Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


MARHAHÚSLEVESEK 4.

2019.05.05

LEVESEK LEXIKONJA

CSONTLEVES
Hozzávalók:
70-80 dkg marhacsont, 20 dkg vegyes zöldség, 5 dkg zeller, egy darabka karalábé, kelkáposzta, 1-2 gomba, is fej vöröshagyma, egy gerezd fokhagyma, egy kanálnyi paradicsompüré, szemes bors, só és idényben egy zöldpaprika.

Elkészítése:
A jól megmosott csontot 2 l vízben feltesszük főni és lassú forralással főzzük. Kb. egy óra múlva, beletesszük a megtisztított zöldségféléket, egészben hagyjuk, megsózzuk, borsozzuk, belekeverjük a paradicsompürét és még 2 órán át főzzük, utána leszűrjük.
A zöldségféléket metéltre vágjuk, és a külön kifőzött kis kockával vagy eperlevéllel együtt a leszűrt levesbe tesszük.

CSONTLEVES GOMBAGOMBÓCCAL
Hozzávalók:
1 csomag leveszöldség, 0,5 kg csont, néhány szem zöldborsó, 3-4 hüvely zöldbab, 1/2 karalábé, kellevelek, 10 dkg gomba, 3 db tojás, 1 csomó petrezselyemzöld, 5 dkg füstölt szalonna, 1 evőkanál olaj, 10 dkg zsemlemorzsa, só, bors, pirospaprika

Elkészítése:
A zöldséget tisztítás után finom metéltre vágjuk és a forró zsiradékban, átforgatjuk. Meghintjük pirospaprikával és hozzátesszük a csontokat. Felöntjük annyi vízzel amennyi levest, akarunk készíteni. Lassú forrással jól kifőzzük a csontokat, majd puhára főzzük a zöldségeket.

Elkészítjük a gombócokat: Apró kockákra vágjuk a füstölt szalonnát. Megtisztítjuk, és apróra vágjuk a gombát. 1 egész tojással és 2 tojásfehérjével összekeverjük és annyi zsemlemorzsát adunk hozzá, hogy kissé kemény gombócokat formálhassunk.

Borssal, sóval, finomra vágott petrezselyemmel ízesítjük.
Ha a leves elkészült, a gombócokat belefőzzük.

CSONTLEVES SOMMAL
Hozzávalók:
1 kg csont, 60 dkg marhahús (comb, hátszín stb.), 30 dkg som, 2 szál sárgarépa, 1 szál gyökér, kevés zsír, só, bors, 2 tojássárgája, két marék kockatészta

Elkészítése:
A húst kockákra vágjuk, és a csonttal együtt 3 liter hideg vízben felfőzzük. Amikor beindul a csendes forrás, hozzáadjuk a kisebb kockákra vágott gyökér zöldeket, sózzuk, borsozzuk, és éppen csak gyöngyöztetve addig főzzük, míg a húsi meg nem puhul. Eközben a tésztát kifőzzük. A somot forró zsíron megfuttatjuk, és egy leveses tálba tesszük. A visszamaradt zsíron, a kifőzött tésztát is átpirítjuk, és szintén a tálba rakjuk.
A kész levest rámerjük (a csontok nélkül) és 2 tojássárgával dúsítjuk.

CSORBA 01.
Hozzávalók:
2 szál sárgarépa, 2 szál fehérrépa, l zellergumó, l szál póréhagyma, l doboz paradicsompüré, 2 l víz, só, bors, lestyánlevél
A húsgombóchoz:
30 dkg darált marhahús, 1 csésze főtt rizs, l tojás, só, bors

Elkészítése:
A zöldségeket szálasra vágjuk, s a vízben főni tesszük. Hozzáadjuk a paradicsompürét, a fűszereket, s elkészítjük a gombócokat. Összekeverjük a hozzávalókat, majd kis gombócokat formálunk. Amikor már csaknem puhák a zöldségek a forró levesbe belerakjuk a gombócokat.
Még kb. 20 percig lassan főzzük.

