Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


LEVESEK LEXIKONJA - PALÓCLEVESEK, GULYÁSOK

2019.01.18

LEVESEK LEXIKONJA

PALÓCLEVES 04.
Hozzávalók:
25 dkg birkalapocka, 15 dkg krumpli, 10 dkg zöldbab, 1 fej vöröshagyma, 1 gerezd fokhagyma, 2 dl tejföl, zsír, liszt, só, bors, paprika, kömény, babér

Elkészítése:
Kevés zsírban apróra vágott vöröshagymát pirítunk, megszórjuk paprikával, fölengedjük egy dl vízzel és lepirítjuk. A húst kockákra vágjuk, hozzáadjuk a hagymához, kap kevés vizet, sóval, borssal, babérral és zúzott fokhagymával ízesítjük.
Befedjük, és a hús félpuhulásáig főzzük. A krumplit kockázzuk, és a babbal együtt a levesbe adjuk.
Fölengedjük egy liter vízzel, és 35-40 percig főzzük.
Zsírból, lisztből rántást készítünk, felengedjük a tejföllel, s a levest besűrítjük vele.
Jól kiforraljuk.

PALÓCLEVES 05.
Hozzávalók:
1 kg ürühús (vagy sertéshús), 10 dkg vöröshagyma, só, babérlevél, fokhagyma, 30 dkg zöldbab, 3 dl tejföl, 12 dkg zsír, pirospaprika, törött bors, köménymag, 30 dkg burgonya, 10 dkg liszt.

Elkészítése:
Pörköltalapot készítünk.
Beletesszük az apró kockákra darabolt ürühúst. Sóval ízesítjük, egy kevés törött borssal, babérlevéllel, finomra darált köménymaggal és zúzott fokhagymával fűszerezzük. A húst fedő alatt rövid lében lassan pároljuk. A szakaszos zsírjára sütést többször megismételjük. Közben a kis kockákra vágott burgonyát és a zöldbabot külön-külön sós vízben puhára főzzük. A megpárolt ürühúshoz hozzáadjuk a burgonyát és a zöldbabot a levével együtt. Az egészet lassan forraljuk.
Ha szükséges, sóval ízesítjük.
Zsemleszínű rántást készítünk egy kevés fűszerpaprikával.
Ezzel sűrítjük a levest.
Jól kiforraljuk, majd tejfölözzük.

PALÓCLEVES 06.
Hozzávalók:
1,50 kg húsra hízott ürühús (esetleg marha- vagy disznóhús),30 dkg hagyma, 5 dkg zsír, 5 dl tejföl, 1 kg gyenge zöldbab (vagy vajbab), 70 dkg burgonya, 1 g köménymag, 1/2 babérlevél, 1 dkg fokhagyma, 4 dkg liszt, 10 dkg szalonna, 1/2 csomag petrezselyem, pirospaprika, törött bors, só

Elkészítése:
A füstölt szalonnát felvágjuk apró kockákra, és lábasba téve megpirítjuk. Az apróra vágott hagymát hozzáadjuk, és benne megfonnyasztjuk. Megszórjuk pirospaprikával és beletesszük az alaposan megmosott és kockára vágott ürühúst. Elkeverjük, megsózzuk, törött borssal, babérlevéllel fűszerezzük és hozzáadjuk a köménymaggal együtt apróra összevágott fokhagymát. Fedő alatt majdnem puhára pároljuk, időnként megkeverve, kevés lében, mindig csak annyi vizet hozzáadva, hogy oda ne égjen. Közben külön, enyhén sózott lében megfőzzük a megtisztított és feldarabolt zöldbabot. Rózsaszínű rántást készítünk, a megpuhult húst, a burgonyát és a zöldbabot összeöntjük.
Annyi vizet teszünk hozzá, amennyi levesre szükségünk lesz.
A rántással berántjuk, és jól felforraljuk.
Tálalás előtt megízesítjük, majd a tejfölt elkeverjük benne.
Újra felforraljuk és forrón, nagyobb levesestálban tálaljuk.
Tálalás előtt az apróra vágott zöldpetrezselyemmel megszórjuk.

PALÓCLEVES 07.
Hozzávalók:
40 dkg báránylapocka, 1,5 dl húsleves (akár kockából is), 15 dkg vöröshagyma, 15 dkg burgonya, 15 dkg zöldbab, 2 gerezd fokhagyma, 3 dl tejföl, 2 dkg édesnemes fűszerpaprika, babérlevél, köménymag, só, kevés olaj

Elkészítése:
A bárányhúst kisebb kockákra vágjuk, alaposan megmossuk. Az előhevített olajon üvegesre pirítjuk a finomra vágott vöröshagymát, majd az áttört fokhagymát és a köménymagot is hozzáadjuk.
Meghintjük a fűszerpaprikával és beletesszük a húst. Fedő alatt, lassú tűzön pörköljük. Néha kevés húslevest öntünk hozzá. Közben a megtisztított jól megmosott burgonyát szintén kockára, a zöldbabot kb. 2-3 cm-es darabokra vágjuk. Mikor a hús majdnem megpuhult, hozzáadjuk a burgonyát, a babot, és felengedjük a maradék húslevessel. Ízesítjük babérlevéllel, lassú tűzön készre főzzük.
Tejföllel dúsítjuk.

PALÓCLEVES 08.
Hozzávalók 4-5 személyre:
70 dkg marhahús, 25 dkg zöldbab, 25 dkg burgonya, 4 evőkanál olaj, 1 púpozott evőkanál liszt, 2 dl tejföl, 2 fej vöröshagyma, 3 gerezd fokhagyma, babérlevél őrölt kömény, fűszerpaprika, őrölt bors, petrezselyem, só

Elkészítése:
Az olajon fonnyaszd meg a finomra vágott vöröshagymát. Húzd le a tűzről, szórd meg pirospaprikával, azt keverd el benne, majd kevés vizet hozzáöntve párold meg a hagymát. Utána add, hozzá a kockákra vágott marhahúst, fűszerezd sóval, őrölt borssal, babérlevéllel, zúzott fokhagymával és őrölt köménnyel. Ha a hús kicsit megfehéredett, önts alá egy jó ujjnyi vizet, és fedő alatt párold majdnem puhára. (Ha a víz elfő, pótold.) Ha ez megvan, öntsd fel 1, 5 liter vízzel, tedd bele a kicsire kockázott krumplit és a megtisztított, feldarabolt zöldbabot.
A lisztből a tejföllel készíts habarást, s ha már minden puha, ezzel sűrítsd be a levest.
Végül szórd meg finomra vágott petrezselyemmel.

FOLYTATÁSA KÖVETKEZIK
Forrás:
LEVESEK LEXIKONJA - PALÓCLEVESEK, GULYÁSOK
Szerző:
 
Szerkesztette és Illusztrálta


 
 
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.