Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


LEVESEK LEXIKONJA - A PARADICSOMLEVESEK 7.

2016.11.04

LEVESEK LEXIKONJA

PARADICSOMLEVES BABBAL ÉS SONKÁVAL
Hozzávalók:
1 fej vöröshagyma, 1 közepes nagyságú sárgarépa, 2 vastag szelet főtt sonka (300 g), 1 doboz indián vagy fehér bab (400 g), 2 szelet bacon szalonna (60 g), 10 dl víz, 1 tasak paradicsomleves, 1 babérlevél, só, fekete bors

Elkészítése:
A hagymát megtisztítjuk, megmossuk, és összedaraboljuk. Megtisztítjuk, megmossuk, és szeletekre vágjuk a sárgarépát, a sonkát felkockázzuk. A babot szűrőben lecsepegtetjük. A szalonnaszeleteket lábosban mindkét oldalukon megpirítjuk, amíg barnák nem lesznek. Ezután szűrőkanállal kiszedjük, és szalvétára tesszük. A zsírjában közepes hőmérsékleten 5 percig pároljuk a hagymát, a sárgarépát és a sonkadarabokat. Hozzáadjuk a vizet és a zacskós paradicsomlevest, majd mindent jól elkeverünk. Hozzátesszük a babot és a babérlevelet. A levest óvatosan ízesítjük sóval, borssal, majd közepes hőfokon félig lefedve 10 percig gyengén forraljuk.
A szalonnaszeleteket felaprózzuk, és a levesre szórjuk.
Azonnal tálaljuk.

PARADICSOMLEVES EGY KICSIT MÁSKÉPPEN
Elkészítése:
A paradicsomlevest a szokásos módon készítjük, az egyetlen lényeges dolog, hogy a sós paradicsomleves a cél, tehát nem az édes, cukros változat. Ha elkészült, akkor a tányér aljára Tihany fokhagymás camembert sajtot kockázunk (ha valakit zavar a külső fehérpenész, akkor azt levághatjuk) és erre szedjük ki a forró paradicsomlevest, majd egy kis keverés után hagyjuk ehető hőmérsékletűre hűlni. Ez idő alatt a camembert sajt krémesen folyóssá válik, és az egész levesnek egy kellemes lágy ízt kölcsönöz.
A sajt vásárlásakor figyeljünk oda, hogy még legalább két hét legyen a szavatossági idejéből, különben a túlérett Camembert-re jellemző kesernyés mellékíz elronthatja a levesünk íz harmóniáját.
Ha valakit zavar a fokhagymás így, akkor a Tihany család borsos és natúr változatával is kipróbálhatja, mindkettő kellemesen harmonizál a paradicsomleves ízeivel.

PARADICSOMLEVES ÉVA MÓDRA
Hozzávalók:
zabpehely, paradicsompüré, paradicsom, só,méz, zeller zöldje

Elkészítése:
Kevés olajon megpirítunk egy-két marék zabpelyhet, sűrített paradicsomot teszünk hozzá, felengedjük vízzel. Ha felforrt, hámozott, apró kockákra vágott friss paradicsomot szórunk bele. Ízesíthetjük zellerlevéllel, sóval, kevés mézzel.
Üdítő ízű, finom leves.

PARADICSOMLEVES FOKHAGYMÁS HABBAL
Hozzávalók:
1 kg paradicsom, leveszöldség, 2 hagyma, 6 dkg margarin, 1 dob. sűrített paradicsom, 1 l húsleves (kockából), 1 db marha-májkrém konzerv, 1 cs. petrezselyem, 2 gerezd fokhagyma, 2 dl tejszín, só, bors

Elkészítése:
4 dkg margarinon megpároljuk a feldarabolt zöldségeket, hagymát és paradicsomot. Hozzáöntjük a sűrített paradicsomot és a húslevest, kb. 20 percig főzzük. A petrezselymet összekeverjük a májkrémmel, sóval, borssal ízesítjük, apró golyókat formálunk belőle, és a maradék zsiradékon megsütjük. A fokhagymát áttörjük, és a cukor nélkül felvert tejszínhabbal elkeverjük, ízlés szerint sózzuk, borsozzuk.
A levest tálakba vagy csészékbe adagoljuk, húsgolyókat teszünk bele, tejszínhabot halmozunk rá és megszórjuk petrezselyemmel.

Forrás:
LEVESEK A NAGYVILÁGBÓL
Szerző:
 
Szerkesztette és Illusztrálta
 
 
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.