Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


LEVESEK LEXIKONJA - PALÓCLEVESEK, GULYÁSOK 2.

2018.11.24

LEVESEK LEXIKONJA

PALÓCLEVES 01.
Elkészítése:
Egy fej vöröshagymát apróra vágunk, egy evőkanál olajon világosra sütjük, majd 50 deka kockákra vágott birkacombot vagy marhalábszárat, illetve pacsnit átsütünk rajta. Kis-kanálnyi pirospaprikával meghintve másfél liter vízzel felöntjük, és néhány szem köménymaggal, egy babérlevéllel, 2-3 gerezd fokhagymával fűszerezzük. A húst félpuhára főzzük, majd 50 deka megtisztított, egy centis darabokra vágott zöldbabot meg 30 deka meghámozott, nagy kockákra vágott burgonyát vetünk bele. Együtt puhára főzzük. Egy evőkanál lisztből egy evőkanál olajon barna rántás készítünk, és besűrítjük vele a levest.
(Csipetkét is főzhetünk bele.)
Pár csepp ecettel ízesítjük, és gazdagon megtejfölözve tálaljuk.
Szabad tűzön, bográcsban is főzhető!

PALÓCLEVES 02.
Hozzávalók 4 személyre:
50 dkg birkalábszár (esetleg marhahús: lábszár vagy pacsni), 50 dkg vágott zöldbab, 3-4 közepes nagyságú burgonya, 1 kis fej apróra vágott vöröshagyma, 1 evőkanál zsír, 1 kávéskanál pirospaprika, 1 kis darab gyömbér, csipetnyi őrölt kömény, só, a rántáshoz: 1 evőkanál zsír, 1 evőkanál liszt, 2 evőkanál tejföl

Elkészítése:
Ha nem szeretjük a birkahús jellegzetes ízét, forrázzuk le, mielőtt kockákra vágnánk. Ha marhahúst vettünk, alaposan mossuk meg. A hagymát egy evőkanálnyi zsíron üvegesre fonnyasztjuk, majd levesszük a tűzhelyről és megszórjuk pirospaprikával. Hozzáadjuk a húst. Őrölt borssal, sóval, köménnyel és babérlevéllel ízesítjük és felengedjük 2 dl vízzel. Amikor a hús már puha, hozzáadjuk a zöldbabot, majd 10 perccel később a burgonyát is. Ráöntünk 1 liternyi forró vizet, és tovább főzzük.
A zsírból és lisztből világos rántást készítünk, és simára keverjük a tejföllel.
A levest a tejfölös rántással besűrítjük, és újra felforraljuk.

PALÓCLEVES 03.
Hozzávalók 4 személyre:
60 dkg csontos bárány- vagy birkahús, l nagy fej vöröshagyma, 40 dkg zöldbab, 2 közepes burgonya, 2 dl. tejföl, 1 gerezd fokhagyma, pirospaprika, olaj, só, bors, őrölt kömény, babérlevél, liszt

Elkészítése:
a megtisztított hagymát apróra vágjuk, olajban megfuttatjuk, hozzáadjuk a pirospaprikát, felöntjük kevés vízzel, majd beletesszük a kisebb darabokra vágott húst. Megfűszerezzük: hozzáadjuk a tört fokhagymát, megsózzuk, megszórjuk őrölt köménnyel, borssal, beletesszük a babérlevelet, és félpuhára pároljuk. Közben kockára vágjuk a burgonyát, megtisztítjuk a zöldbabot és hozzáadjuk a húshoz. Felöntjük annyi lével, hogy az, gulyásleves sűrűségű legyen, és készre főzzük.
A tejfölt elkeverjük a liszttel, és behabarjuk a levest, felforraljuk.
Forrón tálaljuk, ízlés szerint kaporral is meghinthetjük.

FOLYTATÁSA KÖVETKEZIK
Forrás:
LEVESEK LEXIKONJA - PALÓCLEVESEK, GULYÁSOK
Szerző:
 
Szerkesztette és Illusztrálta


 
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.