Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


PALÓCLEVESEK - GULYÁSOK 5.

2019.06.12

LEVESEK LEXIKONJA

PALÓC LEVES BÁBONYMEGYERI MÓDRA
Hozzávalók:
70 deka marha- vagy bárányhús, 2 fej vöröshagyma, 2 gerezd fokhagyma, 30 dl tejföl, egy kis csokor kapor, só, bors, kömény és paradicsompüré

Elkészítése:
A vöröshagymát olajon megpároljuk, hozzáadjuk az apróra vágott húst, és pár percig pirítjuk. A tűzről levéve egy evőkanál pirospaprikával megszórjuk, ráöntünk 1 dl paradicsompürét, 1 mokkás kanál őrölt köményt, sót és borsot ízlés szerint. Ezután felöntjük fél liter vízzel, s puhára pároljuk. Közben megfőzzük a burgonyát (egy babérlevéllel), a zöldbabot 6-6 dl vízben; a főzőlével együtt adjuk a puha húshoz.
Két evőkanál lisztet tejföllel simára keverünk, majd a levesbe tesszük.
Öt percig összeforraljuk, és rászórjuk a kaprot.

PALÓCLEVES GUNDEL JÁNOSTÓL
Gundel Károly édesapjának, Gundel Jánosnak kreációja híres írónk, Mikszáth Kálmán, a "nagy palóc" tiszteletére.
Hozzávalók:
400 g ürü színhús, 350 g burgonya, 250 g zsenge zöldbab, 120 g vöröshagyma, 60 g zsír, 10 g fűszerpaprika, 2 dl tejföl, 20 g liszt, só, köménymag, babérlevél, fokhagyma, kapor

Elkészítése:
A húst kb. 1 cm-es kockára vágjuk és abból a fenti anyagok felhasználásával pörköltet készítünk.
Közben a burgonyát kis kockára, a zöldbabot 2 cm-es darabokra vágva, lehetőleg külön, kevés sós vízben puhára főzzük, majd levükkel együtt a kész pörköltre öntjük.
Hozzáadunk annyi csontlevet, vagy annak hiányában vizet, hogy kb. 2 liternyi levest kapjunk.
Ha felforrt, a liszttel elkevert tejföllel behabarjuk, végül finomra vágott zsenge kaprot hintünk rá.
Ki-ki, ízlése szerint kevés citromlével vagy tárkonyecettel teheti pikánsabbá.

PALÓC LEVES KATI MÓDRA
Hozzávalók 4 személyre:
30 dkg marhahús, 25 dkg zöldbab, 25 dkg burgonya, 4 evőkanál olaj, 1 púpozott evőkanál liszt, 2 dl tejföl, 2 fej vöröshagyma, 3 gerezd fokhagyma

Elkészítése:
Az olajon fonnyaszd meg a finomra vágott vöröshagymát.
Húzd le a tűzről, szórd meg pirospaprikával, azt keverd el benne, majd kevés vizet hozzáöntve párold meg a hagymát.
Utána add hozzá a kockákra vágott marhahúst, fűszerezd sóval, őrölt borssal, babérlevéllel, zúzott fokhagymával és őrölt köménnyel. Ha a hús kicsit megfehéredett, önts alá egy jó ujjnyi vizet, és fedő alatt párold majdnem puhára. (Ha a víz elfő, pótold.) Ha ez megvan, öntsd fel 1,5 liter vízzel, tedd bele a kicsire kockázott krumplit és a megtisztított feldarabolt zöldbabot.
A lisztből a tejföllel készíts habarást, s ha már minden puha, ezzel sűrítsd be a levest.
Végül szórd meg finomra vágott petrezselyemmel.
Megjegyzés:
Az eredeti verzióban birkahúsból készül.
Elkészítési idő: kb. 1,5 óra

PALÓCLEVES - PALÓCFÖLDI
Hozzávalók:
80 dkg birkalapocka, 50-50 dkg krumpli és zöldbab, 4 fej vöröshagyma, 3 gerezd fokhagyma, 5 dl tejföl, 10 dkg zsír, 2 liter csontlé, 3 dl fehérbor, liszt, só, babér, paprika, kömény, fél cs. petrezselyem, 1 citrom