CSORBA 02.
Ez a leves jellegzetesen román-török eredetű étel, de mar nagyon régen meghonosodott Erdély-szerte. Annyira, hogy sokszor még lakodalmakban is ezt főzik, mert savanyú, gazdag, jól csúszik az alkoholos italok mellé, amit ilyenkor nagyobb mennyiségben szokás fogyasztani.

A leves savanykás íze semmivel sem hasonlítható össze, mert korpaciberével, amit borsnak is neveznek, savanyítják. úgy is hívják, hogy román ecet, nagyon egészséges.

Ez úgy készül, hogy üveg vagy cserépedénybe búzakorpát tesznek, kb. fél kilót, egy maroknyi kukoricadarát vagy lisztet, egy szelet barna (vagy fehér) kenyeret, néhány karika citromot. Ezt állandóan kavargatva felöntik ötliternyi forró vízzel. Lefedik az edényt, és 24 órát meleg helyen tartják.
(Van, amikor kicsit többet kell.)
Amikor jó savanyú, leszűrik, üvegekbe öntik, és hideg helyen tartják.
Ha egy csészényit tesznek a következő adaghoz a kész korpaciberéből, még finomabb lesz.

Elkészítése:
A leveshez eredetileg marhahús kell, de szoktam disznóhúsból, sőt pulykahúsból is készíteni, ha nincs más.
Szerencsés eset, ha van külön csontos hús, és darált hús.
A csontos húst egy nagy fazékban (egyszerre többet szoktam csinálni, akár három napra is, mert mindenki szereti) hideg vízzel odateszem főni. Amíg felforr, megreszelek két-három sárgarépát, egy petrezselymet, egy zellergumót, apróra vágok egy kisebb fej hagymát. Közben leszedem a levesről a habot, ha feljött a tetejére, és kisebb lángra teszem.
Beleszórom a zöldségeket, néhány szem egész fekete borsot.
Nyáron még gazdagabban készítem: zöldbabot, borsót, uborkát, cukkinit, karfiolt, paprikát is teszek bele, mind apróra vágva.
Amíg fő, apró húsgombócokat készítek darált húsból, kevés hagymával, egy tojással, sóval, őrölt fekete borssal. Belefőzöm a levesbe, és még egy maréknyi rizst is. (Van, amikor a rizst is a húsgombócba teszem.) Ha minden puha, savanyítom: ha van, korpaciberével, ha nincs, akkor vagy citromlével, vagy paradicsommal, (Télen házi lecsót teszek bele néhány kanállal, finom savanykás ízt ad.), és bőven szórok rá lestyán levelet, frisset vagy szárítottat, ami van.
De nagyon fontos, ez adja meg a jellegzetes ízét!
Többféle változatban készítem ezt a levest.
Van, amikor csak kockára vágott sovány húst teszek bele; van, amikor csak sárgarépát, hagymát.
Máskor tejes-lisztes habarással behabarom (citromlével vagy korpaciberével való savanyításkor).

CURRYS MARHAHÚSLEVES
Hozzávalók:
25 dkg marhafartő, só, 2 gerezd fokhagyma, 1,25 l víz vagy baromfihúslé - lehet kockából is -, 1 fej vöröshagyma, 3-4 szem fekete bors, késhegynyi reszelt gyömbér, 1 evőkanál olaj, 2 kiskanál curry, 1 evőkanál keményítő, finomra vágott snidling

Elkészítése:
A megmosott húst felszeleteljük, kicsit kiveregetjük, fokhagymával bedörzsöljük, és metéltre vágjuk, s vízben vagy baromfihúslében félpuhára főzzük. Azután hozzátesszük a karikákra vágott hagymát, a pár szem fekete borsot, a reszelt gyömbért és az olajat. Végül belekeverjük a kevés vízben megáztatott curryvel ízesített keményítőt, és készre főzzük.
Tálaláskor megízesítjük finomra vágott snidlinggel.

FOLYTATÁSA KÖVETKEZIK
Forrás:
LEVESEK LEXIKONJA - MARHAHÚSLEVESEK
Szerző:
 
Szerkesztette és Illusztrálta
 
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.