Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


LEVESEK LEXIKONJA - A PARADICSOMLEVESEK 4.

2016.10.07

LEVESEK LEXIKONJA

PARADICSOMLEVES 06. (SOPA DE TOMATE)
Hozzávalók:
50 dkg paradicsom, 1 evőkanál olívaolaj, 1 fej vöröshagyma, 1 gerezd fokhagyma, 1 db húsos zöldpaprika, 2 dl vörösbor, ízlés szerint só és őrölt bors
A tetejére:
2 db kemény tojás 1 csomó snidling

Elkészítése:
A hajszál vékonyan felszelt vöröshagymát párolja üvegesre a felmelegített olajon. Pár pillanatig kevergetve pirítsa össze a zúzott fokhagymával. Az előzőleg lobogó vízbe mártott paradicsomok héját húzza le, majd elnegyedelve adja a hagymás alaphoz. Tegye bele az apróra feldarabolt paprikát is. Ízesítse sóval és őrölt borssal. Locsolja rá a bort. Öntse fel annyi vízzel, hogy 1,5 l levest kapjon a fazékban. Fedő alatt, gyöngyözve főzze 25-30 percen át. Ekkor turmixolja össze.
A felkockázott kemény tojással és a finomra vagdalt snidlinggel megszórva, forrón tálalja.

PARADICSOMLEVES 07.
Hozzávalók:
50 dkg paradicsom (most 3 szemmel készült), 1 doboz kukoricakonzerv, 4 szelet toast kenyér, 1 dl tejföl, 1 kisebb vöröshagyma, 1 liter zöldségleves (kockából), 1-2 gerezd fokhagyma, 2 ek paradicsompüré, (most 6-ot használtam). 1 kis üveg paprikával töltött olajbogyó (kevesebb volt itthon), 2 ek olívaolaj, 1 ek vaj (margarin), cayenne-i bors, só, durvára őrölt bors

Elkészítése:
A felaprított hagymát a vajon üvegesre pároljuk, és a felkockázott paradicsommal néhány percig pirítjuk. Felöntjük a levessel, belekeverjük a paradicsompürét, kis lángon kb. 20 percig főzzük.
Az átlók mentén 4 részre osztott toast kenyeret az olívaolajon ropogósra sütjük. A sütés utolsó percében hozzáadjuk a zúzott fokhagymát is. A leszűrt levesbe tesszük a kukoricát, a felkarikázott olajbogyót, összemelegítjük.
Sóval, Cayenne borssal ízesítjük.
Tálalása:
a leves, tetejére a 4 pirítós, erre tejföl, ere a durva bors.

PARADICSOMLEVES 08.
Hozzávalók:
6 nagy, érett paradicsom lehéjazva és kockákra vágva, 2 ek olívaolaj, 7,5 dl csirkehúsleves (leveskockából), 1 hagyma finomra vágva, só, 2 gerezd zúzott fokhagyma, őrölt fehér bors

Elkészítése:
Egy fazékban felforrósítjuk az olajat, és aranybarnára pirítjuk rajta a hagymát és a fokhagymát. Hozzáadjuk a paradicsomot, és 2-3 percig pároljuk. Felöntjük a húslevessel, felforraljuk, megsózzuk, borsozzuk.
Levesszük a tűzről, és turmixban pürésítjük.

PARADICSOMLEVES 09.
Hozzávalók:
1 l paradicsomlé, 1 fej vöröshagyma, liszt és cukor, 0,5 dl olaj, 1 szál zellerlevél, só

Elkészítése:
A paradicsomlét felforraljuk. Beletesszük a zellerlevelet, egy kisebb fej hagymát, sózzuk és kb. 15-20 percig főzzük. Az olajból és lisztből világos rántást készítünk, és a levest berántjuk. Cukorral ízesítjük, majd a zellerlevelet és a hagymát kiszedjük.
A levesbetét vajas galuska.

PARADICSOMLEVES 10.
Hozzávalók:
1 doboz paradicsompüré, 1 evőkanál liszt, 2 babérlevél, só, cukor

Elkészítése:
Világos rántást készítünk. Beletesszük a paradicsompürét és 1 liter vizet. Beledobjuk a babérleveleket, sóval meg cukorral ízesítjük.
3-4 percig forraljuk és máris kész a leves.

Forrás:
LEVESEK A NAGYVILÁGBÓL
Szerző:
 
Szerkesztette és Illusztrálta
 
 
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.