Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


PALÓCLEVESEK, GULYÁSOK 9.

2020.05.19

LEVESEK LEXIKONJA

PALÓC MARHAGULYÁS
Hozzávalók:
1,2 kg marhaszegy, 10 dkg zsír, 60 dkg burgonya, 20 dkg zöldbab, 15-15 dkg vöröshagyma és sárgarépa, 10 dkg gyökér, paprika, kömény, só, majoránna, 2 gerezd fokhagyma, 4 dkg liszt, 3 dl tejföl

Elkészítése:
A szegyet kockákra vágjuk a vöröshagymát apróra.
Zsírt olvasztunk, rádobjuk a hagymát, és üvegesre pirítjuk.
Ekkor paprikázzuk, a zúzott fokhagymát és a húst is beletesszük.
Fedő alatt egy órán át, pároljuk, teszünk hozzá köményt, majoránnát, kockázott gyökeret és répát.
Sózzuk, megkeverjük és lefedjük.
Ha a hús már majdnem puha, felöntjük 2 liter vízzel, a kockákra vágott burgonyát és a zöldbabot is belekeverjük.
A tejfölt a liszttel simára kutyuljuk és behabarjuk vele a levest.
Csipetkét is adhatunk bele.

PALÓC SZARVAS-GULYÁS 01.
Hozzávalók:
60 dkg szarvashús, 8 dkg zsír, 12 dkg vöröshagyma, 1 gerezd fokhagyma, pirospaprika, só, köménymag, majoránna, 40 dkg burgonya, 10 dkg sárgarépa, 8 dkg petrezselyemgyökér, 15 dkg zöldbabkonzerv, 3 dl tejföl, 1 tojásból csipetke

Elkészítése:
A szarvashúst kis kockákra vágjuk, és hideg vízbe tesszük.
A zsírt felolvasztjuk, beletesszük az apróra vágott hagymát, az összezúzott fokhagymát, és amikor felhevült, hozzáadjuk a paprikát, a köményt, a majoránnát, törött borsot, a kockára vágott zöldséget és a húst.
Megsózzuk, fedő alatt pároljuk.
Amikor a hús puhulni kezd, hozzáadjuk a kockára vágott burgonyát és a zöldbabkonzervet.
A tejfölből és kevés lisztből habarást készítünk és befőzzük a levesbe, a csipetkével együtt.

PALÓC SZARVAS-GULYÁS 02.
Elkészítése:
1,5 - 2 kg szarvashúst kockázzunk fel apróra és áztassuk hideg vízben.
Bográcsunkban zsírt olvasztunk (20 dkg), 4 fej apróra vágott vöröshagymát és néhány gerezd összezúzott fokhagymát teszünk bele.
Amikor üveges lett, jön bele pirospaprika, só, majoránna, bors, köménymag, kockára vágott 30 dkg sárgarépa és 20 dkg gyökér, valamint a hús.
Kapjon 2 dl jó minőségű rozé bort, és pároljuk lassú tűzön.
Amikor húsunk puhulni kezd, adjunk hozzá 1,5 kg kockára vágott krumplit és 40 dkg zöldbabot (konzerv is tökéletes!).
Főzzük puhulásig és a végén 6-7 dl tejfölt kevés liszttel összekevervén, ezzel behabarjuk a csemegét.
Egyet még forraljunk rajta, és ha minden puha, fogyasztható.

FOLYTATÁSA KÖVETKEZIK
Forrás:
LEVESEK LEXIKONJA - PALÓCLEVESEK, GULYÁSOK
Szerző:
 
Szerkesztette és Illusztrálta
 
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.