Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


LEVESEK LEXIKONJA - A PARADICSOMLEVESEK 5

2016.10.14

LEVESEK LEXIKONJA

PARADICSOMLEVES 11.
Elkészítése:
Személyenként 1 evőkanál paradicsompürét kevés zsíron megpirítunk. Belekeverünk személyenként 1 kávéskanál lisztet, megpirítjuk. Felengedjük személyenként 2 1/2-3 dl leszűrt, zöldséges csontlével vagy vízzel, vagy marhahúsleves-kockával ízesített vízzel. (Ha vesebetegnek készítjük, vizet használunk leveskocka nélkül, hogy a leves sószegény legyen.) A levesbe főzzünk 1-2 szál zöldpetrezselymet, zellerlevelet, kis darab vöröshagymát, kevés sót. 10 percig takaréklángon forraljuk. A fűszernövényeket kidobjuk.
Ízesíthetjük cukorral is, de egészségesebb, ha a gyermek a sós ételeket cukor nélkül fogyasztja, levesbetét lehet rizs, csipetke, száraztészta.

PARADICSOMLEVES 12.
Elkészítése:
15-20 dkg friss paradicsomot szitán áttörünk vagy meghámozzuk, magjait kiszedjük és turmixgépben 1 percig forgatjuk. Annyi hideg vízzel engedjük fel, hogy 1 1/2-2 dl leves legyen belőle. Nem forraljuk fel, hidegen, 1 evőkanál tejföllel dúsítva tálaljuk.
Ízesítésére felhasználhatunk sót, cukrot, mézet.

PARADICSOMLEVES 13.
Elkészítése:
Egy evőkanál paradicsompürét keverjünk össze 1 ½ dl vízzel. Kissé megsózhatjuk.
Télen forraljuk föl tálalás előtt, nyáron tálaljuk hidegen.

PARADICSOMLEVES 14.
Elkészítése:
Az érett piros paradicsomot széttördeljük, miután előzőleg megmostuk s zöldpetrezselyem és egy kis fej vereshagymával, kevés vízzel tűzhelyre tesszük. Ha megfőtt, szitán áttörjük, híg rántást készítünk s hozzáöntjük az áttört paradicsomlét vigyázva, hogy csomós ne legyen, megsózzuk, tetszés szerint megcukrozzuk, s ha szép simára elfőtt, apró haluskákat főzünk bele. Ha szeretjük rizzsel, akkor egy deci rizst megmosunk, egy kanál zsírban kissé pároljuk s az áttört paradicsomlével, melyet még hideg vízzel hígítunk, felöntjük és főzzük addig, míg a rizs megpuhult.
Sokan szeretik tarhonyával is, akkor az egész finom tarhonyát pirítva, megfőve külön tálon adjuk a híg rántással elkészített paradicsomleveshez.

PARADICSOMLEVES 15.
Elkészítése:
A paradicsomot feleresztjük, megfelelően sózzuk és cukrozzuk, majd berántjuk. Ha a zsírral takarékoskodni akarunk, akkor a levest a saját levével behabarhatjuk, de sűríthetjük árpapehellyel is.

Forrás:
LEVESEK A NAGYVILÁGBÓL
Szerző:
 
Szerkesztette és Illusztrálta
 
 
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.