Elkészítése:
A húst és a krumplit kockákra vágjuk, a vöröshagymát finomra metéljük.
Zsíron megpirítjuk a vöröshagymát, hozzáadjuk a zúzott fokhagymát, kevés köményt és meghintjük paprikával.
Rádobjuk a húst, sózzuk, és fedő alatt 30 percig pörköljük.
Apránként (ha elfövi levét) kevés csontlét adunk hozzá.
Ha a hús félig megfőtt, beletesszük a burgonyát, a rövid darabokra vágott zöldbabot és felengedjük a csontlével.
Babérral ízesítjük, és lassú tűzön puhára főzzük.
A tejfölt elkeverjük a liszttel és behabarjuk vele a levest.
Ha kell utána sózzuk, ízesítjük, fehérbort adunk hozzá, s citromlével savanyítjuk.
Kiforraljuk, megszórjuk finomra vágott petrezselyemmel.

PALÓCLEVES REFORMOSAN
Hozzávalók:
25 dkg sertéslapocka, fél csomag szójakocka, 1 teáskanál ételízesítő 1 vöröshagyma, 3 evőkanál olaj, 2 gerezd fokhagyma, 1 teáskanál pirospaprika, 1 paradicsom, 1 paprika, 25 dkg burgonya, 25 dkg zöldbab, 1 evőkanál gulyáskrém, 2 babérlevél, borsikafű, 1 evőkanál liszt, 2 dl tejföl, só

Elkészítése:
A szójakockát ételízesítős vízzel leforrázzuk. A vöröshagymát apró kockákra vágjuk, és a fele olajon megfonnyasztjuk, hozzátesszük a fokhagymát.
A kockákra vágott lapockát rádobjuk, kicsit pirítjuk, majd sózzuk, pirospaprikával fűszerezzük. A paradicsomot és a paprikát kockákra vágva rászórjuk, a húst félpuhára pároljuk.
Bő liter vízzel felöntjük, beleszórjuk a szójakockát, a kisebb kockára vágott burgonyát, a felaprított zöldbabot.
Gulyáskrémmel, a babérral, borsikával fűszerezzük, és készre főzzük.
Habarást készítünk, amivel még pár percig főzzük.

PALÓCLEVES VECTRA MÓDRA
Hozzávalók:
kb. 50 dkg birkacomb, kb. 30 dkg burgonya (rózsa), 1 - 2 közepes fej vöröshagyma (makói), kb. 50 dkg zöldbab, kb. 2 evőkanálnyi étolaj, kb. 1 evőkanálnyi finomliszt, kb. 2 evőkanálnyi friss tejföl, kb. 1 kávéskanálnyi csemege, pirospaprika, 1 db babérlevél, 1/2 kávéskanálnyi köménymag (egész), 2 gerezd fokhagyma, só

Elkészítése:
Kb. egy kanálnyi étolajon, fedő alatt a nagyon apróra felkockázott vöröshagymát, aranysárgára pirítjuk.
Ha a hagyma megpirult arra az időre, amíg a pirospaprikát beletesszük, levesszük a lángról, jól elkeverjük, majd a felaprózott birkahúst ezen a paprikás, hagymás zsírin átsütjük. Azután felengedjük mintegy kettő liter hideg vízzel, a fűszerekkel ízesítjük, és fedő alatt, kis lángon főzzük. Ha a hús már majdnem puha, beletesszük a lébe a megpucolt és felkockázott burgonyát, a nagyjából egy centis darabokra vágott zöldbabot, és tovább főzzük. Amikor minden puhára főtt, a maradék olajon a lisztből enyhe, barna színű rántást készítünk, besűrítjük vele a levest, a tejfölt pedig közvetlenül a tálaláskor tesszük hozzá.

FOLYTATÁSA KÖVETKEZIK
Forrás:
LEVESEK LEXIKONJA - PALÓCLEVESEK, GULYÁSOK
Szerző:
 
Szerkesztette és Illusztrálta
 
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.