Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


LEVELESEK LEXIKONJA - PARADICSOM LEVESEK 6.

2016.10.22

LEVESEK LEXIKONJA

PARADICSOMLEVES 16
Hozzávalók: 1 kis doboz (5 dkg) paradicsompüré, 2 evőkanál olaj, 1 evőkanál liszt, 1 kis fej vöröshagyma, 1 dl tej vagy tejszín, 1 csokor friss zeller-zöld, 2 marhahús leveskocka, ízlés szerint cukor és só, 1 mokkáskanál törött fekete bors

Elkészítése:
A lisztet egy evőkanál olajon sárgára pirítom, majd ráteszem a megtisztított és nagyon finomra vágott vöröshagymát. A tűzről lehúzom és gyorsan elkeverem, majd ráöntök 3 dl hideg vizet. Folytonosan kevergetve felforralom, és sűrűre főzöm. Ezután a megmaradt olajon megpirítom a paradicsompürét, ráöntök 4 dl hideg vizet, és ugyancsak felforralom. Ha már forr, beleöntöm a hagymás rántást, beleteszem a húsleveskockákat, valamint a megmosott, apróra vágott zeller-zöldet. Végül a tejföllel vagy a tejjel felöntöm, 1-2 percig még forralom, és a cukorral, sóval és törött borssal ízesítem.
Ha van friss paradicsomom, akkor levesbetét gyanánt apró kockákra vágva teszem a levesbe, ha az már megfőtt, egyébként vajas galuskát vagy rizst főzök bele.

PARADICSOMLEVES 17.
Elkészítése:
Egy liter, szitán áttört paradicsomléhez mindig vehetünk fél liter vizet, de a vízbe előbb főzzünk mindenféle zöldséget; akár télben akár nyárban, mert, ha paradicsommal együtt tesszük a tűzre a zöldséget, ez soha sem fő meg kellő időre, sőt teljesen kemény marad és izét sem adja ki.
A zöldséges lébe tegyünk zsíros rántást, szűrjük át szitán, s akkor adjuk hozzá a kész paradicsomlevet; sót, cukrot és borsot is tegyünk bele; főzzük negyedóráig tarhonyával, minden személyre egy kanál tarhonyát számítva.

PARADICSOMLEVES 18.
Hozzávalók:
5 deka zsír, 6 deka liszt, 7 deci házilag eltett paradicsom vagy 10 deka paradicsompüré, 8 deka cukor, kis fej vöröshagyma, 1 zellerlevél, só

Elkészítése:
Világos, zsömleszínű rántást készítünk, amelyet a paradicsommal és annyi vízzel engedünk fel, hogy összesen 13-14 deci levest kapjunk.
A megtisztított vöröshagymát egészben nyersen beletesszük, hasonlóképpen a megmosott zellerlevelet, sózzuk, cukrozzuk, majd kb. fél óráig forraljuk.
Ezután leszűrjük és apró galuskát, vagy rizst főzünk bele, személyenként 1 dekát számítunk a rizsből.

PARADICSOMLEVES 19.
Hozzávalók:
80 dkg szeletelt paradicsom (konzerv), 5 dl csirkeleves, 2 dkg vaj, 2 kávéskanál cukor, 1 kávéskanál reszelt hagyma, csipet sütőpor, 5 dl tej

Elkészítése:
Nagyobb edényben keverje össze a tej kivételével az összes hozzávalót. Takarja le, és főzze egy órán keresztül.
Melegítse meg a tejet, és közvetlenül tálalás előtt keverje a levesbe.

PARADICSOMLEVES 20.
Hozzávalók:
1 kg paradicsom, 3 kis fej hagyma, 1 mokkáskanálnyi őrölt szerecsendió, só, petrezselyem

Elkészítése:
A paradicsomokat tegye pár másodpercre lobogó vízbe, majd húzza le héjukat. Pár darabot félretéve, a többit vagdalja apró kockákra. A finomra vagdalt hagymával együtt tegye forró olajra. Fűszerezze ízlése szerint, és öntse fel vízzel. Fedő alatt gyöngyözve főzze 15 percet, majd szitán passzírozza át.
Tegye bele a maradék, vékony szeletekre vágott paradicsomot, forralja fel, végül forrón tálalja.
A tányérban szórja meg a vagdalt petrezselyemmel.

PARADICSOMLEVES 21.
Hozzávalók:
40 dkg főtt csirkemell-filé, 40 dkg paradicsom, 5 dl paradicsomlé, 1 evőkanál cukor, 15 dkg spenótpüré, só, őrölt bors, szerecsendió

Elkészítése:
A felcsíkozott csirkemellet, a hámozott, darabolt paradicsomot, a paradicsomlevet keverje össze, és tegye fel közepes lángon főni. Ha felforrt adja hozzá a többi alkotóelemet.
Gyöngyözve főzze 10 percet.
Forrón tálalja.

PARADICSOMLEVES 22.
Hozzávalók: 1/2 kg friss paradicsom, vagy 1 kis sűrített paradicsom konzerv, 1 ek rizs, 1 ek rozsliszt + olaj, só, bors, zellerlevél, (friss) bazsalikom, kakukkfű, citromfű, reszelt narancshéj

Elkészítése:
Kevés olajon megpirítjuk halványan a lisztet, hozzákeverjük a paradicsomot, majd felöntjük 8 dl vízzel, hozzátesszük a rizst, fűszerezzük, 15-20 percig főzzük.

PARADICSOMLEVES 23.
Hozzávalók:
paradicsomlé, olaj, vöröshagyma, méz, só Elkészítése:
Melegített olajat felöntünk paradicsomlével, sóval, mézzel ízesítjük, egészben hagyott vöröshagymát főzünk bele. A hagymát a végén kidobhatjuk.
Párolt barna rizst, árpagyöngyöt adhatunk hozzá.

PARADICSOMLEVES 24.
Elkészítése:
Tojásnyi zsírból egészen világos rántást készítünk, beleöntünk 7 deci hideg paradicsompürét (akár frisset, akár konzervet). Azután felengedjük 3-4 deci meleg, de nem forró vízzel. Egy tisztított vöröshagymát és egy csomó zöldpetrezselyem szálat főzzünk benne, amit tálalás előtt kidobunk belőle. Cukorral, sóval ízlés szerint ízesítjük. Rizst, vagy csurgatott tésztát főzünk bele.

Forrás:
LEVESEK A NAGYVILÁGBÓL
Szerző:
 
Szerkesztette és Illusztrálta
 
 
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.