Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


PALÓCLEVESEK - GULYÁSOK 8

2020.01.24

LEVESEK LEXIKONJA

PALÓC GULYÁS 02.
Hozzávalók 10 adaghoz:
1,5 kg juhhús,15 dkg vöröshagyma, 20 dkg zsír, 1 dkg fokhagyma, 1,5 dkg (piros) paprika. Erős Pista ízlés szerint, 3 dkg só, 35 dkg vegyes zöldség, 3 db babérlevél, 1 kg vajbab (konzerv), 0,3 dl ecet, 1,5 dl tejföl, kevés rántás, csipetke (1 tojásból, 15 dkg lisztből és 1 dkg sóból), csontlé

Elkészítése:
Gulyásalapot készítünk.
Finomra vágott vöröshagymát zsíron lepirítunk, majd fűszerezzük sóval, fokhagymával, Piros Arannyal, kevés Erős Pistával.
A kockára vágott juhhúst belepároljuk, felengedjük csontlével, őrölt paprikával színezzük, majd félkészre főzzük.
A vegyes zöldséget a gulyásalapba tesszük, babérlevéllel ízesítjük, megfelelő mennyiségű csontlével felengedjük, és majdnem készre főzzük.
Beletesszük az üveges zöldbabot, kevés rántással besűrítjük.
A kézzel készített csipetkét belefőzzük. A tálalás előtt tejföllel és ecettel ízesítjük.

PALÓC GULYÁS 03.
Hozzávalók: 50 dkg marha vagy disznóhús, zsír, olaj, 50 dkg burgonya, 50 dkg zöldbab, 1 fej hagyma, 1 gerezd fokhagyma, zöldpaprika, paradicsom, pirospaprika, só ízlés szerint, babérlevél, csipet majoránna, bors, 1 pohár tejföl
A csipetkéhez:
15 dkg liszt, 1 tojás

Elkészítése:
A húst pörköltszerűen feltesszük főni.
Amikor már majdnem kész, hozzáadjuk a felkockázott burgonyát, a zöldbabot, majd utánízesítjük.
Végül csipetkét szaggatunk bele.
A tejfölt egy pici liszttel jól elkeverjük és beleöntjük a gulyásba, és szintén jól megkeverjük, majd egyet rottyantunk rajta és kész is, de finom tejföl nélkül is.

PALÓCGULYÁS TÓT MÓDRA
Hozzávalók:
60 dkg birkahús, 5 dkg füstölt szalonna, 2 fej vöröshagyma, 2 db paprika, 2 db paradicsom, 3 dl tejföl, 40 dkg zöldbab, 1 csokor kapor, só, bors, babérlevél

Elkészítése:
Az alaposan lepucolt és kockákra vágott húsból a szokásos módon pörköltet főzök.
Az a jó, ha jó sűrű, rövid levű lesz.
Ha készen van, felöntöm vízzel, belevetem a babért, és majd ha felforrt, a kockákra vagdalt zöldbabot.
Miután a zöldbab megpuhult, vékony tejfölös habarással besűrítem.
Ráhintem a finomra vagdalt kaprot, és máris tálalhatom.
Lehet szabadtűzön is főzni.

FOLYTATÁSA KÖVETKEZIK
Forrás:
LEVESEK LEXIKONJA - PALÓCLEVESEK, GULYÁSOK
Szerző:
 
Szerkesztette és Illusztrálta
 
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.