Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


LEVESEK LEXIKONJA - A PARADICSOMLEVESEK 8.

2016.11.10

LEVESEK LEXIKONJA

PARADICSOMLEVES FRISS PARADICSOMBÓL
Elkészítése:
Egy kg friss megmosott paradicsomot kis kockákra vágunk, egy fazékban kevés vizet aláöntve kb. 5 percig főzzük, majd áttörjük. Az így kapott sűrítménnyel ugyanúgy kész a leves, mint a püréből.

PARADICSOMLEVES KLEMI MÓDRA
Hozzávalók:
1 l paradicsomlé, 1 fej vöröshagyma, liszt és cukor, 0,5 dl olaj, 1 szál zellerlevél, só

Elkészítése:
A paradicsomlét felforraljuk. Beletesszük a zellerlevelet, egy kisebb fej hagymát, sózzuk és kb. 15-20 percig főzzük. Az olajból és lisztből világos rántást készítünk, és a levest berántjuk. Cukorral ízesítjük, majd a zellerlevelet és a hagymát kiszedjük.

PARADICSOMLEVES MÁRTA MÓDRA
Hozzávalók:
paradicsomlé, olaj, babérlevél, fekete bors, tejfel, méz, só

Elkészítése:
Melegített olajat felöntünk paradicsomlével, sóval, mézzel ízesítjük, babérlevelet főzünk bele, kevés fekete borsot adunk hozzá. Tálaláskor rámerjük egy kanál tejfelre, vagy joghurtra.

PARADICSOMLEVES MÁSKÉPP
Hozzávalók:
25 dkg sampinyon gomba, 1, 5 kg paradicsom, 2 ek olaj, só, koriander, 2 babérlevél, 1 citrom leve, zeller zöld

Elkészítése:
A megfőtt paradicsomot áttörjük, majd fazékba töltve az olajat és fűszereket hozzáadva kb. 15 percig forraljuk. A gombát felszeleteljük, a leveshez adjuk, citromlével ízesítjük és kb. 15 percig főzzük. Zeller zölddel díszítjük. Melegen kínáljuk.
Aki igényli, a leves fanyarságát egy kevés cukorral enyhítheti.

PARADICSOMLEVES MÁSKÉPPEN
Hozzávalók:
két hagyma, két gerezd fokhagyma, két evőkanál szezámolaj, két kis doboz paradicsomkonzerv, kevés víz, egy kávéskanál barna cukor, só, bors, Cayenne-bors, négy evőkanál édes-savanyú mártás, két citrom

Elkészítése:
A hagymát apróra vagdaljuk, a fokhagymát pépesítjük. Mindkettőt üvegesre pároljuk az olajon, hozzáadjuk a konzervparadicsomot, és a botmixerrel pürésítjük. Kis vizet hozzáadva felforraljuk, cukorral, sóval, borssal, Cayenne-borssal és édes-savanyú mártással ízesítjük. A citromlevet forró vízzel megmossuk, levét kifacsarjuk, és a levesbe keverjük.
Egy-két karikával, héjcsíkkal díszítjük.

PARADICSOMLEVES PIZZASÜTŐ MÓDRA
Hozzávalók:
2 fej vöröshagyma, 1 nagy gerezd fokhagyma, 10 szem napon érett lédús paradicsom, 4-5 dl víz, 1 csipet cukor, só, bors, oregánó, bazsalikom, kakukkfű, olívaolaj, 5 dkg reszelt sajt, pirítós kenyér

Elkészítése:
A vöröshagymát megtisztítjuk, majd finomra aprítjuk, így járunk el a fokhagymával is. A paradicsomokat megmossuk, aljukat x alakban bemetsszük, egy tálba helyezzük őket. Forró vízzel leöntjük, majd utána könnyedén lehúzzuk a héjukat és felkockázzuk. Egy edényben 2-3 evőkanál olívaolajat hevítünk, beletesszük a hagymát és a fokhagymát, üvegesre pároljuk. Hozzáadjuk a paradicsomot, a csipet cukrot, sózzuk, fűszerezzük, és közepes lángon addig melegítjük, míg szétfőnek a paradicsomdarabok. Ekkor felöntjük a vízzel, újraforraljuk, botmixerrel pürésítjük.
Reszelt sajtra és pirítós darabokra merve forrón tálaljuk.

 
Forrás:
LEVESEK A NAGYVILÁGBÓL
Szerző:
 
Szerkesztette és Illusztrálta
 
 
 
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.