynyi pirospaprikával fűszerezve 1,5 liter vízzel felengedjük. Beledobunk 40 dkg kockára vágott marhapacsnit (vagy lapockát), egy kockára vágott kovászos uborkát (vagy ecetest), egy kockára vágott sárgarépát, egy fej vöröshagymát apróra vágva, 2 gerezd fokhagymát apróra vágva, egy zöldpaprikát apróra vágva. Sóval, borssal ízesítjük és lezárva, a kuktát 40 percig főzzük. Ekkor kinyitjuk a kuktát, és beledobunk 4-5 szem kockára vágott nyers krumplit, és újból lefedve 10 percig forraljuk. A tányérra, kockára vágott kemény tojást és néhány kanál tejfölt teszünk, erre öntjük rá a levest.

COCIDO
Hozzávalók:
40 dkg marhahús, marhacsont, 25 dkg csirkehús, 10 dkg csicseriborsó, 3 sárgarépa, 2-3 póréhagyma, egy csomó petrezselyemzöld, 1 teáskanál sáfrány, ízlés szerint só és fekete bors

Elkészítése:
A főzést megelőző este a csicseriborsót beáztatjuk, s egy éjszakán át, ázni hagyjuk. Másnap a marhahúst kockákra vágjuk, a csonttal a fazékba rakjuk, hozzáadjuk a csirkehúst, felöntjük annyi vízzel, amennyi ellepi, és feltesszük főni. Amikor forrni kezd, leszedjük a habját, majd hozzáadjuk a borsót. Ezután egy óra hosszat lassan forrni hagyjuk, majd hozzáadjuk a felszeletelt répát, a póréhagymát, a petrezselyemzöldet, és további egy óráig ismét főni hagyjuk. Fövés közben időnként pótoljuk az elfőtt vizet, hogy bőségesen legyen levesünk. Mikor az utóbbi óra is eltelt, sóval, feketeborssal, sáfránnyal ízesítjük. További félórai fövés után két részletben tálaljuk: előbb a levét, majd második fogásként a húst és a zöldségeket.

FOLYTATÁSA KÖVETKEZIK
Forrás:
LEVESEK LEXIKONJA - MARHAHÚSLEVESEK
Szerző:
 
Szerkesztette és Illusztrálta
 
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.